Vuoden vaikuttavuusteko -voitto Sydänsairaalalle ja Onnikalle
Molemmilla innovaatioilla on kansantaloudelllista merkitystä, kehuu raati.
Vuoden vaikuttavuusteko 2024 -palkinnon ensimmäisen sijan jakavat Taysin Sydänsairaalan Tavi-elinkaaripalvelu ja Oulun yliopistossa kehitetty Onnikka-sovellus.
Palkinnon myöntää Vaikuttavuusseura ry.
Raati perustelee Sydänsairaalan Tavi-elinkaaripalvelua siitä, että se tuo näyttöön perustuen kustannussäästöjä hyvinvointialueille ja mahdollistaa laadun ja terveyshyödyn seuraamisen.
– Teko on esimerkki edistyksellisestä tavasta rakentaa riskinjakoa, se on skaalattavissa yli potilasryhmien, ja sillä on kansantaloudellinen merkitys, tiedotteessa kehutaan.
Lokakuussa käyttöön otetussa palvelumallissa aorttaläpän ahtauman hoidon laskutus on sidottu potilaiden terveyshyötyyn tekoläpän elinkaaren ajan. Palveluun kuuluu myös takuu.
Onnikka-sovelluksen valintaa raati perustelee sillä, että sovellus yhdistää kognitiivisen käyttäytymisterapian ja digitaaliset työkalut auttaen käyttäjiä hallitsemaan painoaan ja vähentämään sydän- ja verisuonisairauksien riskiä pitkällä aikavälillä.
– Teolla on vertaisarvioitu, osoitettu näyttö vaikuttavuudesta. Se ratkaisee alati kasvavaa ylipaino-ongelmaa ja keskittyy ennaltaehkäisyyn, tiedotteessa kehutaan.
Myös Onnikalla on raadin mukaan kansantaloudellista merkitystä. Onnikkaa on kehitetty ja tutkittu yli 15 vuoden ajan Oulun yliopistossa, jossa sen ovat kehittäneet sisätautien tutkimusryhmä.
Vaikuttavuusseura palkitsi tänä vuonna yhteensä viisi tekoa ja kaksi ideaa. Vuodesta 2021 jaetulla palkinnolla seura haluaa nostaa esiin innovaatioita ja onnistumisia, jotka edistävät sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa.