Terveydenhuolto

Voiko joulukinkussa olla listeriaa?

Korppukinkussa sitä esiintyi taannoin.

Ulla Toikkanen

Missä elintarvikkeissa voi olla listeriaa, Ruokaviraston erityisasiantuntija Paula Hietanen ?

– Listeriaa esiintyy yleisesti ympäristössä, kuten maaperässä ja vesistöissä. Sitä voi siis olla pieniä määriä monenlaisten elintarvikkeiden raaka-aineissa sekä kuumentamattomissa elintarvikkeissa, kuten raa’assa kalassa ja lihassa, pastöroimattomassa maidossa, tuoreissa kasviksissa ja näistä valmistetuissa tuotteissa silloin, kun valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa. 

– Listeria tuhoutuu, kun elintarviketta kuumennetaan kauttaaltaan riittävästi, esimerkiksi yli +72 °C:n. Myös kuumennetut tuotteet saattavat joskus saastua listerialla lämpökäsittelyn jälkeen. Listeriabakteerit voivat aiheuttaa ongelmia, jos niitä päätyy sellaisenaan syötäviin elintarvikkeisiin, joissa ne pystyvät lisääntymään.

Miten listeriaa torjutaan?

– Sitä torjutaan elintarviketuotannossa hyvillä tuotantotavoilla, kuten käyttämällä hyvälaatuista raaka-ainetta, huolehtimalla hyvästä tuotantohygieniasta ja estämällä ristisaastumista tuotannon aikana. Listeriantorjunnassa tärkeää on muun muassa estää kuumennettujen tuotteiden jälkisaastuminen esimerkiksi siivuttamisen tai pakkaamisen yhteydessä. 

Voiko joulukinkussa olla listeriaa?

– Joulukinkun kuumennus paiston aikana tuhoaa listerian, jos sitä on esiintynyt raa’an kinkun pinnalla. Jos kypsässä kinkussa esiintyisi listeriaa, sen olisi täytynyt joutua siihen ristikontaminaation seurauksena muualta kotikeittiöstä tai tuotantoympäristöstä.

Ketkä ovat listeriatartunnan riskiryhmiä? 

THL:n mukaan tautiin sairastuvat tavallisimmin vanhukset, sairauden tai lääkityksen vuoksi vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt, raskaana olevat ja vastasyntyneet. Tauti on vaarallisin erityisesti hyvin iäkkäille, monisairaille ja vastasyntyneille. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu harvoin vakavasti. 

Mitä elintarvikkeita tulisi välttää?

– Riskiryhmiin kuuluville henkilöille suositellaan, että he välttäisivät elintarvikkeita, joissa listeriaa voi esiintyä ja joissa se saattaa lisääntyä säilytyksen aikana. Tällaisia riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan syötävät tuotteet, joiden valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa tai joilla on riski jälkisaastumiselle ja joilla on pitkä säilyvyysaika. 

– Listerian riskiryhmiin kuuluville henkilöille on annettu suosituksia elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeissa. Heille suositellaan esimerkiksi graavi- ja kylmäsavukalojen syömistä vain kuumennettuina. Myös sellaisenaan syötävät tuotteet kuten kylmänä syötävät einekset, suositellaan käytettäviksi mahdollisimman tuoreina, hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

– Riskiryhmistä raskaana olevat saavat usein hyvin tietoa neuvolasta esimerkiksi riskielintarvikkeista. He tunnistavatkin usein kuuluvansa listerian suhteen riskiryhmään. Olisi tärkeää, että myös muiden riskiryhmien tietoisuutta listeriasta ja listerian riskielintarvikkeista saataisiin lisättyä.

Millaisia oireita listeriatartunta aiheuttaa? 

– Listerioosi voi olla oireeton tai oireet saattavat olla hyvin lieviä flunssan tai vatsataudin oireita THL:n mukaan . Vanhuksilla sekä henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt perussairauden vuoksi, listerioosi ilmenee tavallisesti vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvotulehduksena. Raskaana olevilla listerioosi voi johtaa keskenmenoon tai aikaiseen synnytykseen.

Onko listeria lisääntynyt vai vähentynyt Suomessa?

– Listeriaa tutkitaan elintarviketuotantolaitosten tuotantoympäristöstä ja laitteista sekä pitkään säilytettävistä, sellaisenaan syötävistä elintarvikkeista kuten leikkeleistä. Esiintyminen esimerkiksi leikkeleiden kaltaisissa kypsennetyissä elintarvikkeissa on kuitenkin harvinaista. 

– Lainsäädännössä määriteltyä raja-arvoa ylittäviä löydöksiä tulee tietoomme hyvin satunnaisesti. Ei ole tiedossa, että viime aikoina olisi tapahtunut muutoksia listerian esiintyvyydessä elintarvikkeissa. Ihmisillä tapauksia on todettu noin 40–90 vuosittain viimeisten 10 vuoden aikana.

Lue lisää: Tuotantoeläinten levittämät suolistoinfektiot

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030