Alkuperäis­tutkimus Suom Lääkäril 2024; 79 : e40201 www.laakarilehti.fi/e40201 (Julkaistu 10.9.2024)

Syöpien elossaoloennusteet jääneet jälkeen muista Pohjoismaista

Lähtökohdat   Suomalaisten syöpäpotilaiden elossaoloennusteet ovat parantuneet 1970-luvulta lähtien. Ennusteet ovat parantuneet myös muualla, ja on tärkeää verrata Suomen ennusteiden suhdetta kansainväliseen kehitykseen.

Menetelmät   Pohjoismaiset syöpärekisterit ovat perustaneet yhteisen Nordcan-rekisterin, josta keräsimme syöpäkohtaiset 5-vuotiselossaoloennusteet.

Tulokset   Miesten kaikkien syöpätyyppien (pois lukien ei-melanoottiset ihosyövät) elossaoloennuste oli Suomessa Pohjoismaiden heikoin vuosina 2016–2020. Miesten 24 syöpätyypistä elossaoloennusteet vuosina 2016–2020 olivat Suomessa merkitsevästi Pohjoismaiden heikoimmat neljässä (keuhkosyöpä, non-Hodgkin-lymfoomat, myelooma, krooninen lymfaattinen leukemia). Tilanne oli samankaltainen kaikissa naisten syöpätyypeissä, mutta maiden väliset erot olivat vähäisempiä. Naisten 27 syöpätyypistä Suomen ennuste oli Pohjoismaiden heikoin kolmessa (keuhkosyöpä, myeloproliferatiivinen tauti, krooninen lymfaattinen leukemia). 

Päätelmät  Suomi ei ole pysynyt muiden Pohjoismaiden elossaoloennusteiden kehitysvauhdissa. Ennusteisiin vaikuttavat oleellisesti syövän toteamisvaihe ja hoito, ja olettavasti eroja Pohjoismaihin löytyy molemmissa. Tilanne edellyttää nopeata selvitystä, jossa naapurimaiden asiantuntemus voi olla avuksi.

Kari HemminkiPeeter KarihtalaAkseli Hemminki

Elossaoloennuste on yksi keskeisimmistä mittareista, jolla arvioidaan syövän diagnostiikka- ja hoitoketjun onnistumista (1). Siihen vaikuttavat varsinaisen hoidon lisäksi monet tekijät – ennen kaikkea se, miten varhaisessa vaiheessa syöpä on todettu, potilaan ikä ja hänen muut sairautensa (2).

Ennuste vaihtelee huomattavasti syöpätyypistä riippuen (3). Monille syöville on tunnusomaista varhainen leviäminen, jolloin etäpesäkkeitä todetaan jo diagnoosivaiheessa, eikä potilas useimmiten ole parannettavissa. Optimaalista olisi, että syövät voitaisiin todeta alkuvaiheessa, jotta ne voitaisiin parantaa mahdollisesti kirurgisesti sekä säde- ja/tai lääkehoidolla.

Suomen Syöpärekisteri on aktiivisesti julkaissut ajankohtaisia elossaoloennusteita (syoparekisteri.fi/raportit-ja-katsaukset/syopa-raportti/tilastoja). Pohjoismaiset syöpärekisterit ovat yhteisesti perustaneet Nordcan-rekisterin, josta syöpätiedot ovat olleet julkisesti saatavissa vuodesta 2010 lähtien (4,5).

Syöpärekisterien tutkijat ovat hyödyntäneet yhteistä aineistoaan ja julkaisseet yhteispohjoismaisia elossaoloennusteita kaikista yleistä syövistä (6). Me olemme hiljattain julkaisseet sarjan yhteispohjoismaisia elossaoloennusteita uusimpien syöpätietojen perusteella (3,7,8). Tähän artikkeliin olemme koonneet Nordcan-rekisteristä keskeiset elossaoloennusteet, joiden perusteella vertailemme niiden kehitystä Pohjoismaiden välillä.

Aineisto ja menetelmät

Pohjoismaiset Syöpärekisterit siirsivät Nordcan-aineiston Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n tiedostoksi vuonna 2021 (nordcan.iarc.fr/en) (9). Olemme keränneet kaikki tässä esitettävät tulokset Nordcan 2.0 -tiedostosta elo–syyskuussa 2023. 

Esitämme tulokset suhteellisina 5-vuotiselossaoloennusteina, eli syöpäpotilaiden ennustetta verrataan samanikäisen kokonaisväestön ennusteeseen (10). Tulokset on ikävakioitu maakohtaisesti.

Ennusteet ajanjaksolle 1971–2015 on laskettu kohorttimenetelmän mukaisesti. Ajanjaksolla 2016–2020 on käytetty hybridimenetelmää, joka yhdistää tiedot tältä ajanjaksolta ja edelliseltä 5-vuotisjaksolta. Menetelmiin voi tarkemmin perehtyä IARC:n kotisivulla (nordcan.iarc.fr/en).

Pohjoismaisten syöpärekisterien kattavuus ja diagnostiikka ovat kansainvälistä huipputasoa, ja pitkäaikaisen yhteistyön tuloksena niiden luokitteluperusteet lienevät yhteneväisiä (11). Kohdunkaulan ja rintasyövän seulonta toimii kaikissa Pohjoismaissa (12).

Tarkasteluun valitut syöpämuodot kerättiin vuosien 2016–2020 Suomea koskevien tietojen perusteella; ajanjaksolla joko miesten tai naisten syöpien lukumäärän täytyi ylittää 500 (liitetaulukko 1). Syöpien esiintymisluvut ovat ikävakioituja maailman väestörakenteen mukaan. Syöpien 5-vuotisennusteet esitetään 95 %:n luottamusvälein. Tilastollisesti merkitsevästi eroavina pidettiin ennusteita, joiden luottamusvälit ovat toisensa poissulkevia.

Terveydenhuoltoon käytetyt vuosikulut kerättiin OECD:n (Organization for Economic Cooperation and Development) lähteestä 10-vuosittain vuodesta 1970 lähtien (OECD 2023: Health spending. Indicator. doi.org/10.1787/8643de7e-en). Tiedot perustuvat terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin, jotka Pohjoismaissa koostuvat pääosin valtion tai muiden yhteisöjen rahoituksesta.

Tulokset

Kuvio 1 esittää kaikkien syöpätyyppien (paitsi ei-melanoottisten ihosyöpien) 5-vuotiselossaoloennusteet miehillä kussakin Pohjoismaassa. Ruotsin ennusteet olivat parhaat koko ajanjaksolla, mutta Norjassa todettujen syöpien ennuste lähestyi seurantajakson lopulla Ruotsin tasoa.

Suomen ennuste lähti matalalta tasolta (24 %) mutta kipusi lopuksi 78 %:iin. Suomen ennusteen kehitys oli muita maita nopeampi ajanjaksoon 2001–2005 saakka, jolloin se oli juuri kivunnut Norjan ennusteen yli. Sen jälkeen Suomessa todettujen syöpien elossaoloennusteiden edistysnopeus heikkeni, ja sekä Norja että Tanska sivuuttivat Suomen ennusteet.

Vuosina 2016–2020 kokonaisennusteet olivat 75,9 % Ruotsissa, 75,3 % Norjassa, 69,1 % Tanskassa ja 67,8 % Suomessa (tilastollisesti merkitsevästi muita heikompi).

Naisten 5-vuotisennusteet poikkeavat miesten kuvaajista monessa suhteessa (kuvio 2). Naisten ennusteiden lähtötaso 1971–1975 on kaikissa maissa noin 10 prosenttiyksikköä miesten vastaavien yläpuolelle, kehitys on lähes suoraviivaista (paitsi Tanskassa), ja ennusteet päätyvät Norjassa ja Ruotsissa vähän miesten tason alapuolelle (molemmissa maissa 73,1 %), mutta Suomessa (71,3 %) ja Tanskassa (71,5 %) monta prosenttiyksikköä miesten tason yläpuolelle.

Miesten eturauhas-, kives- ja ihosyöpien ennusteet olivat kaikissa maissa yli 90 %, mutta haimasyövän ennuste oli kaikissa maissa alle 20 % ja ruokatorven syövän ja mahasyövän ennusteet vain parhaissa maissa yli 20 % (taulukko 1). Tilastollisesti merkitseviä eroja (95 %:n luottamusvälit toisensa poissulkevia) oli vain harvoissa syövissä.

Tanskan ennusteet olivat Pohjoismaiden parhaat paksusuolensyövässä, melanoomassa ja aivosyövässä. Suomen ennusteet olivat neljässä syöpätyypissä (keuhkosyöpä, non-Hodgkin-lymfoomat, myelooma ja krooninen lymfaattinen leukemia) tilastollisesti merkitsevästi kaikkia muita huonompi.

Suomen ennusteet olivat 14 muussa syöpätyypissä huonoimmat (lisäksi melanooman ennuste oli jaetusti heikoin Norjan kanssa). Tanskan ennusteet olivat heikoimmat kolmessa syöpätyypissä ja Ruotsin vain yhdessä syöpätyypissä. Norjan ennusteet olivat parhaat 11:ssä, Tanskan 8:ssa ja Ruotsin 4 syöpätyypissä. Suomalaisten miesten ennuste ei ollut paras yhdessäkään syöpätyypissä.

Kuviossa 1 näkyvät Tanskan ja Suomen ennusteiden erot Ruotsiin ja Norjaan selittyvät pääosin eturauhas-, keuhko- ja maksasyöpien ja ruokatorven syövän kuolleisuudella. 

Naisten 5-vuotisennusteet olivat yli 90 % kaikissa maissa rinta-, kilpirauhas- ja ihosyövissä (taulukko 2). Huonoennusteiset syöpätyypit olivat naisilla samoja kuin miehillä. Naisten syövistä kohdun runko-osan syövän ennusteet olivat kaikissa maissa 85 %:n tasoa. Kohdunkaulan ja ulkosynnyttimien syöpien ennusteet olivat 10 prosenttiyksikköä heikommat, mutta munasarjasyövän ennuste jäi Tanskassa ja Suomessa 45 %:n tasolle.

Tilastollisesti merkitsevästi parhaita ennusteita oli Tanskassa kolmessa ja Norjassa yhdessä syöpätyypissä. Suomen ennuste oli tilastollisesti merkitsevästi muita maita heikompi keuhkosyövässä sekä myeloproliferatiivisissä taudeissa ja kroonisessa lymfaattisessa leukemiassa.

Suomen ennusteet olivat naisilla Pohjoismaiden parhaat huuli, suu- ja nielu -syöpäryhmässä sekä kilpirauhassyövässä ja pehmytkudossarkoomassa. Norjan ennusteet olivat parhaat 10 syöpätyypissä ja Tanskan ja Ruotsin kummankin seitsemässä syövässä. Suomen ennusteet olivat Pohjoismaiden heikoimmat 12 syöpätyypissä. Tanskalla muita huonoimpia sijoituksia oli kaikkiaan yhdeksän, Norjalla yksi ja Ruotsilla kolme.

Miesten ja naisten syöpäennusteiden yhdenmukainen korkea taso saattaa osoittaa kyseisen maan erityisosaamista. Tanskassa paksu- ja peräsuolisyöpien, ihosyöpien ja melkein kaikkien hematologisten syöpien ennusteet olivat molemmilla sukupuolilla Pohjoismaiden parhaat. Norjan vahvuus oli muissa ruoansulatuskanavan syövissä ja keuhkosyövässä. Ruotsi oli johtava maa virtsaelinten syöpien ennusteissa.

Terveydenhuollon rahoitus kuvastaa maan voimavaroja ja panostusta palvelujen tuottamiseen. OECD:n tiedot aiheesta on kerätty liitetaulukkoon 2.

Käytettävissä olevien varojen suhteen Suomi ja Norja olivat samanlaisessa lähtötilanteessa vuonna 1970 mutta paljon Tanskaa ja Ruotsia heikommassa asemassa. Tilanne kuitenkin lähes tasoittui kaikkien maiden välillä vuoteen 1990 mennessä. Sen jälkeen erityisesti Tanska kasvatti terveydenhuoltoon käytettyjen varojen bruttokansantuoteosuuttaan ja Norja lisäsi absoluuttista rahallista panostusta.

Päätelmät

Nordcanin tiedot kaikista syövistä (pois lukien ei-melanoottiset ihosyövät) osoittivat miesten 5-vuotiselossaoloennusteiden yli kaksinkertaistuneen 50 vuoden aikana. Naisilla kehitys oli jonkin verran hitaampaa johtuen korkeasta lähtötasosta vuosina 1971–1975. 

Seuranta-ajan lopussa 2016–2020 miesten johtoryhmäksi erottuivat Ruotsi ja Norja 75 %:n elossaoloennusteella, kun taas Tanska ja Suomi olivat 6–7 prosenttiyksikköä näitä jäljessä. Naisilla järjestys oli vastaava, mutta ennusteiden ero oli vain noin 2 prosenttiyksikköä. 

Kansainvälisissä elossaoloennusteiden vertailuissa Pohjoismaat ovat olleet maailman huippuluokkaa (11,13). Vuosien 2000 ja 2014 välillä todettujen syöpien laajassa kansainvälisessä elossaoloennusteiden vertailuissa Ruotsi, Norja ja Suomi kuuluivat maailman kärkitasolle monissa syövissä (14).

Tässä esitettyjen tulosten mukaan Suomen ennusteet olivat Pohjoismaiden heikoimmat vuosina 1971–1975, mutta ne paranivat muita Pohjoismaita nopeammin vuosiin 2001–2005 saakka ja tavoittelivat johtavan Ruotsin tasoa. Sen jälkeen Suomen kehitys ei pysynyt muiden maiden tahdissa, ja vuosina 2016–2020 Suomi oli taas muita maita jäljessä.

Miesten 24 syövästä Suomen ennusteet eivät olleet parhaita yhdessäkään muihin maihin verrattuna. Sen sijaan neljässä syövässä ne olivat tilastollisesti merkitsevästi muita huonompia.

Naisten syövissä tilanne ei ollut yhtä lohduton; Suomen naisten ennusteet olivat Pohjoismaiden parhaat huuli, suu ja nielu -syöpäryhmässä sekä kilpirauhassyövissä ja pehmytkudossarkoomissa. Suomalaisten naisten ennuste oli kuitenkin tilastollisesti merkitsevästi muita maita heikompi keuhkosyövässä sekä myeloproliferatiivisissä taudeissa ja kroonisessa lymfaattisessa leukemiassa.

Ei liene sattumaa, että myös miesten keuhkosyövässä ja hematologisissa taudeissa (non-Hodgkin-lymfooma, myelooma ja krooninen lymfaattinen leukemia) Suomen elossaololuvut olivat tilastollisesti merkitsevästi heikoimmat.

Erilliset tutkimukset keuhkosyövän ja seitsemän hematologisen syövän ennusteista osoittivat, ettei Suomi pysynyt muiden Pohjoismaiden mukana voimakkaassa elossaoloennusteiden paranemisessa 2000-luvun alusta lähtien (8,15).

Terveydenhuollon rahoitus saattaa olla yksi tekijä Suomen ennusteiden huonoon kehitykseen (liitetaulukko 2), mutta kokonaisrahoitus ei kerro miten suuri syöpähoidon osuus siitä oli. 

Matalasta vuoden 1970 lähtötasosta huolimatta Suomen asukaskohtainen panostus parani muiden maiden tasolle vuonna 1990. Sen jälkeen Tanskan ja Norjan asukaskohtaiset panostukset paranivat paljon Suomea ja Ruotsia nopeammin, mutta vuoteen 2020 mennessä Suomi jäi Ruotsistakin jälkeen.

Kuitenkaan Suomen asukaskohtainen panostus ei ollut koskaan muita Pohjoismaita parempi ennen vuotta 2000, johon asti Suomen elossaoloennusteet paranivat muita nopeammin. 

Tanskan nopea kehitys alkoi vuosien 1996–2000 jälkeen samanaikaisesti kun Tanskan syöpäohjelman hyväksyttiin vuonna 2000 (16). Ohjelmassa taattiin tukea syövän hoidolle, keskitettiin hoitoja ja kehiteltiin nopeutettuja hoitoreittejä, jotka kulkivat monialaisten asiantuntijakonsultaatioiden kautta.

Mitkä syövän diagnostiikka- ja hoitoketjuun vaikuttavat tekijät suistivat Suomen pois positiiviselta kasvu-uralta vuosien 2001–2005 jälkeen? Syövän elossaoloennusteisiin vaikuttavat oleellisesti taudin toteamisvaihe ja hoito. Tämä tutkimus ei kuitenkaan osoita syitä Suomen viimeaikaisen kehityksen hitauteen, joten siitä voimme esittää vain yleisiä arvioita. 

Voi olla, että suomalaisten (miesten) tietoisuus syövän oireista tai hoitoon hakeutumisesta ei ole samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa. Myös perusterveydenhuollon hoitoonpääsyssä saattaa Suomessa olla viivytystä. Muiden Pohjoismaiden syöpäohjelmissa onkin painotettu nopeutettuja hoitoreittejä (16).

Tiettyjen syöpätyyppien elossaoloennusteiden (tilastollisesti merkitsevä) heikkous sekä miehillä että naisilla viittaa ongelmiin diagnostiikan ja hoidon kehittämisessä. Rahoitus vaikuttaa sekä toteamisvaiheeseen (kuvantamismenetelmät) että hoitoon, mutta yksityiskohtainen syöpähoidon rahoituskanavien analyysi edellyttää erillistutkimusta.

On kuitenkin jo esitetty arvioita, että joidenkin uudempien hoitojen, kuten immunoterapioiden, käyttöönotto on ollut Suomessa muita Pohjoismaita hitaampaa (cancerio.org/wp-content/uploads/2022/03/Cancer-Immunotherapies-in-Finland.pdf). Suun kautta otettavien syöpälääkkeiden määrä on kasvussa, ja Suomen erikoinen kaksikanavainen rahoitusjärjestelmä hidastaa erityisesti näiden lääkkeiden käyttöönottoa.

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa ei ole käytössä yhtenäistä laaturekisteriä, jolla hoitosuositusten toteutumista ja hoidon laatua eri alueiden välillä voisi vertailla. On huomattava myös, että Suomesta puuttuu edelleen kansallinen syöpästrategia.

Kirjoittajien tutkimuksia ovat rahoittaneet European Unionin Horizon 2020 ohjelma, No 856620 ja seuraavat rahastot: Jane ja Aatos Erkko, Sigrid Jusélius, Novo Nordisk ja Päivikki ja Sakari Sohlberg sekä Suomen Syöpäsäätiö, Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistollinen keskussairaala.

LIITETAULUKKO 1. Syöpäpotilaiden lukumäärä ja syövän ikävakioitu esiintyminen 2016–2020
LIITETAULUKKO 2. Terveydenhuollon kokonaiskustannukset ja henkilöä kohti käytetty rahamäärä Pohjoismaissa 

Kirjoittajat

Kari Hemminki LKT, Euroopan tutkimusalueen Translational Oncology -projektivetäjä Charles yliopisto Pilsen, lääketieteellinen tiedekunta, Biomedical Center, Tsekin tasavalta emeritusprofessori, Saksan Syöväntutkimuslaitos (DKFZ), syövän molekyyligeneetisen epidemiologian osasto ja Heidelbergin yliopisto, Saksa 

Peeter Karihtala LT, dosentti, tutkimusjohtaja, syöpätautien professori Hus Syöpäkeskus ja Helsingin yliopisto

Akseli Hemminki LT, dosentti, syöpätautien professori Helsingin yliopisto, Translationaalisen immunologian tutkimusohjelma, Syövän geeniterapia -tutkimusryhmä vs. ylilääkäri, Hus Syöpäkeskus


Sidonnaisuudet

Kari Hemminki: Ei sidonnaisuuksia.

Peeter Karihtala: Konsultointi (AstraZeneca, Gilead, Roche, Pfizer, Lilly, Sandoz, Novartis, Pierre–Fabre), asiantuntijalausunto (AstraZeneca), luentopalkkiot (Novartis, Lilly, Sandoz), muu (Lilly, Roche, Sanofi, Faron, Pfizer: tutkijana yrityslähtöisessä tutkimuksessa).

Akseli Hemminki: Muu (osakkeenomistaja Circio Holding ASA; osakkeenomistaja ja työntekijä TILT Biotherapeutics Oy; osakkeenomistaja ja työntekijä Aeruginosa Oy).


Faktat

Tämä tiedettiin

• Syövän elossaoloennusteet ovat keskeinen mittari, joka kuvastaa taudin hoidon tasoa.

• Pohjoismaiden syöpäelossaoloennusteet ovat kansainvälistä huippuluokkaa, erityisesti koska ne kattavat maiden koko väestön.

• Aikaisemmissa vertailuissa Suomen syöpäelossaoloennusteet ovat olleet täysin pohjoismaista tasoa, mutta syövän diagnostiikka ja hoito ovat kehittyneet nopeasti, mikä vaikuttaa elossaoloennusteisiin.

Tutkimus opetti

• Ajankohtaiset elossaoloennusteet Pohjoismaiden välillä osoittavat Suomen jääneen monissa syövissä jonkin verran jälkeen muiden maiden positiivisesta kehityksestä.

• Suomen ennusteet olivat tilastollisesti merkitsevästi Pohjoismaiden huonoimmat miesten ja naisten keuhkosyövässä ja kroonisessa lymfaattisessa leukemiassa ja lisäksi yhdellä sukupuolella muutamissa muissa verisyövissä.

• Syyt tilanteeseen tulisi selvittää pikaisesti. Kansainvälisiä johtavia asiantuntijoita löytyisi naapurimaista. 


Kirjallisuutta
1
Ellis L, Woods LM, Estève J, Eloranta S, Coleman MP, Rachet B. Cancer incidence, survival and mortality: explaining the concepts. Int J Cancer 2014;135:1774–82.
2
Teppo L, Hakulinen T, Luostarinen T, Pukkala E, Söderman B. Suomalaisen syöpäpotilaan elossaoloennuste [The life expectancy of a Finnish cancer patient]. Duodecim 1993;109:917–25.
3
Hemminki J, Försti A, Hemminki A, Hemminki K. Survival trends in solid cancers in the Nordic countries through 50 years. Eur J Cancer 2022;175:77–85.
4
Engholm G, Ferlay J, Christensen N ym. NORDCAN – a Nordic tool for cancer information, planning, quality control and research. Acta Oncol 2010;49:725–36.
5
Storm HH, Engholm G, Hakulinen T ym. Survival of patients diagnosed with cancer in the Nordic countries up to 1999-2003 followed to the end of 2006. A critical overview of the results. Acta Oncol 2010;49:532–44.
6
Engholm G, Gislum M, Bray F, Hakulinen T. Trends in the survival of patients diagnosed with cancer in the Nordic countries 1964–2003 followed up to the end of 2006. Material and methods. Acta Oncol 2010;49:545–60.
7
Hemminki K, Försti A, Liska V, Kanerva A, Hemminki O, Hemminki A. Long-term survival trends in solid cancers in the Nordic countries marking timing of improvements. Int J Cancer 2023;152:1837–46.
8
Hemminki K, Hemminki J, Försti A, Sud A. Survival in hematological malignancies in the Nordic countries through a half century with correlation to treatment. Leukemia 2023;37:854–63.
9
Larønningen S, Ferlay J, Beydogan H ym. NORDCAN: Cancer incidence, mortality, prevalence and survival in the Nordic countries. Association of the Nordic Cancer Registries. Cancer Registry of Norway 2022.
10
Seppä K, Hakulinen T, Läärä E, Pitkäniemi J. Comparing net survival estimators of cancer patients. Stat Med 2016;35:1866–79.
11
Pukkala E, Engholm G, Hojsgaard Schmidt LK ym. Nordic Cancer Registries – an overview of their procedures and data comparability. Acta Oncol 2018;57:440–55.
12
Tichanek F, Försti A, Hemminki O, Hemminki A, Hemminki K. Survival, incidence, and mortality trends in female cancers in the Nordic countries. Obstet Gynecol Int 2023;2023:6909414.
13
IARC. Cancer Incidence in Five Continents, Vol. IX. Curado M, Edwards B, Shin H, ym., toim. Lyon: IARC 2007.
14
Allemani C, Matsuda T, Di Carlo V ym. Global surveillance of trends in cancer survival 2000-14 (CONCORD-3): analysis of individual records for 37 513 025 patients diagnosed with one of 18 cancers from 322 population-based registries in 71 countries. Lancet 2018;391:1023–75.
15
Tichanek F, Försti A, Hemminki O, Hemminki A, Hemminki K. Survival in lung cancer in the Nordic countries through a half century. Clin Epidemiol 2023;15:503–10.
16
Probst HB, Hussain ZB, Andersen O. Cancer patient pathways in Denmark as a joint effort between bureaucrats, health professionals and politicians – a national Danish project. Health Policy 2012;105:65–70.

English summary

Development of cancer survival in Finland has not kept up with other Nordic countries

Background  Cancer survival in Finland has improved over the years. This has also improved elsewhere and it is thus important to compare Finnish survival with international development. The other Nordic countries represent natural comparators. 

Methods   The Nordic cancer registries have founded a joint Nordcan register from which we collected 5-year survival data on the Nordic countries. 

Results  Finnish male survival for all cancer types (excluding non-melanoma skin cancer) was lowest among the Nordic countries in 2016–2020. Survival in 24 male cancer types in 2016–2020 was significantly lowest in Finland for 4 cancers (lung cancer, non-Hodgkin lymphoma, myeloma, chronic lymphoid leukemia). The situation for female survival in all cancer types was similar although the differences between countries were lower than for men. Among 27 female cancer types, Finnish survival figures were significantly worst for 3 cancers (lung cancer, myeloproliferative disease, chronic lymphoid leukemia). 

Conclusions   Finland has not been able to keep up with the development of cancer survival of the other Nordic countries. Cancer survival is essentially influenced by the stage at diagnosis and treatment, and, presumably, differences to other Nordic countries are found in both. The situation calls for urgent investigation for which expertise from the neighbouring countries may be valuable.

Kari Hemminki, Peeter Karihtala, Akseli Hemminki

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030