Dekompressiivinen kirurgia selkärangan etäpesäkkeiden hoitomuotona
Selkärangan etäpesäke on yksi vakavimmista syövän komplikaatioista. Todennäköisimmät etäpesäkkeen aiheuttajat ovat eturauhas-, rinta-, keuhko- ja munuaissyöpä. Jos etäpesäke havaitaan ajoissa, voidaan tilanne saada rauhoittumaan sädehoidolla. Kirurginen dekompressio tehdään, kun neurologiset oireet etenevät nopeasti tai nikamassa on instabiili murtuma. Tällöin tulisi leikkauksessa tehdä aina stabiloiva toimenpide, useissa tapauksissa spondylodeesi. Selkää stabiloivat toimenpiteet eivät pidennä potilaiden elinaikaa, mutta parantavat jäljellä olevan elämän laatua.
Eturauhassyöpä, rintasyöpä, keuhkosyöpä ja munuaissyöpä aiheuttavat 80 % kaikista luuston etäpesäkkeistä (1). Yleisin luuston etäpesäkkeen paikka on selkäranka (2,3,4). Etäpesäkkeen seurauksena joka viidennelle potilaalle kehittyy selkäytimen kompressio. Tämä on syövän ensimmäinen oire 8 %:lla potilaista (5).
Rintaranka on selkärangan etäpesäkkeen yleisin esiintymispaikka (6-12), vaikka joissain aineistoissa etäpesäkkeitä on ollut eniten lannerangan alueella (13,14,15). Itse nikamassa etäpesäkkeen paikka on tyypillisesti nikamasolmussa. Niissä tapauksissa, joissa nikamakaarissa todetaan syöpäkudosta, on myös nikamasolmussa lähes poikkeuksetta sama tauti (13,16). Tämä johtuu siitä, että tuumorin leviäminen nikamiin tapahtuu pääosin veriteitse (15,17). Nikamasolmussa on koko elämän ajan aktiivista punaista luuydintä, jonka sinusoidaalinen rakenne on erityisen altis syöpäsoluille (3). Pedikkelit ovat pääasiassa kortikaalista luuta, jossa käytännössä ei ole lainkaan luuydintä.
Selkäydinkasvaimen tavallisin ensioire on kipu, joka johtuu joko paikallisesta etäpesäkkeen aiheuttamasta paineesta, hermojuuriärsytyksestä tai nikamadestruktion aiheuttamasta instabiliteetista (18,19,20,21). Selkäytimen kompressio aiheuttaa alaspäin heijastuvia eri asteisia oireita, kuten tuntopuutoksia ja lihasvoiman heikentymistä, joiden voimakkuus riippuu leesion laajuudesta ja tasosta (22,23). Etäpesäkkeen aiheuttamat oireet ovat todennäköisimpiä rintarangan alueella, jossa ydinkanava on ahtaimmillaan.
Etäpesäke on yleensä osteolyyttinen (13,23,24). Skleroottisia etäpesäkkeitä esiintyy eturauhassyövässä, mutta myös jonkin verran rintasyövässä (18,23). Eräässä aineistossa histologisesti tutkituista 806 etäpesäkkeestä puolet oli osteolyyttisiä, viidesosa osteoskleroottisia ja loput näiden sekamuotoja (1).
Natiiviröntgenkuva on etäpesäkkeen varhaistoteamisessa huono (24). Ennen kuin natiivikuvalla havaitaan lyyttinen etäpesäke, on nikamansolmun rakenteesta tuhoutuneena yleensä jo 30-50 % (24). Muutos voidaan havaita natiivikuvassa aikaisemmin, mikäli etäpesäke on rakenteeltaan skleroottinen tai mikäli se tuhoaa nikaman tai pedikkelien korteksia (1,3,21). Preoperatiivisiin kuvantamistutkimuksiin kuuluu nykyään ehdottomasti magneettitutkimus (MRI) (20,23,24,25). Siinä nähdään parhaiten kasvaimen rajoittuminen eri kudoksiin ja kasvaimen intraspinaalinen kasvu (kuva 1). Tietokonetomografiaa voidaan käyttää kuvantamaan luutuhoa.
Selkärangan etäpesäkkeiden hoito on aina palliatiivista (26). Hormoni- tai solunsalpaajahoidot voivat helpottaa potilaan kipuja, varsinkin niissä tilanteissa, joissa nikama ei ole luhistunut tai potilaalle ei ole kehittynyt kävelyä haittaavia neurologisia oireita (26). Sädehoito ja kirurginen selkäytimen vapautus (laminektomia) ovat kirjallisuudessa esitettyjen tulosten valossa tasavertaisia hoitomuotoja (5,19,20,27,28). Kuitenkin joissain tutkimuksissa laminektomialla ja siihen yhdistetyllä sädehoidolla on saavutettu parempi hoitotulos verrattuna pelkkään sädehoitoon (22,30). Erot eivät ole olleet tilastollisesti merkitseviä. Näitä kahta hoitomuotoa vertailevia satunnaistettuja tutkimuksia ei ole julkaistu. Myöskään selviä ohjeita sädehoidon tai kirurgisen hoidon indikaatioista ei ole käytettävissä. Oma aineistomme käsittelee kirurgisesti hoidettujen potilaiden hoitotuloksia.
AINEISTO JA MENETELMÄT
Tutkimukseen valittiin tiedot kaikista niistä potilaista (n = 80), joille oli tehty Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosien 1985-95 välisenä aikana posteriorinen laminektomia syövän etäpesäkkeiden aiheuttamien neurologisten puutosoireiden vuoksi. Yhdenkään potilaan selkärankaa ei ollut tuettu laminektomian jälkeen. Leikkauksen jälkeen kaikki potilaat saivat onkologin harkinnan mukaan solunsalpaaja- ja/tai sädehoitoa. Tutkimukseen ei otettu mukaan niiden potilaiden tietoja, joilla neurologisten oireiden syynä oli verisyöpä tai primäärinen keskushermoston kasvain.
Tutkimus on retrospektiivinen ja pohjautuu sairaala-aineiston analyysiin. Potilaat etsittiin tietokoneajolla. Haussa käytettiin apuna diagnoosi- ja toimenpidenumeroita. Tiedot kerättiin sairauskertomuksista. Potilaiden kuolinpäivät selvitettiin väestörekisteristä.
TULOKSET
Potilaista 48 oli miehiä ja 32 naisia. Kaksi potilasta oli elossa helmikuussa vuonna 2000. Potilaiden ikäjakauma leikkaushetkellä on nähtävissä kuviosta 1.
Etäpesäkkeen aiheuttaja oli 25 (31 %) potilaalla eturauhassyöpä, 13 (16 %) potilaalla rintasyöpä, 12 (15 %) potilaalla keuhkosyöpä ja 9 (11 %) potilaalla munuaissyöpä. Viidessä (6 %) tapauksessa alkuperäistä syöpää ei löydetty. Kondrosarkoomaa, maksasyöpää, kilpirauhassyöpää, ruokatorven syöpää ja mahasyöpää oli kutakin kahdella potilaalla ja haimasyöpää, onkosyyttistä karsinoomaa, melanoomaa, leiomyosarkoomaa, peräsuolen syöpää ja osteosarkoomaa kutakin yhdellä potilaalla (kuvio 2).
Neljän yleisimmän syövän etäpesäkkeiden jakautuminen selkärangan eri osiin ilmenee taulukosta 1. Etäpesäkkeitä todettiin useimmin rintarangan alueella. Rintarangan eri kolmannesten välillä ei ollut tilastollista eroa. Eturauhas- ja munuaissyöpä aiheuttivat eniten etäpesäkkeitä. Löydökset vaihtelivat yhdestä nikamasta (46 potilasta) yhdeksään nikamaan (3 potilasta). Sekä lanne- että rintarangassa etäpesäkkeen yleisin lähde oli eturauhassyöpä.
Yleisin oire (100 %) ennen leikkausta oli ala- tai yläraajojen lihasvoiman tai koordinaation huonontuminen (taulukko 2). Muiden oireiden kohdalla merkinnät olivat puutteellisia. Preoperatiivinen kipustatus oli määritetty 64 potilaalle, joista vain yksi oli kivuton. Postoperatiivisesti sama määritys oli tehty 45 potilaalle, joista 30 (67 %) kärsi edelleen kivuista.
Potilaan kävelykyvystä löytyi maininta kaikkien potilaiden kohdalla niin preoperatiivisesti kuin postoperatiivisestikin (taulukko 3). 35 potilasta pystyi preoperatiivisesti kävelemään vähintään tuettuna. 45 potilaan alaraajojen lihasvoima ei riittänyt kävelyyn edes tuettuna. Koko aineistossa 68 % potilaista pystyi leikkauksen jälkeen kävelemään vähintään tuettuna verrattuna leikkausta edeltäneeseen tilanteeseen, jolloin sama luku oli 44 %. Ennen leikkausta kävelleistä potilaista 86 % säilytti kävelykykynsä, mutta vain 34 % hyötyi leikkaushoidosta parantuneena kävelykykynä. Leikkaustulos oli huonoin niillä potilailla, jotka kävelivät itsenäisesti ennen leikkausta. Heistä puolella kävelykyky heikkeni. Paras leikkaustulos saavutettiin, jos potilas ennen leikkausta tarvitsi kävellessään tukea tai ei pystynyt ollenkaan kävelemään. Laminektomia paransi heidän liikkumiskykyään 55 %:ssa tapauksista.
Potilaiden keskimääräinen elinikä leikkauksen jälkeen oli 12,3 kuukautta. Vaihteluväli oli 8 päivästä yli 14 vuoteen. Eri syöpien vaikutus laminektomian jälkeiseen elinikään näkyy taulukosta 4. Pre- ja postoperatiivisen kävelykyvyn vaikutus elinikään on nähtävissä taulukosta 5. Niistä potilaista, joilla oli preoperatiivisesti virtsaumpi, vain 2 (15 %) eli yli 6 kuukautta. Heistä kumpikaan ei elänyt yli 12 kuukautta. Kaksi potilasta on edelleen elossa; rintasyöpäpotilas on elänyt yli 7 vuotta ja kilpirauhassyöpäpotilas yli 14 vuotta leikkauksen jälkeen.
POHDINTA
Retrospektiivinen sairauskertomustietoihin perustuva tutkimus on tunnetusti hankala analysoitavaksi. Sairauskertomuksen merkinnät vaihtelevat runsaasti, eikä niitä ole aina edes asianmukaisesti kirjattu. Neurologisen statuksen kirjaamisessa olisi syytä käyttää yhtenäistä rutiinia, jotta havainnot olisi jälkeenpäinkin tarkastettavissa ja vertailtavissa. Parhaiten oli dokumentoitu potilaan kyky liikkua, joka postoperatiivisesti oli hyvin selvitetty fysiatrian lehdellä.
Muutos potilaan liikuntakyvyssä on yksi tärkeimmistä mittareista arvioitaessa eri hoitotoimenpiteiden hyötyä metastaasin aiheuttamassa spinaalisessa kompressiossa (31). Kirurginen hoito on useissa tutkimuksissa kyseenalaistettu verrattaessa sitä sädehoitoon, koska laminektomia invasiivisena hoitomuotona ei ole oleellisesti parantanut hoitotuloksia (5,19,20,27,28,29,32). Erään 69 potilaan aineiston perusteella sädehoidolla hoidetuista potilaista 67 % pystyi kävelemään postoperatiivisesti, kun sama luku ennen hoitoja oli 39 % (32). Omassa aineistossamme nämä luvut ovat lähes identtiset. Siksi laajojakin neurologisia oireita tulisi hoitaa ensisijaisesti sädehoidolla (16,20). Leikkaushoitoa tulisi harkita vasta, jos neurologiset oireet etenevät nopeasti sädehoidosta huolimatta (16,20,23). Tällöin leikkaus on tehtävä kiireellisesti ennen vaikeiden halvausoireiden kehittymistä. Muuten mahdollisuudet potilaan toipumisesta käveleväksi huononevat oleellisesti (23). Myös äkillisesti ilmaantuvat neurologiset oireet on usein hoidettava kirurgisesti, koska taustalla on usein nikamasolmun patologinen murtuma ja selän instabiliteetti (10,16,20).
Aineistossamme potilaat kärsivät postoperatiivisesta kivusta huomattavasti useammin kuin mitä kirjallisuudessa yleensä mainitaan. Tämä saattaa johtua siitä, ettei yhdenkään potilaan selkärankaa ollut tuettu laminektomian yhteydessä. Leikkaukset on suoritettu suurimmaksi osaksi päivystysaikana neurokirurgisessa yksikössä, jossa ei ole ollut valmiutta päivystyksenä suoritettavaan stabilointiin. Kirjallisuudessa julkaistujen tutkimusten perusteella stabiloivan toimenpiteen jälkeen selkäkipuja esiintyy alle 20 %:lla potilaista (10,14,19,30,33,34). Koska selkärangan tukeminen näyttäisi oleellisesti helpottavan instabiliteetista johtuvia kipuja, on neurokirurgin ja ortopedin yhteistyö näiden potilaiden kohdalla ensiarvoisen tärkeää (kuvat 2 ja 3).
Posteriorisessa laminektomiassa nikamakaaren takimmainen osa poistetaan, ja samalla selkärangan posteriorinen tukevuus olennaisesti heikkenee. Kun vielä nikamakaaren etäpesäke heikentää selkärangan etu- ja/tai keskipilaria, on koko selkärangan tukevuus leikkauksen jälkeen selvästi heikentynyt (20,35). Nykykäsityksen mukaan tulisi posterioriseen laminektomiaan näissä tapauksissa aina yhdistää stabiloiva toimenpide (19,34). Ilman stabilointia vaarana on nikaman luhistuminen ja selkärangan instabiliteetti. Aineistossamme 10 potilaan kävelykyky huononi leikkauksen jälkeen. Tämän yhteyttä postoperatiiviseen nikaman luhistumiseen ei aineistostamme voi kuitenkaan tehdä. Näiden potilaiden etäpesäkkeistä 9 sijaitsi rintarangan alueella. Siksi myös leikkauksen aiheuttamalla traumalla ja etäpesäkkeestä usein tulevalla tavallista suuremmalla verenvuodolla on oletettavasti merkitystä potilaiden ennusteeseen.
Ydinkanavan vapauttava toimenpide voidaan tehdä posteriorisesti kuten aineistossamme tai anteriorisesti. Anteriorista lähestymistä on perusteltu sillä, että selkäydinkanavaa painava etäpesäke sijaitsee kanavan etupuolella (7,10,34,36). Näin olisi loogisempaa lähestyä ongelmaa anteriorisesti ja poistaa etäpesäkkeen tuhoama nikamasolmu sekä vapauttaa ydinkanava. Toimenpide on kuitenkin vaativampi kirurgisesti ja potilaalle raskaampi (6,28,37). Vaikka anteriorinen lähestyminen on tottuneissa käsissä antanut hyviä tuloksia, ei sitä voida suositella rutiinitoimenpiteeksi (6,37). Anteriorisella tekniikalla pystytään kuitenkin parhaiten säilyttämään selkärangan ryhti niissä tilanteissa, joissa etäpesäke on tuhonnut lähes koko nikaman (20,33) (kuva 4). Leikkaustyypin lopulliseen valintaan vaikuttavat oleellisesti potilaan preoperatiivinen kunto ja postoperatiivinen ennuste. Mikäli ennustettu elinikä on yli puoli vuotta, suositellaan stabiloinnin lisäksi spondylodeesia (nikaman luudutus) (16).
Huonoin ennuste on yleensä niillä potilailla, joille oireet ilmaantuvat nopeasti tai joille on jo ehtinyt kehittyä virtsaumpi tai peräaukon sulkijalihaksen heikkous (2,12,38). Eturauhas- ja rintasyöpäpotilaiden elinikä on eri tutkimuksissa selvästi muita syöpiä pidempi (29,31,39). Omassa aineistossamme tämä näkyi erityisesti rintasyövän kohdalla. Keuhkosyövän ennuste on huonoin. Kävelykyvyn säilyminen on kuitenkin olennaisin asia potilaan selviytymisen ja ennusteen kannalta.
LOPUKSI
Jokaisen selkäkipua valittavan syöpäpotilaan kohdalla tulisi metastasointi sulkea pois huolellisella kliinisellä ja radiologisella tutkimuksella. Kipujen jatkuessa on turvauduttava tarkempaan kuvantamiseen kuten magneettikuvakseen tai luustokarttaan, joissa etäpesäke tulee esille aikaisemmin kuin natiivikuvassa. Tärkeintä on havaita selkärangan etäpesäkkeet ajoissa, jolloin voidaan mahdollisesti kokonaan välttää raskas kirurginen hoito ja saada akuutti tilanne rauhoittumaan pelkällä sädehoidolla. Mikäli hoitoratkaisuissa kuitenkin päädytään kirurgiseen dekompressioon, tulisi siihen yhdistää aina stabiloiva toimenpide ja useissa tapauksissa myös spondylodeesi. Kirurgiset hoitoratkaisut tulisi näin ollen tehdä yhdessä neurokirurgin ja ortopedin kanssa. Selkää stabiloivat toimenpiteet eivät pidennä potilaiden elinaikaa, mutta parantavat jäljellä olevan elämän laatua.
- 1
- Petren-Mallmin M. Clinical and experimental imaging of breast cancer metastases in the spine. Acta Radiol Suppl 1994;391:1-23.
- 2
- Boland PJ, Lane JM, Sundaresan N. Metastatic disease of the spine. Clin Orthop 1982;169:95-102.
- 3
- Harrington KD. Current concepts review metastatic disease of the spine. J Bone Joint Surg 1986;68A:1110-1115.
- 4
- Toma S, Venturino A, Sogno G ym. Metastatic bone tumours. Nonsurgical treatment. Outcome and survival. Clin Orthop 1993;295:246-251.
- 5
- Siegal T, Siegal T. Current considerations in the management of neoplastic spinal cord compression. Spine 1989;14:223-228.
- 6
- Cappelletto B, Del Fabro P, Meo A. Decompression and surgical stabilization in the palliative treatment of vertebral metastases. Chir Organi Mov 1998(83):167-176.
- 7
- Cooper PR, Errico TJ, Martin R, Crawford B, DiBartolo T. A systemic approach to spinal reconstruction after anterior decompression for neoplastic disease of the thoracic and lumbal spine. Neurosurgery 1993;32(1):1-8.
- 8
- Coraddu M, Nurchi GC, Floris F, Meleddu V. Surgical treatment of extradural spinal cord compression due to metastatic tumours. Acta Neurochir 1991;111:18-21.
- 9
- Garcia-Picazo A, Ramirez PC, Rivas PP, de Sola RG. Utility of surgery in the treatment of epidural vertebral metastases. Acta Neurochir 1990;103:131-138.
- 10
- Hammerberg KW. Surgical treatment of metastatic spine disease. Spine 1992;17(10):1148-1153.
- 11
- Helweg-Larsen S, Sorensen PS. Symptoms and signs in metastatic spinal cord compression: a study of progression from first symptom until diagnosis in 153 patients. Eur J Cancer 1994;30(3):396-398.
- 12
- Nather A, Bose K. The results of decompression of cord or cauda equina compression from metastatic extradural tumours. Clin Orthop 1982;169:103-108.
- 13
- Algra PR, Heimans, JJ, Valk J, Nauta JJ, Lachniet M, Van Kooten B. Do metastases in vertebrae begin in the body or the pedicles? AJR Am J Roentgenol 1992;158:1275-1279.
- 14
- Buchelt M, Windhager R, Kiss H, Schneider B, Lack W, Kotz R. Chirurgische Behandlung von Metastasen der Wirbelsäule. Z Orthop 1996;134:263-268.
- 15
- Dodds PR, Caride VJ, Lytton B. The role of vertebral veins in the dissemination of prostatic carcinoma. J Urol 1982;126:753-755.
- 16
- Bell GR. Surgical treatment of spinal tumors. Clin Ortop 1997;335:54-63.
- 17
- Batson OV. The function of the vertebral veins and their role in the spread of metastases. Clin Orthop 1995;312:4-9.
- 18
- Galasko CSB. Spinal instability secondary to metastatic cancer. J Bone Joint Surg 1991;73B:104-108.
- 19
- Gokaslan ZL. Spine surgery for cancer. Curr Opin Oncol 1996;8:178-181.
- 20
- Harrington KD. Metastatic tumors of the spine: diagnosis and treatment. J Am Acad Ortop Surg 1993;1:76-86.
- 21
- Rodriguez M, Dinapoli RP. Spinal cord compression with special reference to metastatic epidural tumours. Mayo Clin. Proc 1980;55:442-447.
- 22
- Kokko R. Selkäydintä affisioivat kasvaimet ja sädehoito. Suomen Lääkärilehti 1998;53:4183-4187.
- 23
- Seppälä M. Selkäydinkanavan kasvainten diagnoosi ja hoito. Duodecim 1995;21:2071-2077.
- 24
- Galasko CSB. Diagnosis of skeletal metastases and assessment of response to treatment. Clin Orthop 1995;312:64-75.
- 25
- Traill Z, Richards MA, Moore NR. Magnetic resonance imaging of metastatic bone disease. Clin Orthop 1995;312:76-88.
- 26
- Houston SJ, Rubens RD. The systemic treatment of bone metastases. Clin Orthop 1995;312:95-104.
- 27
- Findlay GFG. Adverse effects of the management of malignant spinal cord compression. J Neurol 1984;47:761-768.
- 28
- Salvati M, Cervoni L, Puzilli F, Raguso M, Ciapetta P, Delfini R. Metastatic spinal cord compression. Minerva Chir 1998;53:727-730.
- 29
- Bach F, Larsen BH, Rohde K, Borgesen SE, Gjerris F, Boge-Rasmussen T, Agerlin N, Rasmusson B, Stjernholm P, Sorensen PS. Metastatic spinal cord compression. Occurrence, symptoms, clinical presentations and prognosis in 398 patients with spinal cord compression. Acta Neurochir 1990;107(1-2):37-43.
- 30
- Landmann C, Hunig R, Gratzl O. The role of laminectomy in the combined treatment of metastatic spinal cord compression. Int J Radiat Oncol Biol Phys 1992;24(4):627-631.
- 31
- Solberg A, Bremnes RM. Metastatic spinal cord compression: diagnostic delay, treatment, and outcome. Anticancer Res 1999;19:677-684.
- 32
- Huddart RA, Rajan B, Law M, Meyer L, Dearnaley DP. Spinal cord compression in prostate cancer: treatment outcome and prognostic factors. Radiother Oncol 1997;44(3):229-236.
- 33
- Kostuik JP, Errico TJ, Gleason TF, Errico CC. Spinal stabilization of vertebral column tumors. Spine 1988;13(3):250-256.
- 34
- Perrin RG, McBroom RJ. Anterior versus posterior decompression for symptomatic spinal metastasis. Can J Neurol Sci 1987;14:75-80.
- 35
- Hosono N, Yonenobu K, Takeshi F, Sohei E, Yamashita K, Ono K. Orthopaedic management of spinal metastases. Clin Orthop 1995;312:148-159.
- 36
- Kawai A, Harada Y, Senda M, Sugihara S, Inoue H, Nakahara S. Surgical treatment for metastatic tumors of the spine. Acta Med Okayama 1996;50(1):29-35.
- 37
- Rompe JD, Eysel P, Hopf C, Heine J. Decompression/stabilization of the metastatic spine. Acta Orthop Scand 1993;64(1):3-8.
- 38
- Manabe S, Tateishi A, Abe M, Ohno T. Surgical treatment of metastatic tumors of the spine. Spine 1989;14(1):41-47.
- 39
- Hill ME, Richards MA, Gregory WM, Smith P, Rubens RD. Spinal cord compression in breast cancer: a review of 70 cases. Br J Cancer 1993;68:969-973.