Ukrainan pakolaisilla odotetusti infektiotauteja
Kaikille tarjotaan seulontoja, siitä huolimatta tuberkuloositapauksia on todettu alle kymmenen.
Ukrainasta saapuneiden pakolaisten yleisvaarallisten tartuntatautien määrä on pysynyt matalana.
Tuberkuloositapauksia on todettu alle kymmenen ja HIV-tapauksia joitakin kymmeniä. Tuhkarokkotapauksia ei ole ilmoitettu tartuntatautirekisteriin yhtään.
– Luvut, joita näemme, ovat tilanteeseen sopivia ja odotusten mukaisia. Mielestäni tilanteessa ei ole mitään huolestuttavaa, arvioi asiantuntijalääkäri Kaisa Kontunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
Keväällä, Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja monien ukrainalaisten paettua kotimaastaan, heräsi huoli heidän mukanaan kenties leviävistä tartuntataudeista.
Esimerkiksi tuberkuloosia esiintyy Ukrainassa paljon. WHO:n vuoden 2020 raportin mukaan tuberkuloosin ilmaantuvuus oli 73/100 000. Lisäksi monille lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi ja HIV-tuberkuloosi-yhteisinfektio ovat yleisiä.
Lasten riski sairastua infektiotauteihin on samanlainen kuin lapsilla Suomessa, mutta osalla lapsista voi olla puutteellinen rokotussuoja.
Tuhkarokko, vesirokko, virusvälitteiset hengitystieinfektiot ja suolistoinfektiot leviävät helposti väkijoukoissa, jos hygieniassa on puutteita. Puutteellinen hygienia edistää myös meningokokin leviämistä.
Kontunen muistuttaa lääkäreitä siitä, että nämä tekisivät tartuntatauti-ilmoitukset taustatietoineen.
– Se auttaa tilannekuvan koostamisessa, hän sanoo.
Muista yleisvaaralliset tartuntataudit
THL on laatinut suosituksen Ukrainasta saapuneiden henkilöiden infektiotautien ehkäisystä ja rokotuksista. Suosituksessa kehotetaan kiinnittämään erityistä huomiota yleisvaarallisten tartuntatautien, kuten tuberkuloosin, tuhkarokon, polion ja kurkkumädän mahdollisuuteen.
Ukrainasta saapuville voidaan tarjota mahdollisuutta terveydentilaa kartoittavaan alkuterveystarkastukseen, seulontatutkimuksiin sekä rokotuksiin.
Tartuntatautien seulontaa voidaan tarjota myös, kun henkilö hakeutuu muusta syystä terveydenhuoltoon. Tutkimukset ovat vapaaehtoisia.
– Tällä hetkellä esimerkiksi tuberkuloosin, HIV:n, hepatiitti B:n ja syfiliksen seulontaa tarjotaan Ukrainasta saapuneille tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakeneille rutiinisti, Kontunen kertoo.
Tuberkuloosin seulonnassa perustutkimus on keuhkojen röntgenkuva. Oireisille henkilöille tehdään myös muut tuberkuloosin toteamiseksi tarvittavat tutkimukset.
Suositus muistuttaa, että jos henkilöllä on jo todettu hoitoa vaativa infektio, kuten tuberkuloosi tai HIV, hoidon jatkuvuudesta on tärkeä huolehtia.