Tiede Suom Lääkäril 2024;79:e39760, www.laakarilehti.fi/e39760

"Diabetesrokote" läpäisi ensimmäisen ihmiskokeen

Valmiste osoittautui turvalliseksi ja sai aikaan hyvän immuunivasteen enteroviruksia kohtaan.

Minna Pihlava

Coxsackie B -ryhmän enteroviruksia ja tyypin 1 diabetesta vastaan suunnattu rokote on läpäissyt ensimmäisen ihmisillä tehdyn tutkimuksen.

Valmiste osoittautui turvalliseksi ja sai aikaan hyvän immuunivasteen Coxsackie B -viruksia vastaan (Hyöty H ym. Diabetologia 19.2.2024 ).

Virusopin professori Heikki Hyöty  Tampereen yliopistosta kuvaa tulosta tärkeäksi virstanpylvääksi. Rokote pääsee nyt etenemään seuraaviin tutkimusvaiheisiin.

Tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen vaikuttavat sekä geneettinen herkkyys että ympäristötekijät. Tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä.

Tämän hetken tiedon valossa Coxsackie B -virukset pystyvät infektoimaan haiman insuliinia tuottavat solut. Seuraa soluvaurio, joka johtaa insuliinin puutteeseen.

– Lopullista varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole vielä saavutettu, Hyöty sanoo tiedotteessa .

Noin 50 000 suomalaisella ja 8,7 miljoonalla ihmisellä koko maailmassa on tyypin 1 diabetes. Enterovirukset puolestaan ovat ihmisen yleisimpiä viruksia, ja ne aiheuttavat hyvin monenlaisia sairauksia, mutta toistaiseksi rokote on ollut saatavilla vain yhtä enterovirusten alaryhmää, polioviruksia, vastaan.

Nyt testatun rokotteen reseptiä selvitettiin 10 vuotta. Rokotteeseen valittiin viisi eri Coxsackie B -virustyyppiä.

Rokotteen jatkokehitysoikeus siirtyi viime vuonna lisenssisopimuksella lääkeyhtiö Sanofille. Viruskannat kehitti alunperin suomalainen Vactech.

Nyt julkaistu tutkimus tehtiin terveillä vapaaehtoisilla aikuisilla.

– Seuraavaksi rokotetta tulisi tutkia lapsilla, jotka ovat sen pääkohderyhmä, toteaa professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta.

Rokotteen mahdollinen teho diabeteksen estossa selviää vasta vuosien päästä.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030