Terveydenhuolto

Voiko Länsi-Niilin virus levitä Suomeen?

Tänä vuonna virusta on löydetty muun muassa Saksasta, Itävallasta, Ranskasta ja Unkarista.

Ulla Toikkanen

Länsi-Niilin virus on peräisin Afrikasta, ja se on alkanut levitä pohjoisemmaksi. Voiko virus tulla myös Suomeen, Helsingin yliopiston virologian dosentti Essi Korhonen?

– Kyllä tämä on mahdollista. Länsi-Niilin virus kiertää hyttysten ja lintujen välillä luonnossa, ja hyttyset levittävät sitä myös ihmisiin. Laboratorio-oloissa on testattu, että suomalaiset hyttyset kykenevät levittämään tätä virusta. Se replikoituu ja päätyy sylkirauhasiin, josta ne voivat siirtää virusta eteenpäin. Se voi levitä myös verensiirroissa. 

­– Suomessa on lisäksi virukselle sopivia isäntäeläimiä. Hevoset ovat yksi mahdollinen isäntäeläinlaji. Hevosista havaitaan usein viruksen saapuminen uusille alueille.

– Hyttysten levittämiä taudinaiheuttajia pitää ehdottomasti seurata. Rokotetta Länsi-Niilin virusta vastaan ei ole saatavilla ihmisille, hevosille puolestaan on.

Länsi-Niilin virusta maailmalla levittävä Culex modestus -hyttyslajin edustaja löytyi tänä kesänä Pohjois-Karjalan Lieksasta. Pitäisikö tästä olla huolissaan?

– Suomessa on ollut vuosikymmenet hyttyslajeja, jotka kykenevät levittämään Länsi-Niilin virusta. Culex modestus on vain yksi uusi laji, eikä muuta tilannetta Suomessa.

Rajoittavatko tietyt tekijät Länsi-Niilin viruksen leviämistä Suomeen?

– Viruksen leviäminen vaatii pitkän kuuman kauden. Tämän huomasimme tutkiessamme hyttysten kykyä levittää Länsi-Niilin virusta. Lämpötila tutkimuksessamme oli + 24 astetta. Suomessa on harvoin pitkiä, kuumia lämpöjaksoja. Hellekaudet toki pitenevät, kun ilmasto muuttuu.

Missä päin maailmaa on havaittu viime aikoina Länsi-Niilin virusta? 

– Virusta on havaittu perinteisesti Afrikassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Sitä on raportoitu yleisesti myös Espanjasta, Italiasta ja Kreikasta.

– Tänä vuonna virusta on löydetty muun muassa Saksasta, Itävallasta, Ranskasta sekä Unkarista. Länsi-Niilin viruksen tapausmäärät kasvavat tyypillisesti kesän loppua kohti.

 Miten vakavaa tautia virus aiheuttaa?

– Hyvä uutinen on se, että iso osa tartunnoista menee ohi oireettomana. Jos oireita tulee, suurimmalla osalla ne ovat hyvin lieviä. Tämä on tyypillistä hyttysten levittämille viruksille. Kuumetta, päänsärkyä ja lihassärkyä saattaa esiintyä.

– Tauti voi olla hyvinkin vakava ja johtaa jopa kuolemaan, jos henkilöllä on immuunipuutos.

Lue lisää: Länsi-Niilin virus aiheuttaa verenluovutusesteitä

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030