Ukrainassa opiskelleiden tilanne on edelleen avoin
Opinnot ovat edenneet, mutta erillisopinto-oikeus ei johda tutkintoon.
Ukrainassa Dneprin yliopistossa lääketiedettä opiskelleen Henna Santavuoren tilanne ei oikeastaan ole muuttunut viime vuodesta, kun Lääkärilehti viimeksi kertoi hänen kuulumisiaan. Santavuori on vain tottunut tilanteeseen.
– Tästä on tullut minulle uusi normaali, hän huokaa.
Huoli opinnoista alkoi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kevättalvella 2022 ja Santavuori pakeni kotimaahan. Kunnollista ratkaisua ei ole löytynyt, vaikka opinnot ovatkin edenneet koko ajan.
Santavuori on saanut suorittaa 5. vuoden opintoja Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa erillisopinto-oikeudella.
– Toiset opiskelijat ovat ottaneet minut kivasti juttuihin mukaan, ja opettajat ovat tosi hyviä. Aluksi tosin piti totutella ohjelmiin, kuten Moodleen ja Sisuun, mutta siihen sain apua opintokoordinaattoreilta.
Koska Santavuorella ei ole tutkinto-oikeutta, hänestä ei virallisesti tule lääkäriä, vaikka melkein kaikki opinnot on jo suoritettu.
– Nyt tärkeintä olisi saada tutkinto-oikeus, ei enää niinkään kursseja, koska niitä on jo paljon.
Santavuori etsii Euroopasta yliopistoa, jossa saisi mahdollisimman paljon opintoja korvattua. Murheena on, kuinka suuren osan opinnoista hän joutuu suorittamaan uudestaan.
Suomalaiseen yliopistoon olisi mahdollista päästä vain pääsykokeen kautta. Sekin on arvoitus, minkä verran hän saisi Ukrainassa tekemiään opintoja korvattua. Siksi hän ei ole juuri pohtinut tätä vaihtoehtoa.
Ukrainaan on vaikea saada yhteyttä
Myös Harkovassa lääketiedettä opiskellut Deniz Sahin on suorittanut 4. vuoden kursseja Helsingin yliopistossa erillisopinto-oikeudella.
– Olen saanut aivan upean tuen opiskelutovereilta, hän kiittää.
Sahin on edennyt koko ajan ryhmänsä mukana ja suorittanut tentit samaan tahtiin heidän kanssaan. Lisäksi hän on suorittanut paljon vapaaehtoisia kursseja. Kesällä hän on menossa amanuenssiksi.
Myös ensi vuonna Sahin voi suorittaa kursseja Helsingin yliopistolla. Ongelma on, että erillisopinto-oikeus ei johda tutkintoon, ja siksi kaikki kurssit pitäisi hyväksyttää omalla yliopistolla Ukrainassa. Sinne on kuitenkin vaikea saada edes yhteyttä.
Siksi myös hän on hakemassa opinto-oikeutta useisiin yliopistoihin Euroopassa.
– En halua miettiä näitä asioita liikaa ja masentaa itseäni. Pyrin pitämään motivaatiota yllä ja olemaan asioiden yläpuolella. Menen eteenpäin päivä kerrallaan.