Viime keväänä alkanut hinkuyskäepidemia laantumassa
Tartuntatautirekisteriin raportoitujen tapausten määrä on ollut laskussa lokakuusta 2024.
Hinkuyskätapauksia raportoidaan yhä viikoittain jonkin verran aiempia vuosia enemmän.
Laboratoriovarmennettuja tapauksia on THL:n ylilääkärin Leif Lakoman mukaan ilmoitettu 287 tartuntatautirekisteriin tänä vuonna.
Niitä on raportoitu ympäri Suomea, mutta suurin ilmaantuvuus on ollut Etelä-Savon ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilla vuonna 2025.
– Suurin osa tapauksista (29,6 prosenttia) on aiempaan tapaan todettu 10–14-vuotiaiden ikäryhmässä.
Huippuvuosi oli 2024
Lakoma kertoo, että hinkuyskätapauksia raportoitiin viime vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin tartuntatautirekisterin olemassaolon aikana, yhteensä 2 795. Tartuntatautirekisteriin on kerätty tietoja vuodesta 1995.
Epidemia alkoi Suomessa viime vuonna. Vastaava tapausmäärien nousu nähtiin hänen mukaansa myös muissa Euroopan maissa, osassa jo vuoden 2023 puolella.
– Tarkkaa syytä tälle ei tiedetä, mutta hinkuyskän esiintyvyys vaihtelee sykleittäin. Edellinen huippuvuosi Suomessa oli 2004, jolloin laboratoriovarmennettuja tapauksia kirjattiin tartuntatautirekisteriin 1 631.
Raskaana olevien rokotetta esitetään kansalliseen rokotusohjelmaan
Hieman yli puolet raskaana olevista, joille hinkuyskärokotetta on tarjottu, on sen ottanut.
– Tämä on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi influenssarokotteen kohdalla. Sen ottaa noin neljäsosa äideistä.
THL suosittelee hinkuyskärokotteen tehosteannoksen ottamista raskausviikoilla 16–32, mutta sen voi ottaa myöhemmässäkin raskauden vaiheessa.
Hyvinvointialueet ja neuvolat vastaavat rokotusten järjestämisestä. Suositus jatkuu tämän kuun loppuun.
Lakoma sanoo, että THL on esittänyt STM:lle myös raskaana olevien hinkuyskärokotteen ottamista osaksi kansallista rokotusohjelmaa.