Terveydenhuolto

Yhdenvertaista ja kunnioittavaa kohtelua kaikille

On ehdottoman tärkeää, että liitto on mukana tässä tapahtumassa, sanovat Lääkäriliiton blokissa Helsingin Pride -kulkueessa marssineet.

Hanna Kauppinen

Viime vuonna, kun Lääkäriliitto osallistui ensi kertaa liittona Helsingin Pride-kulkueeseen, marssittiin paahtavassa helteessä. Tämänvuotisessa Pridessa, lauantaina 1. heinäkuuta, rankkasade alkoi suurin piirtein samalla hetkellä, kun arviolta jopa 100 000 ihmisen joukko lähti puoliltapäivin pikkuhiljaa etenemään Senaatintorilta kohti Kaivopuistoa.

Vajaan kolmen kilometrin matkalla ei mediatietojen mukaan ilmaantunut järjestyshäiriöitä eikä poliisin tarvinnut puuttua tapahtumiin. Sade ei tuntunut millään tavalla haittaavan iloisia ja värikkäitä osallistujia.

Lääkäriliitolla oli 50 ihmisen blokki, joka tuli täyteen ilmoittautuneista, ainakin Helsingissä, Turussa ja Tampereella asuvista lääkäreistä ja lääketieteen opiskelijoista.

Valkopaitainen liitto marssi viime vuodesta tutun banderollin takana. Sen teksti muistuttaa, että "Kaikki potilaat ovat samanarvoisia".

"Ihmisten elämät ovat erilaisia, se pitää lääkärinkin ymmärtää"

Tampereen Hatanpään terveysasemalla yleislääkärinä työskentelevä Riikka Havela kertoi halunneensa osallistua Helsingin Pride-kulkueeseen, koska parin viikon takainen vastaava tapahtuma Tampereella oli niin hieno kokemus.

– On ehdottoman tärkeää, että Lääkäriliitto on mukana täällä. Tällä tavalla tuomme esiin sitä, että kannatamme yhdenvertaista ja kunnioittavaa kohtelua kaikille, Havela sanoi ennen kulkueen liikkeelle lähtemistä Senaatintorilla.

– Lisäksi haluan, että osoitamme avoimesti tukemme myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville kollegoillemme.

Havela kertoo, että omassa työssä yhdenvertaisuuden kysymyksiin törmää usein, vaikka joskus tilanteeseen herää vasta jälkijunassa.

– Näiden asioiden pitää olla avoimesti pöydällä. Olen tajunnut, että pitää muistaa olla jatkuvasti hereillä omien ennakko-oletusten suhteen. On inhimillistä, ettei hyvää tarkoittava lääkärikään ole niistä vapaa, Havela kertoo.

Havela on valmistunut lääkäriksi kolme vuotta sitten. Hänestä opinnoissa on edelleen liian vähän esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamista.

– Ihmisten elämät ovat erilaisia, se pitää lääkärinkin ymmärtää. Olen huomannut vähän sokeutuneeni omassa, avoimessa ja sallivassa sosiaalisessa kuplassani. Nyt vasta olen tajunnut, että lääkärikunnassakin tuntuu olevan yllättävän konservatiivisia ajattelumalleja. Eikä ole aina itsestäänselvää, että nuoret lääkärit ovat avoimia ja suvaitsevaisia. Siksi minä haluan olla täällä mukana, Havela korostaa.

"En tiedä, miten yhdenvertaisuutta voisi olla liikaa"

Husin Riippuvuuspsykiatrian ylilääkärinä toimiva Hanna Putkonen oli mukana iloisella mielellä. Hänestä oli korkea aika, että Lääkäriliitto viime vuonna lähti mukaan Prideen ensimmäisen kerran.

– Hoitajat ehtivät ensin, mistä täydet pisteet heille, Putkonen hymyilee.

Hänen mukaansa yhdenvertaisuus on perusarvo, jota pitää tukea.

– Olen täällä syrjimättömyyden periaatteen tukemiseksi, mikä lääkärin eettisissä ohjeissakin mainitaan.

Pride-tapahtumat saavat joka vuosi osakseen myös arvostelua ja vihapuhetta, niin Suomessa kuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Joidenkin arvostelijoiden mukaan liike on liikaa esillä.

– En tiedä, miten yhdenvertaisuutta voisi olla liikaa. Niin kauan kuin yhdenvertaisuus ei toteudu, niin kauan meillä lääkäreilläkin riittää tekemistä, Putkonen kommentoi.

Lue myös

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030