Terveydenhuolto

Yliopistojen syöpätutkimus menestyy ­– vaikka rahoitus myllertyi 

Yleistrendi on pitkään ollut selvä lääketieteen tutkimuksessa: valtionrahoitus on pienentynyt, rahastojen ja säätiöiden tuki kasvanut.

Janne Ora
Laura Vesa
Minna-Liisa Änkön tutkimusryhmän tulokset voivat avata mahdollisuuksia muidenkin kuin syöpäsairauksien mekanismien parempaan ymmärrykseen. Tutkimuksen arkisen aherruksen äärellä Mauro Scaravilli ja Minna-Liisa Änkö.

Tutkija, tenure track -professori Minna-Liisa Änkön johtama paksusuolen syövän säätelymekanismeja selvittävä tutkimushanke on esimerkki monivuotisen tutkimusrahoituksen tärkeydestä. Nelivuotinen hanke sai 932 000 euron rahoituksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.

– Kun halutaan tehdä vaikuttavaa lääketieteellistä tutkimusta, sille on tärkeää saada monivuotinen rahoitus, joka turvaa pitkäjänteisen työn, Änkö sanoo.

Hanke tutkii RNA:n laskostumiseen vaikuttavia tekijöitä syöpäsoluissa. RNA:n rooli voi muodostua merkittäväksi uudentyyppisiä syövän täsmälääkkeitä ja terapioita kehitettäessä.

Laura Vesa
Tenure track -professori Minna-Liisa Änkön johtama tutkimusryhmä iloitsee merkittävän rahoituksen saamisesta työlleen. Vasemmalta oikealle Mauro Scaravilli, Ekaterina Alexeeva, Timo Ahonen, Minna-Liisa Änkö, edessä Piia Takabe.

Tutkimuksen tulokset voivat avata mahdollisuuksia muidenkin sairauksien mekanismien parempaan ymmärrykseen ja lääkkeiden kehittämiseen sekä myös kaikelle monitieteiselle RNA-tutkimukselle ylipäätään.

BNCT-hoito tärkeä Husissa

Myös Husissa yksi merkittävä lääketieteellisen tutkimuksen alue on syöpähoito- ja syöpälääketutkimus, jota Husin Syöpäkeskus tekee yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Husin Syöpäkeskus on Suomen suurin syövän kliininen tutkimuskeskus, jossa on vuosittain käynnissä yli 150 tutkimusta.

Hus tekee sekä syövänhoidon akateemista tutkimusta että tutkimusta yhteistyössä yritysten kanssa. Monissa tutkimuksissa kohteena on uusi syöpälääke, jolla ei vielä ole myyntilupaa.

Syöpäkeskuksen toimialajohtaja, johtava ylilääkäri Johanna Mattson korostaa keskuksen tutkimuksen laajuutta ja moninaisuutta. Tutkittavia syövän alueita, tutkijatahoja ja yhteistyökumppaneita sekä tutkimuksen rahoituslähteitä on paljon ja monenlaisia.

Mattson mainitsee yhtenä keskeisenä, ajankohtaisena tutkimuksen alueena neutroneita tuottavan kiihdyttimen avulla tehtävän boorineutronikaappaushoidon (BNCT).

Hoidon etuja on muun muassa sädehoidon aiempaa parempi kohdentaminen boorin avulla myös biologisesti. Boorin kantaja-aineita räätälöimällä boori pyritään viemään yhä tarkemmin yksinomaan syöpäsoluihin.

– Husin neutronikiihdytin on maailman ensimmäinen laatuaan ja sen myötä käynnistyvä kliininen ja prekliininen tutkimusohjelma uniikki. Laitteella tehtävät hoitotutkimukset alkavat syksyllä 2024.

Suomella on hyvä mahdollisuus toimia BNCT-hoidon edelläkävijämaana. BNCT-hoitojen kehittäminen on yksi syöpätutkimuksen keskeinen painopistealue tulevina vuosina.

Mattsonin mukaan yksilölliset syövänhoidot ovat toinen keskeinen tutkimusalue. Husin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä tehdään paljon myös translationaalista, monititieteistä tutkimusta, jossa halutaan luoda kiinteää, luontevaa siltaa perustutkimuksen ja kliinisten hoitosovellusten välille. 

Monitieteisyyttä ja täsmälääkkeitä

Syöpää tutkitaan kaikissa yliopistosairaaloissa, lääketieteellisten tiedekuntien yliopistoissa ja monissa keskussairaaloissa.

Syöpätautien professori, Tyksin kliinisen syöpätutkimuksen yksikön ylilääkäri Panu Jaakkola sanoo, että Tyksissä ja Turun yliopistossa tutkitaan kaikkia syöpätyyppejä aktiivisesti.

Uusien syöpälääkkeiden kalleus ja merkittävät haittavaikutukset ovat tuoneet mukanaan uusia alueita ja näkökulmia syöpätutkimukseen.

– Viime vuosina yhä keskeisemmäksi tutkimuksen osa-alueeksi on noussut lääkkeiden tulevan tehon ennustaminen yksilöllisesti potilailla. Se on tärkeää, jotta voidaan yksilöllisesti kohdentaa tehokas lääkitys kullekin potilaalle, välttää todennäköisesti tehottomia hoitoja sekä näin säästää sekä potilasta turhilta haitoilta että yhteiskunnan varoja.

Kirjoittaja

Janne Ora


Faktat

Säätiöiden ja rahastojen rooli kasvanut

{{embed-asset-77597}}

Lääketieteen tutkimusrahoitus koostuu monista lähteistä. Muutamia avainlukuja:

– Vuonna 2020 yliopistot saivat ulkopuolista kilpailutettua rahoitusta lääke- ja terveystieteiden alan tutkimuksiin 203 miljoonaa euroa: noin 62 prosenttia yliopistollisesta tutkimuksesta tehtiin ulkopuolisella rahoituksella.

– Yliopistojen rahoitus kotimaisilta säätiöiltä ja rahastoilta kasvoi 88 prosenttia vuosina 2010–20.

– Toinen merkittävä ulkopuolinen tutkimuksen rahoittaja on EU, jonka tuki kasvoi 41 prosenttia 2010–20.

– Merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja on Syöpäsäätiö, joka tukee lahjoitusvaroista syöpätutkimusta yli 8 miljoonalla eurolla vuosittain.

– Valtio tukee budjettirahoituksensa lisäksi lääketieteen ja terveyden tutkimusta sosiaali- ja terveysministeriön myöntämällä valtion tutkimusrahoituksella (VTR). VTR supistui 38 prosentilla 2010–2022: vuosina 2010–11 noin 40 miljoonasta eurosta vuosien 2020–22 noin 25 miljoonaan euroon.

– Vuoden 2020 noin 25 VTR-miljoonasta yliopistosairaaloiden tutkimus sai 21 miljoonaa.

– Vuosina 2023–24 VTR-rahoitusta lisättiin kunakin vuonna viisi miljoonaa. 35 miljoonan potista neljä viidesosaa eli 29 miljoonaa sai terveyden tutkimus mukaan lukien lääketiede. Viidesosan rahoituksesta sai sosiaalityön tutkimus.

– Hallituksen kehysriihi päätti vuosille 2025–27 vuotuiset viiden miljoonan VTR-korotukset; ne varmistuvat kunkin vuoden talousarvion hyväksymisen yhteydessä.

– Husissa myönnettiin vuonna 2020 VTR-rahoitusta syöpätutkimukseen miljoona euroa ja vuonna 2023 noin 2,1 miljoonaa euroa.

Lähteet: STM:n lääkintöneuvos Taina Mäntyranta, Husin tutkimusjohtaja Taneli Raivio, Lääketieteen tutkimusrahoitus 2022 -selvitys, Syöpäsäätiön verkkosivut

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030