Väestöliitto: Synnytyssairaaloiden ja -valmennusten alasajo tulee kalliiksi
Matkasynnytykset lisäävät synnytyspelkoa ja syntyvän vauvan sekä äidin riskejä.
Väestöliitto on huolissaan synnytyssairaaloiden keskittämispäätöksistä ja niiden seurauksista. Synnytyssairaaloiden lakkauttaminen on lisännyt sairaaloiden ulkopuolella suunnittelematta tapahtuvia synnytyksiä.
Synnytysten keskittäminen asettaa myös paineita ensihoidon, päivystyksen ja pelastustoimen investoinneille. Väestäliiton mukaan näitä kustannuksia ei ole selvitetty riittävästi ja ne tulisi selvittää.
"Esimerkiksi Itä- ja Länsi-Uudellamaalla kustannukset tulevat hyvinvointialueille eivätkä HUS:lle. Jos tarkastellaan kokonaisuutta, niin säästöjen todennäköisyys on pieni. HUS säästää, mutta vastaavasti hyvinvointialueiden kustannukset nousevat. Tällöin perusterveydenhuollosta ja todennäköisesti esimerkiksi neuvolatoiminnasta ja ennalta ehkäisevästä toiminnasta joudutaan vastaavasti supistamaan", kerrotaan Väestöliiton tiedotteessa.
Väestöliiton mukaan synnytyssairaaloiden aliresursointi on jo johtanut tragedioihin, jotka mahdollisesti olisivat olleet estettävissä ilman liian tiukalle vedettyä synnytyssairaaloiden kapasiteettia.
Valmennukset verkkoon
Synnytyssairaaloiden alasajon lisäksi myös synnytysvalmennuksia on karsittu. Valmennuksia järjestetään jo pääsääntöisesti pelkästään verkossa. Kaikissa sairaaloissa kuitenkin on kätilöiden ja lääkäreiden synnytyspelkovastaanottoja. Vastaanotto on paikan päällä sairaalassa, mutta asiakkaan toiveesta toisinaan etänä.
Väestöliitto katsoo, että vanhempien toiveet ja pelot ja raskauden eteneminen ovat syvästi ruumiillisia kokemuksia, jotka vaativat inhimillisiä kohtaamisia.
"Suomessa on maailman alhaisimpia vauva- ja äitiyskuolleisuuksia, mutta tämä saavutus ei ole syntynyt tyhjästä eikä pysy yllä ilman jatkuvia panostuksia."
Perhebarometri ja muut suomalaiset tutkimukset osoittavat, että huonot synnytyskokemukset ja synnytyspelko heikentävät äitien tulevaa lastensaantia.
"Kätilön läsnäolo ja hoidon jatkuvuus ovat tutkitusti yhteydessä myönteiseen hoito- ja synnytyskokemukseen, lisääntyneeseen tiedonsaantiin hoitoon liittyen ja parempaan turvallisuuden tunteeseen. Synnytyspelko lisää suunniteltuja pelkosektioita, joihin liittyy suuremmat riskit sekä alatiesynnytystä vaikeampi palautuminen."
"Riittävällä kasvokkaisella perhevalmennuksella pystyttäisiin merkittävästi vähentämään synnytyspelkoa ja siihen liittyviä taloudellisia ja inhimillisiä kustannuksia."