Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43402, www.laakarilehti.fi/e43402

Varsinais-Suomen terveysasemien chat aukesi, tulossa myös etävastaanottoja

­­– Me tulemme jälkijunassa yksityiseen puoleen verrattuna, sanoo erikoislääkäri Rita Arjonen.

Tiiamari Pennanen

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sote-keskuksiin avautui uusi chat-palvelu tammikuun lopussa. Sairastaminen ja terveydenhoito -chatin kautta tehdään perusterveydenhuollon hoidontarpeen arviointeja koko alueelle.

Varha-sovelluksessa käytävä chat-keskustelu alkaa aina oirearviokyselyllä, minkä jälkeen hoitaja tulee mukaan. Hän voi tarvittaessa konsultoida lääkäriä tai siirtää asiakkaan tarpeen mukaan lääkärille.

Chatissa voi lähettää kuvia tai muuttaa sen videoyhteydeksi.

– Chat soveltuu parhaiten yksinkertaisten ja selkeiden vaivojen hoitoon. Tästä palvelusta on lähdetty perusterveydenhuollossa nyt ensin liikkeelle, sanoo palvelua Varhassa kehittävä erikoislääkäri Rita Arjonen.

Lääkäreitä on mukana keskitetyssä etäyksikössä kahdeksan. He tekevät chatin lisäksi muuta potilastyötä. Chattiin on resursoitu yhden lääkärin työaika.

– Lähdettiin liikkeelle näin, että tätä työtä tekevät ovat erityisesti hakeutuneet siihen, kertoo yliopistollisen sote-keskuksen johtaja Susanna Laivoranta-Nyman .

Palaute ringin lääkäreiltä on ollut positiivista. Tosin konsultaatioita on ollut vasta vähän, koska palvelu on niin tuore.

Ensimmäisen käyttöviikon aikana chat-keskusteluja käytiin yhteensä noin 150. Määrän uskotaan kasvavan, kun tieto uudesta kanavasta tavoittaa asukkaita. Myös lääkärien työvoiman tarvetta seurataan.

Ei erillinen digiklinikka

Varha-sovellus kokoaa jatkossa alueen digipalvelut yhteiseen paikkaan. Uusia palveluita avataan lähes kuukausittain.

Sovellusta on kehitetty alusta lähtien niin, että mukana on kaikki alueen sote-palvelut, myös sosiaalihuolto ja erikoissairaanhoito. Varhasssa vältetään puhumasta erillisestä digiklinikasta.

– Yritämme kovasti, että chat ja digi eivät ole irrallisia, vaan ne tuodaan osaksi meidän perusprosessiamme ja kaikkea sote-keskusten tekemistä, sanoo Laivoranta-Nyman.

Hoidon jatkuvuutta ei haluta vaarantaa. Potilaan asia voidaan tarvittaessa siirtää chatista häntä hoitaneelle sote-keskuksen ammattilaiselle tai tiimille. 

Sovellukseen aiotaan tuoda myös videovälitteisiä etävastaanottoja kaikkiin alueen sote-keskuksiin. Niitä on aiemmin ollut vähän tarjolla, ja toteutustavat ovat vaihdelleet. Muutos edistäisi lääkäreiden mahdolllisuuksia pitää etäpäiviä.

– Me tulemme jälkijunassa yksityiseen puoleen verrattuna. Toivon, että lääkärit näkevät tämän positiviisena mahdollisuutena hoitaa varsinkin tuttuja potilaita, joiden kohdalla jotkin kontrollit on helppoa ja järkevääkin hoitaa etänä, sanoo Arjonen.

Lue lisää: Digitaalinen sote-keskus saa kiitosta potilailta ­– osa lääkäreistä empii

Lue lisää: Pirkanmaan digiklinikka vaikuttavin digiteko 

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030