Yli kymmenen hoitavaa lääkäriä yhdellä nuorella
Hyvinvointialueiden mukaan ostopalvelut vaarantavat hoidon jatkuvuuden, todetaan valtiontalouden tarkastusviraston raportissa.
Hyvinvointialueiden mukaan ostopalvelut aiheuttavat merkittäviä kustannuksia, vaarantavat hoidon jatkuvuuden ja heikentävät palvelujen laatua nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluissa, todetaan Valtiontalouden tarkastusviraston raportissa.
Tarkastuksen aiheena oli palveluiden toimivuus perustasolla, erikoissairaanhoidossa ja sosiaalihuollossa.
– Yhdellä nuorella voi pahimmassa tapauksessa olla vuoden aikana yli kymmenen hoitavaa lääkäriä. Potilaat sitoutuvat hoitoon heikommin, jos hoitohenkilökunta vaihtuu jatkuvasti, sanoo johtava tuloksellisuustarkastaja Ville-Veikko Pulkka tiedotteessa.
VTV:n mukaan työntekijöiden vaihtuminen myös kuormittaa vakituista henkilöstöä, kun uusia henkilöitä joudutaan jatkuvasti perehdyttämään ja opastamaan. Ostopalveluiden työntekijöiden muita korkeammat korvaukset aiheuttavat epätasa-arvoisuuden tunnetta työyhteisössä.
Ostopalvelut ovat erittäin yleisiä nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluissa kaikilla palvelutasoilla. Keskeisin syy oli henkilöstön saatavuusongelmat. Yleisimmin hankittiin lääkäripalveluita.
Erityisesti nuorisopsykiatrisessa erikoissairaanhoidossa ostopalveluiden laatu koetaan toisinaan kustannuksiin nähden alhaiseksi ja työ tehottomaksi.
Tarkastuksen perusteella nuoret saavat hyvin erilaista apua mielenterveys- ja päihdepalveluista eri puolella Suomea. Palveluvalikoimassa ja ikärajoissa on suuria eroja, etenkin perustason palveluissa.
Yleisin ikärajaus oli 13–18 vuotta, mutta yläikäraja vaihteli 17–29 vuoden välillä. Raportin mukaan perustason palveluiden ikärajat perustuivat vain harvoin lääketieteelliseen näkemykseen nuoruusiästä.
Yleisin perustelu oli päällekkäisyyksien välttäminen lasten ja aikuisten palveluiden kanssa sekä rajalliset resurssit.
VTV:n mukaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän tulisi jatkossa varmistaa alueellinen yhdenvertaisuus sekä ostopalveluiden käytössä hoidon jatkuvuus, palvelujen laatu ja kustannusvaikuttavuus.
Tarkastuksen jälkiseurannassa vuonna 2027 selvitetään, mihin toimiin on ryhdytty.