Terveydenhuolto

Uhkaako salmonella?

Suurin osa ilmoitetuista salmonellatapauksista on ollut peräisin ulkomailta.

Ulla Toikkanen

Salmonellaa on todettu tänä kesänä ja syksynä useissa elintarvikkeissa. Sitä on esiintynyt muun muassa pakastetussa broilerissa, seesaminsiementahnassa, naudan fileissä, salaattisekoituksissa, kananmunissa ja siemensekoituksissa. 

Minkä verran Suomessa on löytynyt viime aikoina salmonellaa, epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne THL:stä?

– Meille on tänä vuonna ilmoitettu noin 500 salmonellatapausta. Viimeisten 15 vuoden aikana tartuntatautirekisteriin raportoitu salmonelloosi on vähentynyt selvästi. Laskeva trendi on ollut jo ennen koronapandemian aikaisia matkustusrajoituksia. Pandemian aikana matkustusrajoitukset vähensivät ulkomailta peräisin olevia salmonellatartuntoja. 

– Suurin osa ilmoitetuista salmonellatapauksista on ollut peräisin ulkomailta. Viidentoista vuoden seurannan aikana raportoituja kotimaisia tapauksia on ollut vuosittain noin 300. Tämä määrä on pysynyt hyvin tasaisena.

Miten salmonella todetaan?

– Tartuntaa epäillään oireiden perusteella. Salmonella todetaan kliinisissä laboratorioissa. Se voi löytyä ulosteesta tai verestä. Salmonellabakteeri voidaan todeta potilasnäytteestä viljelyllä tai yhdistetyllä PCR- ja viljelytutkimuksella. 

– Kun saamme tiedon elintarvikkeiden takaisinvedosta, selvitämme mikä salmonellatyyppi on kyseessä ja onko niihin liittyviä ihmisten tartuntoja esiintynyt. 

– Saatuamme tiedon elintarvikkeessa todetusta salmonellasta tyypitämme sen tarkemmin. Pyrimme vertaamaan sitä potilastietokantoihin ja selvitämme, löytyisikö potilaista samoja tyyppejä. 

 Miten salmonellaa torjutaan?

– Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. 

– Sitä voi olla lihassa, kasviksissa, pastöroimattomassa maidossa ja iduissa. Olennaista on kypsentää liha kunnolla ja huuhdella kasvikset huolellisesti. Niin ikään käsien pesu on tärkeää. Pastöroimatonta maitoa tulisi välttää, samoin siitä valmistettuja tuotteita. 

– Salmonella on maailmanlaajuisesti iso kansanterveydellinen ongelma. Suomessa on ollut jo 30 vuotta salmonellan valvontaohjelma, jonka ansiosta suomalaisista elintarvikkeista ja eläimistä löytyy todella vähän salmonellaa.

– Suomessa on ollut aika vähän salmonellaepidemioita verrattuna muihin maihin. Kuitenkin viime vuosina on esiintynyt joitakin poikkeuksellisen laajoja epidemioita. Esimerkiksi vuonna 2021 Jyväskylässä sairastui yli 700 ihmistä. Se oli kyseisenä vuonna Euroopan laajin salmonellaepidemia.

Mitä salmonellatartunnasta voi seurata?

– Ripuli ja kuume ovat yleisimmät salmonelloosin oireet. 

– Yleisimmät Suomessa todetut ovat eläinten ja ihmisten yhteisiä salmonellatyyppeja. S. Typhi ja S. Paratyphi puolestaan aiheuttavat tauteja pääasiassa ihmiselle. S. Typhi aiheuttaa lavantaudin ja S. Paratyphi A ja B pikkulavantaudin, jotka ovat vakavia yleisinfektioita.

– Eläinten ja ihmisten yhteiset taudinaiheuttajat aiheuttavat lavantautia lievempää tautia. Lievät oireet paranevat yleensä itsestään. Salmonellan aiheuttamia infektioita ei pääsääntöisesti hoideta mikrobilääkkeillä. Jos taudinkuva viittaa yleisinfektioon tai tauti pitkittyy, lääkäri päättää mikrobilääkehoidosta. Lisäksi sitä voidaan harkita, jos henkilöllä on vaikea perussairaus.

– Tartunnan saaneista 10 prosentille voi kehittyä reaktiivinen niveltulehdus.

Miten monta tyyppiä salmonellaa on?

– Niitä esiintyy yli 2 500.

Lue lisää: Uudesta yhdistelmähoidosta apua lääkeresistenttiin salmonellaan

Lue lisää: Milloin on hyvä muistaa lemmikkivälitteisen zoonoosin mahdollisuus?

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030