Kuormituksen määrä vaihteli lääkäreillä koronapandemiassa
Lähtökohdat Tutkimus tarkastelee lääkärien psyykkistä kuormitusta, traumaperäisiä oireita ja uniongelmia covid-19-pandemian aikana.
Menetelmät Husin henkilöstö kutsuttiin prospektiiviseen kohorttitutkimukseen psyykkisestä kuormituksesta keväällä 2020. Raportoimme lääkärivastaajien (n = 435) psyykkistä kuormittuneisuutta (Mental health index, MHI-5-kysely), traumaperäisiä oireita (Primary care PTSD screen for DSM-5, PC-PTSD-5-kysely) ja uniongelmia (Insomnia severity index, ISI-kysely). Ammatin ja pandemiaan liittyvien traumatapahtumien vaikutuksia merkittävän psyykkisen kuormituksen riskiin arvioitiin logistisella monitasoregressiomallinnuksella.
Tulokset Ryhmätasolla lääkäreillä esiintyi pandemian aikana vähemmän psyykkistä kuormitusta ja uniongelmia kuin muulla sairaalahenkilökunnalla. Pandemiapotilaiden hoitoon osallistuvilla erikoistuvilla lääkäreillä psyykkisen kuormituksen riski oli suurentunut verrattuna muihin erikoistuviin (OR = 5,82, LV = 1,51–22,48). Pandemiaan liittyvät traumatapahtumat lisäsivät riskiä (OR = 3,87, LV = 3,35–4,48).
Päätelmät Pandemiapotilaita hoitavien erikoistuvien lääkärien tuen tarve on tärkeä huomioida tulevissa pandemioissa.
Covid-19-pandemia sai kiinnittämään huomion terveydenhuoltohenkilöstön jaksamiseen. Yhteensä 72 meta-analyysia ja 2 308 alkuperäistutkimusta yhdistäneen sateenvarjometa-analyysin mukaan kuormitusta, uniongelmia sekä masennus- ja ahdistuneisuusoireilua esiintyi noin kolmasosalla terveydenhuoltoalojen vastaajista pandemia-aikana. Hoitajilla ahdistus- ja masennusoireet olivat yleisempiä kuin lääkäreillä (1). Lääkärien työhyvinvointia covid-19-pandemian aikana ja laajemmin on käsitelty katsausartikkeleissa Lääkärilehden vuoden 2024 teemanumerossa 23–24 (2,3,4,5,6).
Työn psykososiaalinen kuormitus on itsenäinen terveysriski (7). Kiire, heikot vaikutusmahdollisuudet, epäoikeudenmukaiseksi koettu päätöksenteko ja pitkät työpäivät ovat kuormitustekijöitä, joilla on yhteys terveysongelmiin – myös lääkärien työssä (8,9,10,11,12,13,14). Selkein näyttö on kuormituksen yhteydestä uniongelmiin, masennusoireisiin ja työuupumukseen (15,16,17,18,19,20,21). Suomessa lääkärien stressi on liitetty myös käytettävien tietojärjestelmien määrään ja niiden teknisiin ongelmiin jo vuonna 2017 (22).
Jos liiallinen työmäärä jatkuu pitkään, voi kuka tahansa uupua. Työuupumuksen oiretriadi – uupumusasteinen väsymys, heikentynyt ammatillinen itsetunto ja kyynistyminen – voi toimia yhtenä riskitekijänä esimerkiksi masennus- tai ahdistuneisuusoireilun taustalla.
Covid-19-pandemian aikana kuormitus jakautui alkuvaiheessa epätasaisesti. Altistuminen infektiosairaudelle ei täytä traumaperäisen stressihäiriön etiologisen tekijän kriteeriä Amerikan psykiatriyhdistyksen DSM-5-luokituksen mukaan (23). Tämän vuoksi traumaperäisen stressihäiriön esiintyvyyden tutkiminen oli pandemia-aikana käsitteellisesti hankalaa. Tutkimuksissa pitääkin määritellä erikseen ne arvioitavat tapahtumat, jotka koskevat traumaperäisiä psyykkisiä oireita, keskeisesti tapahtuman uudelleenkokemista, välttämiskäyttäytymistä ja ylivireyttä.
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin lääkärien psyykkistä kuormitusta ja uniongelmia ”HUS henkilöstön hyvinvointi COVID -19 pandemian aikana” -aineistossa. Lähes 5 000 työntekijästä koostuneen prospektiivisen kohortin kuormitusoireita seurattiin kesäkuusta 2020 alkaen kahden vuoden ajan (24,25,26,27).
Aineisto ja menetelmät
Husin henkilöstö kutsuttiin prospektiiviseen pandemian aikaista kuormitusta koskevaan tutkimukseen keväällä 2020 (n = 25 494). Tämän tutkimuksen aineistona toimi erityisesti lääkärivastaajien vastaukset (n = 435) ja vertailuryhmänä aiemmin kuvattu (24,25,26,27) koko henkilöstöotos pois lukien lääkärit. Tutkimukseen on eettisen toimikunnan hyväksyntä ja Husin tutkimuslupa. Tietoinen suostumus osallistumiseen annettiin sähköisenä.
Toistettu sähköinen kysely sisälsi kysymyksiä sosiodemografisesta taustasta (ikä, sukupuoli, työ) ja psykiatrisia oirekartoitusmittareita. Sähköpostitse kysely lähetettiin ensimmäisenä vuonna kuukausittain ja toisena vuonna kahden kuukauden välein.
Koko tutkimukseen osallistui lähes 5 000 työntekijää (n = 4 910, 19 % vaihtuvan kokoisesta henkilöstöstä), joista 435 oli lääkäreitä (9 %). Jakauma esitetään tarkemmin taulukossa 1. Kaikkiaan 46 % alkuperäisistä vastaajista vastasi myös toisen seurannan ja 84 % jonkin myöhemmän seurannan kysymyksiin (monitasomalli hyödyntää joustavasti kaiken havaitun aineiston).
Psyykkistä kuormitusta ja uniongelmia arvioitiin seuraavilla validoiduilla oirekartoitusmittareilla: Mental health index (MHI-5-kysely), Primary care PTSD screen for DSM-5 (PC-PTSD-5-kysely) ja Insomnia severity index (ISI-kysely).
Poikkeuksellisen järkyttäviä pandemiaan liittyviä tapahtumia arvioitiin neljällä kysymyksellä: 1) Ovatko työtehtäväsi covid-19 (epäilty tai varmistettu) -potilaiden hoitoon tai heidän kanssaan muuten työskentelyyn liittyen olleet poikkeuksellisen järkyttäviä tai kuormittavia? 2) Oletko ollut voimakkaasti ahdistunut omasta tai läheistesi vakavan sairastumisen riskistä johtuen työtehtävistäsi covid-19 (epäilty tai varmistettu) -potilaiden hoitoon tai muuten heidän kanssaan työskentelyyn liittyen? 3) Oletko itse tai läheisesi tai omaisesi sairastanut vakavan, sairaalahoitoa vaatineen covid-19 sairauden? 4) Onko omaisesi tai läheisesi menehtynyt covid-19 sairauteen?
Raportoimme psyykkisen kuormituksen (Mental Health Index, MHI-5-kysely, asteikko 0–100 pistettä, 52 pistettä tai vähemmän saavilla on kliinisesti merkittävää psyykkistä kuormittuneisuusoireilua) ja uniongelmien (Insomnia severity index, asteikko 0–28 pistettä, 0‒7 = ei kliinisesti merkittävää unettomuutta 8‒14 = lievä unettomuus 15‒21 = keskivaikea unettomuus 22‒28 = vaikea unettomuus) esiintymistä tutkimukseen osallistuneilla lääkäreillä 2020 kesäkuusta toukokuuhun 2022 (28,29). Tässä tutkimuksessa keskivaikea ja vaikea unettomuus on raportoitu poikkeavana.
Traumaperäisiä oireita on raportoitu PC-PTSD-5-kyselyllä, jossa vähintään kolme kyllä-vastausta viittaa ajankohtaisiin traumaperäisen stressihäiriön oireisiin (30).
Kuvailevan analyysin lisäksi hyödynsimme monitasoregressiomallinnusta (generalized linear mixed models using template model builder for R, versio 1.1.10) (31) sekä muuttujavalintoja aiempaa tutkimustamme mukaillen.
Tulokset
Taulukko 1 kuvaa lääkärivastaajia työuravaiheen mukaan suhteessa muuhun henkilöstöön.
Lääkäreillä oli muita pienempi riski psyykkiseen kuormittuneisuuteen pandemian aikana (taulukko 2, malli 1). Riski oli pienempi erityisesti erikoistuvilla lääkäreillä (OR 0,31) (taulukko 2, malli 2). Covid-19-potilaita hoitaneilla erikoistuvilla lääkäreillä riski oli kuitenkin huomattavasti muita erikoistuvia lääkäreitä suurempi (OR 5,28) ja vastasi muun henkilön riskiä (taulukko 2, malli 3, OR 0,16 × 5,82 = 0,93 ≈ 1). Potentiaalisesti traumatisoiville tapahtumille adjustoinnilla ei ollut merkittävää vaikutusta lääkärien kerroinsuhteisiin (vrt. malli 3 vs. malli 4, taulukko 2).
Kuvio 1 havainnollistaa lääkärien ja muun henkilöstön keskimääräisen psyykkisen kuormittuneisuuden kulun pandemia-ajan funktiona. Siitä näkyy myös lääkärien muita pienempi oirevaihtelu vasteena pandemian tilannevaihteluihin.
Kuviosta 1 nähdään, että lääkärien keskimääräiset kuormituspisteet viittaavat koko seurannan ajan muita työntekijöitä lievempään kuormitukseen. Uniongelmiin viittaavat pisteet taas ovat pienemmät, eli uniongelmat ovat lievempiä kuin muilla.
Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään, että koko otoksen keskimääräinen kuormitus assosioituu käänteisesti ensimmäisen seurantavuoden covid-19:n ilmaantuvuuteen Hus-alueella (27). Muutos on huomattavasti pienempi lääkärien osapopulaatiossa (katkonaiset viivat kuviossa 1).
Taulukko 2 esittää lineaarisesti vakioituja yhteyksiä psyykkisen kuormituksen ja selittävien muuttujien välillä. Se mukailee tutkimusryhmän aiempaa mallinnusta, jossa lääkäreitä ei eritelty omaksi alaryhmikseen (27).
Taulukosta voidaan havaita, että erityisesti erikoistuvilla lääkäreillä oli muuta henkilöstöä pienempi psyykkisen kuormituksen riski pandemian aikana. Pienempi riski koski vain erikoistuvia lääkäreitä, jotka eivät osallistuneet covid-19-potilaiden hoitoon. Koronapotilaiden hoitoon osallistuneilla erikoistuvilla lääkäreillä riski oli merkittävästi muita lääkäreitä suurempi.
Erikoistuvista lääkäreistä 54 oli jossain vaiheessa seurantaa osallistunut koronapotilaiden hoitoon ja 37 ei ollut. Hoitoon osallistuvista erikoistuvista lääkäreistä psyykkistä kuormitusta havaittiin 10,8 %:lla, kun taas hoitoon osallistumattomista 7,9 %:lla. Kaikkien lääkärien keskiarvo oli 8,9 %.
Potentiaalisesti traumatisoivien pandemiatyöhön liittyvien tapahtumien huomioiminen (malli 4) ei olennaisesti vaikuttanut havaintoon, joskin tapahtumat itsessään lisäsivät psyykkisen kuormituksen riskiä. Varsinaisia traumaperäisiä oireita raportoi 11–25 % kesäkuussa 2020 poikkeuksellisille pandemiatyötapahtumille altistuneista, mutta vastaajia oli vähän. Oireita raportoivat lääkäriryhmistä eniten ylilääkärit.
Päätelmät
Tässä aineistossa lääkäreillä esiintyi ryhmätasolla vähemmän psyykkistä kuormitusta koronapandemian aikana kuin muulla sairaalahenkilökunnalla. Myös lääkärien keskimääräisen hyvinvoinnin aikavaihtelu oli muuta henkilöstöä vähäisempää (kuvio 1). Aiempi tutkimus on yhdistänyt aikavaihtelun vaihteluun alueellisessa koronainsidenssissä eli tautitilanteen vaikeudessa (22). Tulos vastaa kansainvälisiä tutkimustuloksia (1,25).
Pandemiatyöhön liittyneet poikkeuksellisen traumaattiset tapahtumat lisäsivät kuormituksen riskiä. Pandemiapotilaita hoitaneilla erikoistuvilla lääkäreillä oli merkittävästi suurempi psyykkisen kuormituksen riski kuin koronapotilastyön ulkopuolisilla erikoistuvilla ja muilla lääkäreillä. Osa on voinut joutua osaamiseensa verrattuna liian vaativiin tilanteisiin, eikä työkokemusta aiemmista pandemioista ole välttämättä ollut. Epävarmuuden sietäminen, ajoittain suuri työmäärä sekä pandemian aiheuttamat vaikeudet työjärjestelyissä ja kouluttamisessa ovat voineet lisätä kokonaiskuormitusta.
Suomen aikuisväestöstä vuonna 2020 psyykkistä kuormittuneisuutta raportoi 14 %. Alueelliset erot olivat kuitenkin suuria. Helsingissä 17 % raportoi merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta ja kuormitus oli naisilla hieman yleisempää kaikissa ikäryhmissä (32).
Varsinaisia traumaperäisiä oireita koskeviin kysymyksiin vastanneita oli aineistossa vähän. Vastausten perusteella kuitenkin pandemian alkuvaiheessa, kesäkuussa 2020, myös muutamat ylilääkärit ja erikoislääkärit tunnistivat itsellään selkeitä traumaperäisen stressihäiriön oireita pandemiapotilaita hoitaneiden erikoistuvien lääkärien lisäksi.
Terveydenhuoltohenkilöstöllä on kuvattu lievien uniongelmien lisääntymistä pandemia-aikana (1,33). Tässä aineistossa lääkäreillä esiintyi keskivaikeita tai vaikeita uniongelmia vähemmän kuin muilla henkilöstöryhmillä. Husissa toimi tutkimuksen aikana psyykkisen tuen koronabotti muiden terveyspalvelujen lisäksi. Botin kautta henkilökunnalla oli tarvittaessa mahdollisuus hakeutua psyykkisen tuen piiriin joustavasti.
Aiemmin arvioimme, että psyykkinen kuormitus kohdistui pandemian alussa erityisesti ryhmiin, joiden työnkuva muuttui tai muutettiin nopeasti (24). Tässä ammattiryhmäkohtaisessa analyysissa erikoistuvat koronapotilaita hoitaneet lääkärit erottuivat kuormittuneisuudeltaan muista lääkäreistä, ja heidän riskitasonsa vastasi muuta henkilöstöä. Erikoislääkäreillä koronapotilaiden hoitoon osallistuminen ei lisännyt tässä aineistossa psyykkisen kuormituksen riskiä. Ylilääkärien psyykkinen kuormitus ei eronnut erikoislääkäreistä, ellei tarkasteltu traumaperäisiä oireita.
Aiemmista hoitajia koskevista löydöksistä poiketen (27) pandemiaan liittyvien potentiaalisesti traumaattisten tapahtumien kontrollointi ei juuri vaikuttanut lääkärien psyykkisen kuormituksen riskiin. Covid-19-kontakti saattoi siis olla työnkuvan muutokseen liittyvä haaste erikoistuvilla lääkäreillä. Vaikka suurin osa tutkimukseen osallistuneista lääkäreistä voi psyykkisesti hyvin läpi pandemia-ajan, psykososiaalisten tukitoimien on suositeltava olla tarvittaessa käytettävissä ammattiryhmästä riippumatta – ja riittävän pitkään.
Erityisesti pienemmissä yksiköissä tuttuus voi vaikeuttaa avun hakemista. Sen vuoksi esimerkiksi Lääkäriliiton luottamuslääkärijärjestelmä voi olla tärkeä vaihtoehto avun saamiselle.
Terveydenhuollon ammattilaisten työhön sitoutumiseen vaikuttivat pitkittyneen pandemian aikana monet seikat. Laajan systemaattisen katsauksen mukaan näitä olivat pelko sairastumisesta covid-19-infektioon, ikä, työkokemus, työuupumusoireet ja tukitoimet (34). Erityisryhmänä pitkittyneeseen koronatautiin sairastuneet terveydenhuollon ammattilaiset ovat kokeneet ongelmia hoidon saamisessa (35). Psykiatrien ja perusterveydenhuollon lääkärien tiedetään kuormittuvan työssään psyykkisesti pitkäkestoisen aliresursoinnin vuoksi (36,37). Pandemia-aikana lääkäreistä 24 % oli harkinnut ammatin ja 29 % nykyisen työpaikan jättämistä (38).
On kiinnostavaa, että pandemia-aikana yhdysvaltalaiset radiologit (n = 550 vastausta) raportoivat psyykkistä kuormitusta erityisesti, mikäli he käyttivät vähemmän aikaa potilastyöhön, konsultointiin ja kouluttamiseen. Ahdistuneisuutta raportoitiin, ellei ollut aikaa tutkimukseen. Lisäksi psyykkinen kuormitus assosioitiin lastenhoito- ja taloudellisiin ongelmiin (39).
Tässä aineistossa ei eritelty päivystystyötä tekeviä. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että päivystäminen vaikeuttaa työn ja perheen yhteensovittamista ja liittyy uniongelmiin (40).
Tutkimuksen vahvuuksia ovat prospektiivinen asetelma ja kahden vuoden seuranta-aika. Tutkimus perustuu itsearviointiin psyykkisen kuormituksen ja uniongelmien sekä traumaperäisten oireiden mittareilla, joita käytetään yleisesti suomalaisissa väestökyselyissä.
Yhteenvetona toteamme, että psyykkinen kuormitus ja uniongelmat olivat korona-aikana ryhmätasolla lääkäreillä muuta sairaalahenkilöstöä vähäisempiä ja koronapotilaita hoitaneilla erikoistuvilla lääkäreillä samansuuruisia kuin muulla sairaalahenkilöstöllä Hus-alueella.
Tanja Laukkala: Apuraha (Suomen Lääkäriliitto).
Marko Elovainio: Ei sidonnaisuuksia.
Tom Rosenström: Työsuhde (Suomen Akatemia, Hus), apurahat (Suomen Akatemia).
Tämä tiedettiin
• Covid-19-pandemia kuormitti terveydenhuollon henkilöstöä psyykkisesti.
• Noin kolmasosalla esiintyi psyykkisiä kuormitusoireita eriasteisina, ja osa oireili viiveellä.
• Suurin osa palautui pandemian alkuvaiheen kuormituksesta hyvin.
Tutkimus opetti
• Ryhmätasolla lääkäreillä oli tässä aineistossa vähemmän psyykkisiä kuormitusoireita kuin muulla sairaalahenkilöstöllä.
• Erikoistuvat pandemiapotilaita hoitaneet lääkärit kuormittuivat psyykkisesti muita lääkäreitä enemmän.
• Pandemian alussa traumaperäisiä psyykkisiä oireita covid-19-pandemiaan liittyneistä työtehtävistä raportoivat eniten ylilääkärit, mutta tulos ei ole tilastollisesti merkitsevä.
- 1
- Al Maqbali M, Alsayed A, Hughes C, Hacker E, Dickens GL. Stress, anxiety, depression and sleep disturbance among healthcare professional during the covid-19 pandemic: an umbrella review of 72 meta-analyses. PLoS ONE 2024;19:e0302597. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0302597
- 2
- Tuisku K, Laukkala T, Keskimäki I. Miten edistää lääkärien työhyvinvointia? Suom Lääkäril 2024;79:e40838.
- 3
- Oksanen T, Ervasti J, Saastamoinen P. Työhyvinvoinnin ongelmiin tulee tarttua. Suom Lääkäril 2024;79:e40349.
- 4
- Kalakoski V, Kujansivu K, Tuisku K, Valtonen T. Kognitiivinen ergonomia keventää digityön kuormaa. Suom Lääkäril 2024;79:e40564.
- 5
- Nyberg J, Launio S, Melartin T. Eettinen stressi – mitä se on? Suom Lääkäril 2024;79:e40563.
- 6
- Hakanen JJ. Työn imu ja voimavarat tukevat jaksamista. Suom Lääkäril 2024;79:e40170.
- 7
- Kivimäki M, Nyberg ST, Batty GD ym; IPD-Work Consortium. Job strain as a risk factor for coronary heart disease: a collaborative meta-analysis of individual participant data. Lancet 2012;380:1491–7. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)60994-5
- 8
- Madsen IEH, Nyberg ST, Magnusson Hanson LL ym. IPD-Work Consortium. Job strain as a risk factor for clinical depression: systematic review and meta-analysis with additional individual participant data. Psychol Med 2017;47:1342–56. https://doi.org/10.1017/S003329171600355X
- 9
- Elovainio M, Kivimäki M, Vahtera J. Organizational justice: evidence of a new psychosocial predictor of health. Am J Public Health 2002;92:105–8. https://doi.org/10.2105/ajph.92.1.105
- 10
- Virtanen M, Elovainio M. Justice at the workplace: a review. Camb Q Healthc Ethics 2018;27:306–15. https://doi.org/10.1017/S0963180117000639
- 11
- Sara JD, Prasad M, Eleid MF, Zhang M, Widmer RJ, Lerman A. Association between work-related stress and coronary heart disease: a review of prospective studies through the job strain, effort-reward balance, and organizational justice models. J Am Heart Assoc 2018;7:e008073. https://doi.org/10.1161/JAHA.117.0080736
- 12
- Kivimäki M, Virtanen M, Kawachi I ym. Long working hours, socioeconomic status, and the risk of incident type 2 diabetes: a meta-analysis of published and unpublished data from 222 120 individuals. Lancet Diabetes Endocrinol 2015;3:27–34. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(14)70178-0
- 13
- Elovainio M, Kivimäki M. Work and strain on physicians in Finland. Scand J Soc Med 1998;26:26–33. https://doi.org/10.1177/14034948980260010801
- 14
- Sutinen R, Kivimaki M, Elovainio M, Virtanen M. Organizational fairness and psychological distress in hospital physicians. Scand J Public Health 2002;30:209–15. https://doi.org/10.1080/14034940210133843
- 15
- Heponiemi T, Presseau J, Elovainio M. On-call work and physicians' turnover intention: the moderating effect of job strain. Psychol Health Med 2016;21:74–80. https://doi.org/10.1080/13548506.2015.1051061
- 16
- Heponiemi T, Manderbacka K, Vänskä J, Elovainio M. Can organizational justice help the retention of general practitioners? Health Policy 2013;110:22–8. https://doi.org/10.1016/j.healthpol.2013.02.001
- 17
- Virtanen M, Ferrie JE, Gimeno D ym. Long working hours and sleep disturbances: the Whitehall II prospective cohort study. Sleep 2009;32:737–45. https://doi.org/10.1093/sleep/32.6.737
- 18
- Inoue A, Kawakami N, Tsuno K, Tomioka K, Nakanishi M. Organizational justice and major depressive episodes in Japanese employees: a cross-sectional study. J Occup Health 2013;55:47–55. https://doi.org/10.1539/joh.12-0131-oa
- 19
- Ahola K, Hakanen J. Job strain, burnout, and depressive symptoms: a prospective study among dentists. J Affect Disord 2007;104:103–10. https://doi.org/10.1016/j.jad.2007.03.004
- 20
- Ahola K, Honkonen T, Kivimäki M ym. Contribution of burnout to the association between job strain and depression: the health 2000 study. J Occup Environ Med 2006;48:1023–30. https://doi.org/10.1097/01.jom.0000237437.84513.92
- 21
- Hakanen JJ, Schaufeli WB. Do burnout and work engagement predict depressive symptoms and life satisfaction? A three-wave seven-year prospective study. J Affect Disord 2012;141:415–24. https://doi.org/10.1016/j.jad.2012.02.043
- 22
- Heponiemi T, Kujala S, Vainiomäki S ym. Usability factors associated with physicians' distress and information system-related stress: cross-sectional survey. JMIR Med Inform 2019;7:e13466. https://doi.org/10.2196/13466
- 23
- American Psychiatric Association. DSM-5: Diagnostiset kriteerit. Amerikan psykiatriyhdistyksen luvalla suomentanut Psykiatrian tutkimussäätiö ja Suomen Psykiatriyhdistys, 2019.
- 24
- Haravuori H, Suvisaari J, Pellikka A ym. Covid-19-pandemian alkuvaihe ja Husin henkilöstön psyykkinen kuormitus. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 2021;58:337–48. https://doi.org/10.23990/sa.103241
- 25
- Haravuori H, Junttila K, Haapa T ym. Personnel well-being in the Helsinki University Hospital during the covid-19 pandemic—A prospective cohort study. Int J Environ Res Public Health 2020;17:7905. https://doi.org/10.3390/ijerph17217905
- 26
- Laukkala T, Suvisaari J, Rosenström T ym. Covid-19 pandemic and Helsinki University Hospital personnel psychological well-being: six month follow-up results. Int J Environ Res Public Health 2021;18:2524. https://doi.org/10.3390/ijerph18052524
- 27
- Rosenström T, Tuisku K, Suvisaari J ym. Healthcare workers’ heterogeneous mental-health responses to prolonging covid-19 pandemic: a full year of monthly follow up in Finland. BMC Psychiatry 2022;22:724. https://doi.org/10.1186/s12888-022-04389-x
- 28
- Rumpf HJ, Meyer C, Hapke U ym. Screening for mental health: validity of the MHI-5 using DSMIV axis I psychiatric disorders as gold standard. Psychiatry Res 2001;105:243–53. https://doi.org/10.1016/s0165-1781(01)00329-8
- 29
- Morin CM, Belleville G, Bélanger L ym. The insomnia severity index: psychometric indicators to detect insomnia cases and evaluate treatment response. Sleep 2011;34:601–8. https://doi.org/10.1093/sleep/34.5.601
- 30
- Prins A, Bovin MJ, Smolenski DJ ym. The Primary Care PTSD Screen for DSM-5 (PC-PTSD-5): development and evaluation within a veteran primary care sample. J Gen Intern Med 2016;31:1206–11. https://doi.org/10.1007/s11606-016-3703-5
- 31
- Brooks ME, Kristensen K, van Benthem KJ ym. glmmTMB balances speed and flexibility among packages for zero-inflated generalized linear mixed modeling. R J 2017;9:378–400. https://doi.org/10.32614/RJ-2017-066.
- 32
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kansallinen terveys-, hyvinvointi- ja palvelututkimus FinSote (siteerattu 4.10.2024). https://www.terveytemme.fi/finsote/
- 33
- AlRasheed MM, Fekih-Romdhane F, Jahrami H ym; COMITY investigators. The prevalence and severity of insomnia symptoms during COVID-19: a global systematic review and individual participant data meta-analysis. Sleep Med 2022;100:7–23. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2022.06.020
- 34
- Cabarkapa S, Nadjidai SE, Murgier J, Ng CH. The psychological impact of COVID-19 and other viral epidemics on frontline healthcare workers and ways to address it: a rapid systematic review. Brain Behav Immun Health 2020;8:100144. https://doi.org/10.1016/j.bbih.2020.100144
- 35
- Cruickshank M, Brazzelli M, Manson P, Torrance N, Grant A. What is the impact of long-term COVID-19 on workers in healthcare settings? A rapid systematic review of current evidence. PLoS One 2024;19:e0299743. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0299743
- 36
- Heponiemi T, Aalto AM, Puttonen S ym. Work-related stress, job resources, and well-being among psychiatrists and other medical specialists in Finland. Psychiatr Serv 2014;65:796–801. https://doi.org/10.1176/appi.ps.201300200
- 37
- Elovainio M, Salo P, Jokela M ym. Psychosocial factors and well-being among Finnish GPs and specialists: a 10-year follow-up. Occup Environ Med 2013;70:246–51. https://doi.org/10.1136/oemed-2012-100996
- 38
- de Vries N, Maniscalco L, Matranga D ym. Determinants of intention to leave among nurses and physicians in a hospital setting during the COVID-19 pandemic: a systematic review and meta-analysis. PLoS One 2024;19:e0300377. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0300377
- 39
- Dodelzon K, Grimm LJ, Plimpton SR ym. Ongoing impact of COVID-19 on breast radiologists' wellness. J Breast Imaging 2023;5:287–96. https://doi.org/10.1093/jbi/wbac100
- 40
- Heponiemi T, Puttonen S, Elovainio M. On-call work and physicians' well-being: testing the potential mediators. Occup Med (Lond) 2014;64:352–7. https://doi.org/10.1093/occmed/kqu036
The psychological burden varied among doctors during the covid-19 pandemic
Background This study investigates medical doctors’ psychological distress, posttraumatic stress symptoms and sleep problems during covid-19 pandemic.
Methods From spring 2020 to summer 2022, the personnel of the HUS Helsinki University Hospital were invited to participate in a prospective longitudinal survey study on psychological burden, 19% of hospital personnel participated. We report the doctors’ responses (n = 435) to enquiries on psychological distress (Mental Health Index, MHI-5 questionnaire), posttraumatic stress symptoms (Primary Care PTSD Screen for DSM5, PC-PTSD-5) and sleep problems (Insomnia Severity Index, ISI questionnaire). We used multilevel logistic regression to model the effects of profession and potentially traumatic events on risk of significant psychological distress.
Results Doctors had less psychological risk and sleep problems and a lower risk of significant distress compared to the other personnel. Resident doctors who participated in care of covid-19 patients had more psychological distress compared to other resident doctors (OR = 5.82, CI = 1.51-22.48). Experiencing potentially traumatic covid-19-related events generally increased risk of psychological distress (OR = 3.87, CI = 3.35-4.48).
Conclusions The psychosocial support needs of resident doctors who treat infection patients need to be taken into account in future pandemics.