Yt-neuvottelut päättyivät Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa
Aluehallitukset käsittelevät tuloksia tällä viikolla.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ja Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa ovat saaneet päätökseen yhteistoimintaneuvottelut.
Pohde kävi rajatut neuvottelut, koska johtajia, esihenkilöitä, asiantuntijoita ja sihteereitä jäi uudistuksessa sijoittumatta tavoiteorganisaation mukaisiin tehtäviin. Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 18. huhtikuuta.
Neuvottelujen alkaessa arvioitiin, että vaikutuksia on 300 henkilöön. Alueella on noin 19 000 työntekijää.
Neuvottelujen tuloksena 78 henkilöä sijoittuu Pohteen tavoiteorganisaation mukaisiin uusiin tehtäviin, 5 henkilöä siirtyy liikkeenluovutuksella in-house-yhtiöön, 13 henkilöä jää eläkkeelle tai on irtisanoutunut. 19 henkilöä on ilmoittanut, ettei ota vastaan Pohteen tarjoamaa tehtävää, jolloin työnantajalle on syntynyt irtisanomisperuste.
Neuvottelujen piirissä on ollut myös henkilöitä, jotka ovat aikaisemmin työskennelleet päivittäisen työn organisointitehtävissä. Näitä tehtäviä ovat esimerkiksi vastaava sairaanhoitaja, apulaisosastonhoitaja ja vastaava ohjaaja. Tehtäviin on ollut tarpeen tehdä muutoksia, jotta ne vastaavat hyvinvointialueen tavoiteorganisaatiota.
Näissä tehtävissä olleiden osalta 82 henkilön tehtävät muuttuvat. Nykyiset tiimivastaavan tehtävät joko laajenevat, vähenevät tai poistuvat kokonaan. 80 henkilön tehtäviin ei tule muutoksia.
Yhteistoimintaneuvottelujen tulosta käsitellään Pohteen aluehallituksessa 25. huhtikuuta. Neuvottelutuloksen edellyttämiä toimenpiteitä koskevat päätökset tehdään myöhemmin. Rekrytointikielto on pääosin päättynyt.
Eloisa keventää johtamisrakennetta
Etelä-Savossa neuvottelut päättyivät 12. huhtikuuta. Eloisa lakkauttaa 105 virkaa, joista 19 oli jo aiemmin jätetty täyttämättä. Ketään ei irtisanottu.
Osa viroista muutettiin työsopimussuhteisiksi, osa työsopimussuhteista viroiksi. 37 uutta virkaa perustetaan.
Hyvinvointialueen mukaan neuvottelut käytiin lähinnä tehtävämuutosten vuoksi, mutta virkojen lakkauttamisesta odotetaan 1,6 miljoonan euron säästöjä.
Etelä-Savossa tavoitellaan matalaa hierarkiaa ja kevyttä johtamisrakennetta, jossa vastuuta siirretään alas.
– Tämä joustavoittaa tekemistä ja luo mielekkäitä ja uudentyyppisiä lähijohtamisen tehtäviä. Tulemme myös tarjoamaan laajaa valmennusta esihenkilöille, jotta pystymme tarjoamaan henkilöstölle hyvää lähijohtamista, kun kaikkea ei voi kysyä ylhäältä, hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.
Hänen mukaansa matala johtamisrakenne tuo myös johtoryhmän lähelle työntekijöitä.
Neuvotelujen tuloksena johtaja- ja päällikkönimikkeitä muutettiin esimiehiksi. Eloisan tiedotteen mukaan siellä on nyt vähiten johtajia ja päälliköitä hyvinvointialueiden joukossa.
Neuvottelujen piirissä oli noin 300 työntekijää. Etelä-Savon hyvinvointialueella oli vuoden alussa noin 8 000 työntekijää.
Eloisan aluehallitus käsittelee neuvottelujen tuloksia 27. huhtikuuta.