USA:n lähtö WHO:sta tuo järjestöön osaamisvajeen
Otto Helve pelkää, että maan vaikutusvaltaa hamuavat nyt muut suuret valtiot.
Yhdysvaltojen irtautuessa Maailman terveysjärjestö WHO:sta järjestöön jää paitsi taloudellinen aukko, syntyy myös osaamisvajetta. Näin arvioi johtaja Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Juuri toisen virkakautensa Yhdysvaltain presidenttinä aloittanut Donald Trump on päättänyt vetää maan pois WHO:sta. Yhdysvallat aloitti irtautumisprosessin jo Trumpin edellisen kauden lopulla, mutta päätös kumottiin presidentti Bidenin toimesta.
– Päätös on ikävä. Yhdysvalloilla on suuri rooli WHO:n rahoittajana. Se rahoittaa myös WHO:n Euroopan aluetoimistoa. Sen ohella järjestön työntekijöissä on paljon maan huippuasiantuntijoita, Helve sanoo.
Vaikutukset näkyvät koko maailmassa
Helve toteaa, että Yhdysvalloilla on ollut järjestössä huomattavaa poliittista vaikutusvaltaa.
– On oletettavaa, että tätä haluavat ottaa haltuun muut suuret valtiot, joiden tavoitteet eivät mene aina yksiin globaalin terveyden edistämisen kanssa.
Helve korostaa, että WHO hoitaa koko ajan hyvin pienellä budjetilla alueellisia ja paikallisia terveyskriisejä, jotka liittyvät esimerkiksi luonnonkatastrofeihin ja aseellisiin konflikteihin.
– Näiden toimintojen supistumisen vaikutukset näkyisivät kaikkialla maailmassa. On erittäin toivottavaa, että muut jäsenmaat, EU ja Suomi mukaan lukien, tarttuisivat mahdollisuuteen suojella järjestön toimintaa ja samalla lisätä vaikutusvaltaansa järjestön päätöksenteossa, hän sanoo.
Tällä hetkellä tilannetta arvioidaan aktiivisesti ja WHO on vastannut USA:n vetäytymiseen omalla ulostulollaan.