Terveydenhuolto

Uudet tupakkatuotteet riesana kouluissa

Käytöstä on ollut haittaa myös muille oppilaille.

Sari Kosonen

Helsingin kaupungin selvityksen perusteella perinteinen tupakointi on kouluissa korvautunut tupakkalain alaisten uusien tuotteiden käytöllä. Samalla tuotteiden käyttö on siirtynyt koulujen alueiden ulkopuolelta koulujen sisätiloihin, yleisimmin vessoihin ja pukuhuonetiloihin.

Tupakkatuotteiden käytöstä on ollut haittaa myös muille oppilaille. Useissa kouluissa on jouduttu rajoittamaan oppilaiden vessoissa käyntiä.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti keväällä 2024 Tupakkalain toteutuminen Helsingin kouluissa -valvontaprojektin . Sen tavoitteena oli selvittää tupakointikieltojen ja -rajoitusten toteutumista kouluissa ja koulujen ulkoalueilla, sekä opastaa kouluja tupakkalain vaatimuksista. Tarkastukset tehtiin maalis–toukokuussa 20 kouluun, joissa opiskeli 7.–9.-luokkalaisia.

Koulujen sisätiloissa savuttomuuden toteutumisessa oli epäselvyyttä 40 prosentissa tarkastetuista kouluista. Epäselvyydet liittyivät mahdollisiin sähkösavukkeen tai kertakäyttöisen nikotiinittoman höyrystimen, niin sanotun vapen, käyttöön.

Kouluilta saatujen esitietojen mukaan kaikissa kouluissa käytettiin sisätiloissa tupakkalain alaisia tuotteita. Muutos aikaisempaan on merkittävä, sillä vuosina 2013–2014 tehdyissä tarkastuksissa koulujen sisätilojen savuttomuus toteutui kaikissa tarkastetuissa kouluissa.

Tupakointikieltomerkeissä oli puutteita. Koulujen ulkotiloissa oli merkkejä tupakkatuotteiden käyttämisestä 80 prosentissa tarkastetuista kouluista. Tupakkalain mukainen tupakointikielto on koulujen pihoilla koko ajan voimassa, mutta ilta- ja loma-aikojen valvonta on lähes mahdotonta.

Tarkastusten tekohetkellä tupakkalaki ei rajoittanut nikotiinipussien käyttämistä kouluissa. Tarkastuksilla havainnoitiin kuitenkin näiden käyttöä. Tarkastetuista kouluista sisätiloissa nikotiinipusseja havaittiin 40 prosentissa ja ulkotiloissa 75 prosentissa kouluista.

Koululaiset eivät voi hankkia tupakkalain alaisia tuotteita laillisin keinoin, sillä vähittäismyynnissä on myyntikielto alle 18-vuotiaille. Osa nuorten käyttämistä tuotteista on myös sellaisia, että niitä ei saa myydä Suomessa, joten tuotteiden käyttöön liittyy myös laitonta kauppaa.

Lue lisää: Maito on maassa

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030