Mazen Sudah tuli Jordaniasta Joensuuhun kehittämään rintasyövän diagnostiikkaa
Rintojen magneettikuvaus syövän paikallisen levinneisyyden arvioinnissa on ollut jatkuvassa käytössä hieman yli 3 vuoden ajan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa ja Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Sen sijaan muissa Suomen sairaaloissa, Oulun yliopistollista sairaalaa lukuun ottamatta, menetelmää käytetään ainoastaan erityistilanteissa.
- Innostukseni rintasyöpädiagnostiikan kehittämiseen läksi siitä, kun mietimme 1990-luvulla keinoja, joilla pystyttäisiin parempaan diagnostiikkaan kuin ohutneulabiopsialla. Pohjois-Karjalan keskussairaala otti ensimmäisenä Suomessa kliiniseen käyttöön kansainvälisen BI-RADS-järjestelmän, joka yhdisti terminologian, lausuntokriteerit ja loppuraportointijärjestelmän. Nykyään teemme työtä kansainvälisten standardien mukaan. Siksi voimme sekä ymmärtää että soveltaa aikaisempaa paremmin kansainvälisiä tutkimuksia. Karkeasti arvioiden joka kolmannelle uudelle rintasyöpäpotilaalle tehdään magneettikuvaus ennen hoitoa, totesi Mazen Sudah.
Magneettikuvaus rutiinikäyttöön myös muihin sairaaloihin
Mazen Sudah kertoi, että entistä voimakkaampia magneettilaitteita ja kehittyneempiä ohjelmia on tulossa käyttöön tuonnempana. Pohjois-Karjalan keskussairaalaan hankitaan uusi magneettilaite, sillä vastedes laajennetaan muun muassa rintojen magneettikuvauksia.
- Otamme Joensuussa käyttöön rintakelan, jossa on myös magneettiohjatun biopsian mahdollisuudet.
Mazen Sudah painotti, että magneettikuvaus pitäisi ottaa rutiinikäyttöön rintasyöpädiagnostiikassa niin yliopisto- kuin keskussairaaloihin, koska kaikkialla alkaa jo olla soveltuvia laitteita.
- Nyt tarvitaan pitkäaikaistuloksia magneettikuvauksen hyödyistä. Pari vuotta sitten ilmestyi kansainvälinen tutkimus, jonka mukaan paikallisten uusimien määrä vähentyi huomattavasti niillä potilailla, jotka olivat käyneet magneettikuvauksessa ennen leikkaushoitoa. Resurssikysymykset ovat kiinni hyvästä tahdosta.
Mazen Sudah kertoi viihtyvänsä Joensuussa erinomaisesti. Parasta Pohjois-Karjalassa ovat ystävälliset ja iloiset ihmiset.
- Pohjoiskarjalaista erikoisuutta, lanttukukkoa, en kuitenkaan suostu vielä syömään, Sudah nauroi.
Mazen Sudah työskenteli Jordaniassa muun muassa lentävänä lääkärinä.
- Vaikeasti sairaita potilaita kuljetettiin helikopterilla "keskeltä ei mitään" erikoissairaanhoitoon. Tämä tehtävä oli lääkärin työni kohokohta 80-90-lukujen vaihteessa.
Jordanialaiset lääkärit ovat joko valtion palveluksessa tai töissä yksityissektorilla.
- Suomalaisilla lääkäreillä on enemmän aikaa potilaille kuin avoterveydenhuollossa työskentelevillä jordanialaiskollegoilla, koska Suomessa on vähemmän potilaita. Täällä lääkärit tekevät kuitenkin huomattavasti enemmän lausuntoja. Lääkäreitä arvostetaan mielestäni enemmän Jordaniassa kuin Suomessa.
Laillistukseen tarvittava opiskelu ei tuntunut raskaalta
Mazen Sudah mainitsi, että ulkomainen lääkäri joutuu tekemään paljon töitä todistaakseen ammattitaitonsa.
- Suomen kielen oppiminen oli tietysti aluksi aikamoinen ongelma. Sen sijaan laillistukseen tarvittavat tentit menivät läpi hyvin.
Sudahilla on seulontamammografian erityispätevyys, ja hän erikoistuu parhaillaan toimenpideradiologiaan Kuopiossa.
- Tulevaisuuden tärkeä haaste on parantaa toimenpideradiologian osaamista Joensuussa, hän tähdensi.