Terveydenhuolto

Vain joka kymmenes aikuinen hakee tehosterokotuksen ajallaan

Mia Kontion mielestä Omakantaan kannattaisi rakentaa muistutustoiminto.

Minna Pihlava

Kansalliseen rokotusohjelmaan lisättiin vuonna 2018 kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskätehosterokote eli dtap annettavaksi 25-vuotiaille.

Sen kattavuus on toistaiseksi kyntänyt matalalla. Viime vuonna noin 8 000 25-vuotiasta otti dtap-rokotteen ajallaan. Se on 12,6 prosenttia ikäluokasta. 

Ohjelman mukaan 45- ja 65-vuotiaille annetaan puolestaan dT-tehosterokote jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Kattavuus on näissä ikäryhmissä vielä huonompi. Molemmille ryhmille annettiin viime vuonna noin 6 000 annosta. Rokotuskattavuus jäi alle kahdeksan prosentin.

Tilannetta parantaa jonkin verran, että jos rokote onkin jäänyt määrävuonna ottamatta, niitä haetaan jälkeenpäin noin 2 000–3 000 kappaleen vuosivauhtia per kukin vuosi-ikäryhmä. Yli 65-vuotiaat ottavat niitä noin 4 000 rokotteen vuosivauhtia noin 80 ikävuoteen asti.

Lue lisää: Käsitykset rokotuksista ja rokotuskattavuuteen vaikuttavat tekijät

Toimia kattavuuden nostamiseksi

Johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että aikuisten rokotuskattavuutta on pyritty kohentamaan esimerkiksi terveysasemille laadittujen infotaulumateriaalien avulla.

Työikäisiä ei kuitenkaan ole helppo tavoittaa, koska koulujen ja opiskelujen jälkeen he eivät ole yhden kanavan kautta tavoitettavissa eikä moni käy terveysasemalla, jossa törmäisi infomateriaaliin.

Jäykkäkouristusrokotteiden kattavuutta on viime aikoina selvitetty sitä silmällä pitäen, että tietoisuutta matalista kattavuuksista lisättäisiin.

Yksi tapa muistuttaa rokotuksista voisi Kontion mielestä olla Omakantaan rakennettava muistutustoiminto kyseisille ikäryhmille esimerkiksi suunnitteilla olevan sähköisen rokotuskortin ominaisuutena.

Hinkuyskärokote suojelee vauvaperheitä

Lasten infektiolääkäri Tea Nieminen toivoi taannoin Lääkärilehdessä , että erityisesti raskautta suunnitteleville markkinoitaisiin nykyistä aktiivisemmin dtap-rokotetta pikkuvauvojen suojelemiseksi hinkuyskältä. Tämä koskee erityisesti tilannetta, jossa 25-vuotiaiden dtap-rokotus on antamatta.

Mia Kontion mielestä ajatus on kannatettava, joskin ajoitus pohdituttaa häntä. 

– Nykyisin ensimmäisen raskauden ajankohta on noussut lähemmäs 30 vuotta. Rokotteen teho hiipuu viiden vuoden aikana. Mietin, miten optimaalinen se ajoitus sitten on.

Dtap-rokotteen voi antaa myös raskauden aikana, THL:n suosituksen mukaan mieluiten loppuraskaudessa.

Onko matala dtap- ja dt-rokotuskattavuus herättänyt huolta rokotusasiantuntijoissa?

– Tässä on täytynyt priorisoida asioita, eikä tätä ole ehkä hirveän suurena ongelma nähty. Mutta totta kai kun rokote on rokotusohjelmassa ja se on kaikille tarkoitettu, toivottaisiin, että rokotuskattavuus olisi korkea, Kontio sanoo.

Lue lisää: Raskaudenaikainen rokotus suojaa imeväistä

Korjaus 21.5. kello 13.25: dT-tehosterokote on jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan, ei jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030