Terveydenhuolto

Uusi koronarokote tulee Suomeen helmikuussa

Nuvaxovid–rokotteen toivotaan kelpaavan niille, jotka vastustavat tai pelkäävät mRNA–rokotteita.

Tiiamari Pennanen

Uutta koronarokotetta on tulossa Suomeen ensi viikolla, eli 21. helmikuuta alkaen, ja jakelu aloitetaan sitä seuraavalla viikolla.

Novavax–lääkeyhtiön kehittämä Nuvaxovid-koronarokote on proteiiniadjuvanttirokote, eli se on valmistettu mRNA–rokotteita perinteisemmällä teknologialla. Rokote itsessään sisältää piikkiproteiinia. mRNA–rokotteilla sen sijaan proteiinin valmistamisen koodi sisältyy rokotteeseen ja ihmisen elimistö itse tuottaa sitä.

Toiveena on, että koronarokotteita niiden uuden RNA :han perustuvan konseptin vuoksi vastustavat tai pelkäävät ihmiset hyväksyisivät Nuvaxovidin paremmin.

– Olemme ajatelleet, että tällä voitaisiin rokottaa niitä, jotka eivät halua mRNA–rokotteita, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Nuvaxovid on vaihtoehto myös ihmisille, jotka ovat saaneet mRNA–rokotteesta jonkin vakavan lääketieteellisen haitan eikä heille ole mahdollista antaa myöskään adenovirusrokotteita.

– Nuvaxovidia on käytetty myös heterologiseen rokottamiseen, eli on aloitettu muulla rokotteella ja jatkettu tällä. Tulokset ovat olleet hyviä sekä turvallisuuden että immunogeenisuuden osalta, kertoo Nohynek.

Rokotteen tehosta on saatu samansuuntaisia arvoita kuin muistakin koronarokotteista. Kokeet on kuitenkin tehty ennen omikron–muunnosta ja erityisesti kahdella annoksella.

Rokotetta tulee enemmän

Alun perin arvioitiin, että uutta rokotetta saataisiin ensimmäisessä erässä Suomeen noin 30 000 annosta, mutta määrää on saatu nostettua. Nyt rokotetta on tulossa ensin alle satatuhatta, ja lisää tulee pitkin kevättä. Tämän on mahdollistanut EU–jäsenmaiden väliset järjestelyt.

Lue myös

– Yhtenä pläjäyksenä ei silti pysytä antamaan kaikille rokotetta haluaville. Kuntien on suunniteltava hyvin, miten tavoitetaan rokottamattomia ja järjestetään jakelu niin, ettei tule haaskuuta, sanoo Nohynek.

Rokote on kymmenen annoksen pulloissa, ja avaamisen jälkeen se tulee käyttää saman päivän aikana. Säilyttämiseen riittää jääkaappilämpötila.

Komissio on käynyt neuvotteluja myös uudesta Valneva–rokotteesta, joka on inaktivoitu rokote. Euroopan lääkevirasto ottanee kantaa sen myyntilupaan huhtikuussa.

– Pitää miettiä, tarvitseeko Suomi sitä, sanoo Nohynek.

Seuraavat kysymykset tulevat hänen mukaansa olemaan lasten ja nuorten tehosteannoksen lisäksi tarvitaanko neljäs rokoteannos, milloin, ketkä sitä tarvitsevat ja millä rokotteella heidät rokotetaan.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030