Yliopistosairaaloiden yhteistyöllä turvataan lasten erikoissairaanhoidon laatu
STM:n työryhmä ehdottaa toimia ohjaukseen ja lainsäädäntöön.
STM:n työryhmän mukaan laadukas, vaikuttava ja kustannusvaikuttava lasten erikoissairaanhoito pystyttäisiin paremmin turvaamaan Suomessa vahvistamalla yliopistosairaaloiden ja keskussairaaloiden yhteistyötä. Vaativimmassa hoidossa se voitaisiin turvata nykyistä tiiviimmällä yhteistyöllä yliopistosairaaloiden välillä. Nykyisin vain lasten sydänkirurgian ja elinsiirtojen keskittämisestä mainitaan lainsäädännössä.
Yliopistosairaaloiden lastenyksiköiden edustajista koostuneen työryhmän raportissa tarkastellaan syntyvyyden laskua ja alle 16-vuotiaan lapsiväestön epätasaista alueellista jakautumista.
Työryhmä esittää kansallisia toimenpiteitä
Lasten erikoissairaanhoidon keskittämistä esitetään edelleen laajennettavaksi tietyissä harvinaisissa ja vaativissa kirurgisissa toimenpiteissä ja harvinaisissa hoidoissa.
Työryhmä näkemyksen mukaan Suomeen tulisi perustaa neuvottelukunta, jonka tehtävänä olisi kansallisen lasten erikoissairaanhoidon tilannekuvan seuranta ja sairaaloiden välisen työnjaon edistäminen.
Lainsäädännössä tulisi määritellä ja mahdollistaa yhteisklinikkatoiminta, jolla edistettäisiin käytännön potilastyötä konsultaatioiden ja yhteisen hoidon suunnittelun avulla.
Yhteisklinikan kautta yliopistosairaalat järjestäisivät potilaskokouksia ja koulutuksellista yhteistyötä sekä edistäisivät kirurgien ja muiden erikoislääkärien osaamisen liikkuvuutta sairaaloiden välillä.
Ehdotuksessa noin 9 miljoonan vuotuinen erillinen rahoitus
Yliopistosairaaloiden välisen yhteistyön uusien ehdotettujen työmuotojen varmistamiseksi työryhmä esittää noin 9 miljoonan euron vuotuista erillistä rahoitusta. Summa vastaisi noin 1,6 prosenttia lasten erikoissairaanhoidon kokonaiskustannuksista.
Rahoitus kattaisi lisäksi lasten tehohoidon osaamisen ja huoltovarmuuden edellyttämät koulutukset sekä lasten harvinaissairauksien asiantuntemuksen turvaamiseen liittyvän kansainvälisen kouluttautumisen ja yhteistyön.