Terveydenhuolto

Vuokratyövoiman käyttö laskussa hyvinvointialueilla

Suomessa selvitetään niin sanotun Ruotsin mallin käyttöönottoa, jossa vuokratyövoiman ehdot ja hinnat pyritään yhtenäistämään.

Anne Seppänen

Vuokratyövoiman käytössä vuonna 2023 tapahtunut voimakas kasvu on laantunut ja kääntynyt laskuun hyvinvointialueilla.

Tämä todettiin hyvinvointialueiden vuokratyövoiman käyttöä selvittävän verkoston kokouksessa viime perjantaina, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö .

Hyvinvointialueiden kesken on kuitenkin eroja vuokratyövoiman käytössä.

Viime tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana vuokratyövoiman kustannukset olivat yhteensä 300 miljoonaa euroa. Tämä on 5,3 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavalla ajanjaksolla.

Vuokratyön osuus sosiaali- ja terveyspalvelujen työvoiman kokonaiskustannuksista laski vuodessa 4,2 prosentista 3,7 prosenttiin.

Ruotsissa vyöhykeperusteinen hinnoittelu

Suomessa aiotaan selvittää niin sanotun Ruotsin mallin käyttöönottamista. Ruotsissa on viime tammikuusta asti ollut käytössä yhteinen sopimus, joka tavoitteena on yhtenäistää etenkin vuokralääkäreiden ja -sairaanhoitajien käytön ehdot ja hinnoittelu koko maassa.

Sopimus sisältää yhteiset vaatimukset vuokratyövoiman laadusta, osaamisesta ja kustannuksista. Sopimuksessa on yhtenäiset hinnat kaikkialla Ruotsissa vyöhykeperusteisesti niin, että kompensaatio on korkein maaseutualueilla ja alhaisin suurkaupungeissa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030