Uudenlainen jättiapuraha tuo huippututkijan takaisin Suomeen
Olli Kallioniemi palaa Fimmiin ja perustaa tutkimusryhmän tekoälyn tutkimukseen.
Professori Olli Kallioniemelle on myönnetty 2,5 miljoonan euron Aivotuonti-apuraha tekoälyn tutkimukseen lääketieteessä.
Viisivuotisen apurahan avulla Kallioniemi perustaa tutkimusryhmän Helsingin yliopistossa toimivaan Suomen molekyylilääketieteen instituuttiin Fimmiin vuosina 2024–2025.
Aivotuonti-apuraha on Suomen Lääketieteen Säätiön, Sigrid Juseliuksen Säätiön ja Jane ja Aatos Erkon säätiön yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on tuoda kansainvälisesti korkeatasoisia, kokeneita lääketieteen tutkijoita maailmalta Suomeen.
– Tekoäly tulee mullistamaan koko lääketieteen kansanterveydestä diagnostiikkaan ja hoitopäätöksiin asti, Kallioniemi sanoo tiedotteen mukaan.
– Kukaan meistä ei vielä tiedä, mikä kaikki muuttuu ja millä tavoin, mutta on jo varmaa, että moni asia muuttuu. Nyt on siis tärkeä hetki katsoa eteenpäin.
Kallioniemi kiittää Aivotuonti-apurahaa paluun mahdollistamisesta.
Hän kuvaa tekoälyn hyödyntämistä lääketieteellisessä tutkimuksessa laajaksi ja moninaiseksi alaksi. Perinteinen lääketieteen professuuri yliopistossa ei kata sellaista työkuvaa. Apuraha mahdollistaa siirtymisen ja aikanaan uuden roolin luomisen.
Ruotsista on paljon opittavaa
Olli Kallioniemi uskoo, että Suomella on paljon opittavaa länsinaapurista, jossa tekoälytutkimus on pitkällä.
– Suomessa tutkimusta ei rahoiteta niin paljon kuin Ruotsissa, mutta etuina ovat esimerkiksi paljon paremmin saatavilla olevat tutkimusaineistot ja rekisterit.
Helsingin yliopistossa on hyvät edellytykset tehdä kansainvälisesti uraauurtavaa tutkimusta tekoälyn hyödyntämisessä lääketieteessä. Näin uskoo Kallioniemen lisäksi hänen tuleva esimiehensä, Helsinki Institute of Life Sciencen johtaja, professori Jari Koistinaho .
– Meillä on sekä rekisteri- että tekoälyosaamista, hän sanoo tiedotteessa.
Hän iloitsee Kallioniemen paluusta.
– Tunnemme hänet luovana ja laaja-alaisena tutkijana. Minusta on hienoa, että hän pääsee taas hallintohommista enemmän tutkimuksen pariin, Koistinaho sanoo.
Olli Kallioniemi johti Suomen molekyylilääketieteen instituuttia 2007–2015, ennen kuin siirtyi Ruotsin Science for Life -laboratorion johtajaksi.
Paluu Suomeen johtuu paitsi tutkimuksellisista mahdollisuuksista myös henkilökohtaisista syistä. Hänen vaimonsa ja aikuiset lapsensa asuvat Suomessa.
– Olen tehnyt tutkijanurastani noin puolet, yhteensä 20 vuotta, ulkomailla, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Tässä vaiheessa paluu Suomeen tuntui siksikin mielekkäältä, hän kertoo .