Eriarvoisuus näkyy lasten ja nuorten itsearvioidussa terveydessä
Lähtökohdat Selvitimme huonoksi tai kohtalaiseksi terveytensä arvioivien lasten ja nuorten osuuksia vuosina 2002–2022 sekä selittävien tekijöiden selitysvoimakkuuksia ja muutoksia ajassa. Tutkimustietoa aiheesta on rajallisesti.
Menetelmät Aineistona oli 11-, 13- ja 15-vuotiaiden kyselyaineisto vuosilta 2002–2022 (n = 33 543). Huonoa tai kohtalaiseksi koettua terveyttä tarkasteltiin suhteessa ikään, sukupuoleen, perheen varallisuuteen, sosiaaliseen tukeen ja terveyskäyttäytymiseen.
Tulokset Vuosina 2002–2022 huonoksi tai kohtalaiseksi terveytensä arvioivien osuus vaihteli 11 prosentista 16 prosenttiin. Läpi vuosien osuus oli suurempi iältään vanhemmilla sekä niillä, joiden perheen suhteellinen varallisuus oli alhaisempi, sosiaalinen tuki oli kohtalainen tai vähäinen tai jotka eivät täyttäneet liikkumis- ja unisuosituksia. Vuosina 2022, 2006 ja 2022 huonoksi tai kohtalaiseksi terveytensä arvioivat yleisemmin tytöt. Selittäjien yhtäaikainen tarkastelu vuosina 2014–2022 vahvisti perheen varallisuuden, sosiaalisen tuen ja terveyskäyttäytymisen yhteyden koettuun terveyteen kaikkina kolmena ajankohtana.
Päätelmät Lasten ja nuorten terveyserot ovat sitkeässä. Terveyden eriarvoisuutta tulee seurata ja yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvään terveyteen turvata jokaiselle.
Suomessa terveyserojen kaventaminen on ollut keskeinen terveyspoliittinen tavoite jo usean vuosikymmenen ajan (1).
Terveytensä keskitasoiseksi tai sitä huonommaksi arvioivien osuus on yksi terveyden eriarvoisuuden seurantajärjestelmän indikaattoreista (2). Sen on havaittu ennustavan tulevaa sairastavuutta ja kuolleisuutta myös lapsilla ja nuorilla (3,4). Lisäksi se liittyy muun muassa toimintakyvyn rajoitteisiin sekä terveyspalvelujen käyttöön (5,6,7).
Lasten ja nuorten itsearvioitua eli koettua terveyttä määrittävät muun muassa erilaiset yksilölliset ja elinolosuhteisiin liittyvät tekijät. Koettu terveys heikkenee iän lisääntyessä, etenkin yläkouluun siirtymisen vaiheessa. Tytöt kokevat terveytensä poikia yleisemmin kohtalaiseksi tai huonoksi (8,9).
Lasten ja nuorten heikompaan koettuun terveyteen ovat yhteydessä myös vanhempien heikompi sosioekonominen asema (9,10,11,12), perheeltä ja ystäviltä saatu vähäinen sosiaalinen tuki (11,13) sekä terveyden kannalta epäsuotuisat tottumukset, kuten vähäinen liikunta (14).
Tutkimustietoa lasten ja nuorten itsearvioidun terveyden ajallisesta muutoksesta ja sitä selittävistä tekijöistä on vielä rajallisesti.
Kuvaamme lasten ja nuorten huonon ja kohtalaisen koetun terveyden osuuksia vuosina 2002–2022. Lisäksi tarkastelemme, miten ikä, sukupuoli ja perheen varallisuus selittävät huonoa tai kohtalaista koettua terveyttä yhdessä vuosina 2014–2022 sekä sitä, muuttuuko edellisten merkitys selittäjinä, kun tarkasteluun lisätään sosiaalinen tuki sekä suositusten mukainen liikkuminen ja uni.
Aineisto ja menetelmät
Aineistona käytettiin vuosien 2002, 2006, 2010, 2014, 2018 ja 2022 WHO-Koululaistutkimuksen (engl. Health Behaviour in School-aged Children, HBSC study) kyselyaineistoa, joka noudattaa kullekin aineistonkeruuvuodelle laadittua, HBSC-maille yhteistä tutkimusprotokollaa (15).
Jokaisena aineistonkeruuvuotena otanta toteutettiin koulun kokoon suhteutetulla ositetulla ryväsotannalla Tilastokeskuksen koulurekisteristä. Kustakin koulusta kyselyyn arvottiin yksi luokka. Anonyymi ja vapaaehtoisuuteen perustuva kyselyaineisto kerättiin vuosina 2002–2014 kirjallisena ja vuosina 2018 sekä 2022 sähköisenä (Webropol).
Tutkimukseen vastasi 33 543 lasta ja nuorta vuosina 2002–2022. Aineiston koko vaihteli 3 408:sta (vuonna 2018) 7 925:een (2014). Tyttöjen osuus sukupuolen jakaumasta vaihteli 49,6 prosentista (2002) 51,8 prosenttiin (2010).
Oppilaiden vastausprosentit vaihtelivat 57 prosentista (2018) 94 prosenttiin (2010). Tässä tutkimuksessa käytetyt muuttujat (koettu terveys, ikä, sukupuoli, perheen varallisuus, perheen tuki, ystävien tuki sekä suosituksen mukainen liikkuminen ja uni) mittareineen on kuvattu taulukossa 1.
Eri muuttujien yhteyttä huonoon tai kohtalaiseen koettuun terveyteen tutkittiin ristiintaulukoinnin, 95 %:n luottamusvälitarkastelun sekä rakenneyhtälömallien avulla. Ristiintaulukoinneissa otettiin huomioon aineistonkeruun otantamenetelmä sekä kieli- ja ikäkohtainen painokerroin.
Rakenneyhtälömallit sovitettiin erikseen vuosittain niin, että mallissa 1 sukupuoli, ikä sekä perheen varallisuus olivat vakioituina, malliin 2 lisättiin perheen ja ystävien tuki, ja lopuksi malliin 3 lisättiin suositusten mukainen terveyskäyttäytyminen.
Mallien estimoinnissa käytettiin klusteroituneelle aineistolle robustia estimaattoria sekä probit-linkkifunktiota. Mallien sovituksen jälkeen muuttujien vuosien välistä selitysvoimakkuuden eroa tarkasteltiin tilastollisen testin avulla (khiin neliö -testi) niin, että kaikki paitsi kiinnostuksen kohteena oleva muuttuja saivat estimoitua vuosien välillä vapaasti.
Malleille laskettiin McKelvey & Zavoina (23) -selitysaste (R2). Analyysit toteutettiin R-ohjelmistolla paketteja survey (24) sekä lavaan (25) hyödyntäen.
Tulokset
Vuonna 2022 huonoksi tai kohtalaiseksi terveytensä koki 13,6 prosenttia vastanneista (taulukko 1). Osuus oli suurempi tytöillä kuin pojilla, 7- ja 9-luokkalaisilla (verrattuna 5-luokkalaisiin), Alimman varallisuuden perheissä (verrattuna ylimmän varallisuuden perheisiin), vähäistä tai kohtalaista perheen tai ystävien tukea saaneilla (verrattuna runsaan tuen ryhmään) sekä heillä, jotka eivät täyttäneet liikkumisen tai unen suosituksia.
Vuosien 2002–2022 ajallinen tarkastelu osoitti, että huonoa tai kohtalaista koettua terveyttä raportoitiin eniten vuonna 2018 (16,3 %) ja vähiten vuonna 2006 (10,7 %). Selkeää kielteistä kehityssuuntaa ei ollut havaittavissa, vaikka 2010-luvun osuudet olivatkin suurimpia. Vuoden 2022 tulos oli tilastollisesti merkitsevästi heikompi vain vuoden 2006 tulokseen verrattuna.
Läpi tarkasteluvuosien 2002–2022 (taulukko 2) ikä, perheen suhteellinen varallisuus, suositusten mukainen liikkuminen ja uni olivat merkitseviä selittäjiä. Suhteellisesti enemmän huonoa tai kohtalaista koettua terveyttä raportoivat vastaajat, jotka olivat iältään vanhempia, joiden perheen suhteellinen varallisuus oli alhaisempi ja jotka eivät liikkuneet tai nukkuneet suositusten mukaisesti. Lisäksi vuosina 2002, 2006 ja 2022 tähän ryhmään kuului suurempi osa tytöistä kuin pojista. Vuonna 2022 ero oli suurin, 5,5 prosenttiyksikköä poikien eduksi.
Kun sosiaalisen tuen yhteyttä koettuun terveyteen tarkasteltiin vuosina 2014, 2018 ja 2022, havaittiin, että huono tai kohtalainen terveys oli yleisempää vähäistä tai kohtalaista perheen tai ystävien tukea raportoivilla kuin runsasta tukea raportoivilla – lukuun ottamatta vuotta 2014.
Rakenneyhtälömallinnus vuosilta 2014, 2018 ja 2022 osoitti (taulukko 3, malli 1), että kaikkina kolmena vuotena korkeampi ikä ja alhaisempi varallisuus sekä vuosina 2018 ja 2022 sukupuoli (tyttö) lisäsivät vastaajan riskiä raportoida huonoa tai kohtalaista terveyttä. Iän sekä perheen varallisuuden vaikutukset säilyivät kaikkina ajankohtina senkin jälkeen, kun tarkasteluun lisättiin perheen ja ystävien tuki (malli 2), joka pienenensi huonon tai kohtalaisen koetun terveyden riskiä. Sekä malli 1 että malli 2 osoittavat iän vaikutuksen tasaantuvan, mutta sukupuolen vaikutuksen voimistuvan vuosien saatossa.
Kun tarkasteluun lisättiin suositusten mukainen liikkuminen ja uni (malli 3), sukupuolen vaikutus oli tilastollisesti merkitsevä vain vuonna 2022. Sitä vastoin perheen varallisuuden ja sosiaalisen tuen roolit säilyvät. Suositusten mukainen liikkuminen ja uni vähensivät huonon tai kohtalaisen terveyden riskiä.
Tarkasteltaessa, miten muuttujien yhtäaikainen vaikutus koettuun terveyteen muuttui vuosien 2014 ja 2022 välillä, tilastollisesti merkitseviä muutoksia havaittiin jokaisessa mallissa vain iän suhteen. Iän vaikutus oli tilastollisesti merkitsevä vuosina 2014 ja 2022. Vaikutuksen muutos vuosien 2014, 2018 ja 2022 välillä oli tilastollisesti merkitsevä.
Päätelmät
Huonoa tai kohtalaista terveyttä raportoivien osuudet kasvoivat 2000-luvun alun 11 prosentista 16 prosenttiin vuonna 2018. Vuonna 2022 osuus oli hieman edellistä pienempi, 14 prosenttia. Tulokset on samansuuntaisia aiempien erinomaisen terveyden ajallista muutosta kuvaavien tutkimusten kanssa (esim. 26).
Pandemiavuodet eivät näytä heijastuneen kielteisesti lasten ja nuorten koettuun terveyteen. Tämä eroaa esimerkiksi mielen hyvinvoinnin tuloksista, joissa kielteistä kehitystä havaittiin niin Suomessa (27) kuin maailmalla laajemmin (28).
Huonoksi tai kohtalaiseksi terveytensä kokevien osuus ei jakaannu tasaisesti kouluikäisten keskuudessa. Kuten aiemmissa tutkimuksissa, eriarvoisuus näyttäytyy niin iän (8,9), perheen varallisuuden (9,10,11,12) kuin sosiaalisen tuen (11,13) kautta tarkasteltuna.
Näiden suhteen eriarvoisuutta havaittiin säännönmukaisesti läpi vuosien, mutta sukupuolen kohdalla tulokset vaihtelivat. Kuitenkin juuri sukupuolen (ja iän) vaikutuksessa oli havaittavissa eriytymiskehitystä vuosien saatossa siten, että erot poikien ja tyttöjen välillä kasvoivat.
Etenkin viime vuosina myös muissa terveyden osoittimissa, kuten suosituksen mukaisessa liikkumisessa (29), alakuloisuuden kokemuksessa ja nukahtamisvaikeuksissa (30), on tunnistettu terveyden eriytymiskehitystä poikien eduksi.
Tulokset osoittavat, että kuten aikuisväestössä (31), sosioekonomiseen asemaan sidoksissa oleva terveyden eriarvoisuus on tiukassa jo lapsilla ja nuorilla. Vaikka perheen varallisuuden selitysvoima ei muuttunut vuosien välillä, alimpaan varallisuusryhmään lukeutuvat lapset ja nuoret raportoivat huonoa tai kohtalaista koettua terveyttä jokaisena aineistonkeruuvuotena yleisemmin kuin ylimpään varallisuusryhmään kuuluvat lapset ja nuoret.
Vuonna 2022 huonoa tai kohtalaista terveyttä koki joka kymmenes ylimpään varallisuusryhmään kuuluva ja joka viides alimpaan varallisuusryhmään kuuluva. Perheen varallisuuden rooli huonon tai kohtalaisen terveyden selittäjänä säilyi kaikkina tutkimusvuosina (2014–2022), kun sen selitysvoimakkuutta tarkasteltiin yhdessä tyypillisten terveyden määrittäjien, iän ja sukupuolen, kanssa. Yhteys säilyi, vaikka tarkasteluun lisättiin sosiaalisen tuen ja terveyskäyttäytymisen tekijöitä, jotka niin ikään olivat yhteydessä arvioon omasta terveydentilasta.
Kun lisäksi huomioidaan se, että myös esimerkiksi perheen sosiaalinen tuki (32) ja lapsen ja nuoren fyysinen aktiivisuus (33) ovat kytköksissä perheen sosioekonomiseen asemaan, voidaan tulkita, että perheen varallisuus lisää terveyden eriarvoisuutta epäsuorasti useiden eri tekijöiden kautta, kuten myös mahdollisten epäsuotuisten tekijöiden kumuloituessa (34).
Lapsen ja nuoren oman koulutuspolun ja esimerkiksi erilaisten terveystottumusten (mm. liikunta) on havaittu välittävän perheen sosioekonomisen aseman ja koetun terveyden välistä yhteyttä (34). Näihin tekijöihin onnistuneesti vaikuttamalla voidaan siis katkaista perhetaustaan liittyvä riskitekijäketju. Tulevat vuodet näyttävät, millaisia terveyden ja hyvinvoinnin seurauksia on muun muassa vuoden 2021 voimaan tulleella oppivelvollisuuden jatkamisella 18. ikävuoteen asti.
Koettu terveys on toimiva mittari, kun halutaan tunnistaa tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria (35). Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien varhainen tunnistaminen mahdollistaa toimenpiteiden paremman suunnittelun ja kohdentamisen terveyserojen kaventamiseksi.
Tämän tutkimuksen valossa etenkin sukupuoleen ja perheen varallisuuteen liittyvää terveyden eriarvoisuuskehitystä on syytä seurata. Lisäksi sosioekonomisen aseman yhteys niin koettuun terveyteen kuin siihen yhteydessä oleviin muihin tekijöihin (perheen tuki, terveyskäyttäytyminen) korostaa tarvetta terveyden suhteen yhdenvertaisen mahdollisuuksien varmistamiseen riippumatta sosioekonomisesta taustasta.
Tutkimuksen vahvuuksia ovat kansallisesti edustava otanta. Itsearvioitua terveyttä tarkasteltiin monipuolisesti kansainvälisesti validoitujen mittarien avulla, mikä mahdollistaa maiden välisen vertailun.
Aineisto kerättiin joka neljäs vuosi vuosien 2002 ja 2022 välillä hyödyntäen samoja validoituja instrumentteja. Tämä mahdollisti pitkäaikaisen ja laadukkaan toteuttamisen. Säännöllisesti kerättävää seurantatietoa tarvitaan muun muassa terveyden eriarvoisuuden kaventamisen toimenpiteiden vaikutusten arviointiin (2).
Tutkimusmenetelmissä otettiin huomioon maantieteellinen ja koulukohtainen ryväsotanta. Rakenneyhtälömalleissa hyödynnettiin klusteroituneelle aineistolle sopivaa robustia estimaattoria.
Tällä tutkimuksella on rajoituksia. Käytetty tutkimusaineisto on kerätty itsearviointikyselyllä, jolloin se on altis sosiaalisesti hyväksyttävien vastausten antamiselle. Poikkileikkausaineiston käytön seurauksena tutkimuksessa esitetyt tulokset eivät edusta kausaalisuhteita.
Lopuksi voidaan todeta, että terveyden eriytymistä ja eriarvoisuuden kehitystä on tärkeää seurata varhaisen havaitsemisen, ennaltaehkäisyn, tasa-arvon sekä yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta.
Kirjoittajien ilmoittama käsikirjoitukseen liittyvä rahoitus:
Juho Vainion Säätiö
http://dx.doi.org/10.13039/501100004037
Leena Paakkari, Ilona Markkanen, Nelli Lyyra, Kristiina Ojala: Ei sidonnaisuuksia.
Markus Kulmala: Työsuhde (Mental health through the adolescent eyes: longer term trends in Nordic countries, Forte, loka–joulukuu 2023), matka-, majoitus- tai kokouskulut (WHO Regional Office for Europe: Mental health through the adolescent eyes: longer term trends in Nordic countries, Forte).
Tämä tiedettiin
• Terveyserojen kaventaminen on tärkeä kansallinen terveyspoliittinen tavoite.
• Lasten ja nuorten koettu terveys on tärkeä terveydentilan indikaattori, joka ennustaa esimerkiksi sairastavuutta.
• Huonoksi tai kohtalaiseksi arvioitu terveys yleistyy yläkouluun siirryttäessä ja on yleisempää alemman sosioekonomisen aseman perheissä.
Tutkimus opetti
• Terveytensä huonoksi tai kohtalaiseksi kokevien lasten ja nuorten osuus on vaihdellut 11 prosentista vuonna 2002 ja 2006 aina 16 prosenttiin vuonna 2018. Vuonna 2022 osuus oli 14 prosenttia. Selkeää kielteistä kehityssuuntaa ei voitu osoittaa.
• Perheen alhainen varallisuustaso ja vähäinen vanhemmilta sekä ystäviltä saatu tuki ovat yhteydessä lapsen ja nuoren heikompaan koettuun terveyteen, mikä korostaa kasvuympäristön merkitystä.
• Suosituksen mukainen liikkuminen ja uni tukevat hyvää koettua terveyttä.
- 1
- Majlander S, Kuusio H, Kauppinen T ym. Health monitoring and reducing health inequalities in Finland – observations of health inequalities and practical measures. Research in brief 70/2021. Helsinki: Finnish Institute for Health and Welfare 2021.
- 2
- Jokela S, Kilpeläinen K, Parikka S ym., toim. Terveyden eriarvoisuus Suomessa. Ehdotus seurantajärjestelmän kehittämiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Raportti 5/2021.
- 3
- Bopp M, Braun J, Gutzwiller F ym. Health risk or resource? Gradual and independent association between self-rated health and mortality persists over 30 years. PLoS ONE 2012;7:e30795. doi.org/10.1371/journal.pone.0030795
- 4
- Idler E, Benyamini Y. Self-assessed health and mortality: A review of twenty-seven community studies. J Health Soc Behav 1997;38:21–37.
- 5
- Breidablik HJ, Meland E, Lydersen S. Self-rated health in adolescence: a multifactorial composite. Scand J Public Health 2008;36:12–20. doi.org/10.1177/1403494807085306
- 6
- Hetlevik Ø, Vie TL, Meland E ym. Adolescent self-rated health predicts general practice attendance in adulthood: Results from the Young-HUNT1 survey. Scand J Public Health 2019;47:37–44. doi.org/10.1177/1403494818772212
- 7
- Kesanto-Jokipolvi H, Lindfors P, Koivisto A ym. Huonoon tai kohtalaiseen itsearvioituun terveydentilaan yhteydessä olevat tekijät viidesluokkalaisilla lapsilla. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 2023;60:137–54. doi.org/10.23990/sa.115593
- 8
- Inchley J, Currie D, Budisavljevic S ym., toim. Spotlight on adolescent health and well-being. Findings from the 2017/2018 Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) survey in Europe and Canada. International report. Volume 1. Key findings. Kööpenhamina: WHO Regional Office for Europe 2020.
- 9
- Torsheim T, Nygren JM, Rasmussen M ym. Social inequalities in self-rated health: a comparative cross-national study among 32,560 Nordic adolescents. Scand J Public Health 2018;46:150–6.
- 10
- Moor I, Spallek J, Richter M. Explaining socioeconomic inequalities in self-rated health: a systematic review of the relative contribution of material, psychosocial and behavioural factors. J Epidemiol Community Health 2016;71:565–75. doi.org/10.1136/jech-2016-207589
- 11
- Meland E, Breidablik HJ, Thuen F. Family factors predicting self-rated health during early adolescence. Scand J Public Health 2021;49:546–54.
- 12
- Vie TL, Hufthammer KO, Meland E ym. Self-rated health (SRH) in young people and causes of death and mortality in young adulthood. A prospective registry-based Norwegian HUNT-study. SSM-Population Health 2019;7:100364. doi.org/10.1016/j.ssmph.2019.100364
- 13
- Richter M, Moor I, van Lenthe FJ. Explaining socioeconomic differences in adolescent self-rated health: the contribution of material, psychosocial and behavioural factors. J Epidemiol Community Health 2012;66:691e697. doi.org/10.1136/jech.2010.125500
- 14
- Zhang T, Lu G, Wu XY. Associations between physical activity, sedentary behaviour and self-rated health among the general population of children and adolescents: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health 2020;20:1343. doi.org/10.1186/s12889-020-09447-1
- 15
- Inchley J, Currie D, Cosma A ym., toim. Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) study protocol: background, methodology and mandatory items for the 2017/18 survey. St Andrews: CAHRU 2018.
- 16
- Kaplan GA, Camacho T. Perceived health and mortality: a nine-year follow-up of the human population laboratory cohort. Am J Epidemiol 1983;117:292–304. doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a113541
- 17
- Currie C, Roberts C, Morgan A ym., toim. Young people’s health in context. Kööpenhamina: WHO Regional Office for Europe 2004.
- 18
- Torsheim T, Cavallo F, Levin KA ym. Psychometric validation of the revised family affluence scale: a latent variable approach. Child Indic Res 2016;9:771–84. doi.org/10.1007/s12187-015-9339-x
- 19
- Zimet GD, Dahlem NW, Zimet SG ym. The multidimensional scale of perceived social support. J Pers Assess 1988;52:30–41. doi.org/10.1207/s15327752jpa5201_2
- 20
- Prochaska JJ, Sallis JF, Long B. A physical activity screening measure for use with adolescents in primary care. Arch Pediatr Adolesc Med 2001;155:554–9. doi:10.1001/archpedi.155.5.554
- 21
- Liikkumissuositus 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. 2021. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisusarja 2021:19.
- 22
- Riittävä uni. Käypä hoito -suositus 3.3.2020. www.kaypahoito.fi/nix02713
- 23
- McKelvey RD, Zavoina W. A statistical model for the analysis of ordinal level dependent variables. J Math Sociol 1975;4:103–20. doi.org/10.1080/0022250X.1975.9989847
- 24
- Lumley T. Survey: analysis of complex survey samples. R package version 4.2. The Survey Statistician 2023;88:96–104.
- 25
- Rosseel Y. lavaan: An R package for structural equation modeling. J Stat Softw 2012;48:1–36. doi:10.18637/jss.v048.i02
- 26
- Potrebny T, Torsheim T, Due P ym. Trends in excellent self-rated health among adolescents: a comparative Nordic study. Nordisk välfärdsforskning| Nordic Welfare Research 2019;4:67–76. doi.org/10.18261/issn.2464-4161-2019-02-04
- 27
- Gyllenberg D, Bastola K, Wan Mohd Yunus WMA ym. Comparison of new psychiatric diagnoses among Finnish children and adolescents before and during the COVID-19 pandemic: A nationwide register-based study. PLoS Med 2023;20:e1004072. doi.org/10.1371/journal.pmed.1004072
- 28
- Kauhanen L, Wan Mohd Yunus WMA, Lempinen L ym. A systematic review of the mental health changes of children and young people before and during the COVID-19 pandemic. Eur Child Adolesc Psychiatry 2023;32:995–1013. doi.org/10.1007/s00787-022-02060-0
- 29
- Ng K, Tynjälä J, Ojala K. Liikunta-aktiivisuus ja harrastaminen urheiluseurassa. Teoksessa: K Ojala, M Kulmala, toim. Koululaisten terveys ja muuttuvat haasteet 2022: WHO-Koululaistutkimus 40 vuotta. JYU Reports 25. Jyväskylän yliopisto 2023:70–81.
- 30
- Ojala K, Tynjälä J. Psyykkinen oireilu. Teoksessa K Ojala, M Kulmala, toim. Koululaisten terveys ja muuttuvat haasteet 2022: WHO-Koululaistutkimus 40 vuotta. JYU Reports 25. Jyväskylän yliopisto 2023:38–47.
- 31
- Lahelma E, Pentala O, Helldán A ym. Koetun terveyden koulutusryhmittäiset erot ovat pysyneet tasaisen suurina. Suom Lääkäril 2017;72:1629–34.
- 32
- Conger RD, Conger KJ, Martin MJ. Socioeconomic status, family processes, and individual development. J Marriage Fam 2010;72(3), 685–704.
- 33
- Elgar FJ, Pförtner TK, Moor I ym. Socioeconomic inequalities in adolescent health 2002–2010: a time-series analysis of 34 countries participating in the Health Behaviour in School-aged Children study. Lancet 2015;385:2088–95. doi.org/10.1016/S0140-6736(14)61460-4
- 34
- Reuter M, Diehl K, Richter M ym. A longitudinal analysis of health inequalities from adolescence to young adulthood and their underlying causes. Adv Life Course Res 2024;59:100593.
- 35
- Ravens-Sieberer U, Görtler E, Bullinger M. Subjective health and health behavior of children and adolescents-– a survey of Hamburg students within the scope of school medical examination. Gesundheitswesen 2000;62:148–55. doi.org/10.1055/s-2000-10487
Self-rated health among Finnish adolescents in 2002–2022
Background We investigated the proportions of children and adolescents who rated their health as poor or fair between 2002 and 2022, and the factors influencing this perception over time. Research on this topic is limited.
Methods The cross-sectional data consisted of survey responses from 11-, 13-, and 15-year-olds from 2002 to 2022 (n = 33,543). Perceived poor or fair health was examined in relation to age, gender, family affluence, social support, and health behaviour, using cross-tabulations, confidence intervals, and structural equation models.
Results From 2002 to 2022, 11%–16% of respondents rated their health as poor or fair. This perception was consistently more common among older respondents, those from families with lower relative affluence, those with moderate or low social support, those who did not meet physical activity and sleep recommendations, and among girls in 2002, 2006, and 2022. Joint examination of the associated factors confirmed the association of family affluence, social support, and health behaviour with self-rated health at all three survey rounds (2014-2022.
Conclusions Health disparities among children and adolescents are persistent. Health inequality must be monitored, and equal opportunities for good health ensured for everyone.
Leena Paakkari, Markus Kulmala, Ilona Markkanen, Nelli Lyyra, Kristiina Ojala