Terveydenhuolto

Työterveyslaitos: Sote-alan työntekijät mukaan kehitystyöhön

Työpuntarissa on julkaistu kolmen kohdan suositukset hyvinvointialueille.

Sari Kosonen

Hyvinvointialueilla tarvitaan toimia sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi. Työterveyslaitoksen Työpuntarissa on julkaistu kolmen kohdan suositukset. Niissä tähdennetään tarvetta keskittää kehittämistyötä nykyistä enemmän työyksiköihin.

– Suosituksilla tähdätään siihen, että hyvinvointialueilla tehdään työtä turvallisesti ja sujuvasti, mikä tukee työkykyä ja lisää työhyvinvointia. Samalla parannetaan potilasturvallisuutta ja hyvää hoidon laatua, tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta korostaa tiedotteessa . 

Useita viime vuosien tutkimus- ja kehittämishankkeiden tuloksia yhdistelevät suositukset kattavat toimia, joilla parhaiten turvattaisiin sote-alan kannalta ratkaisevan tärkeää veto- ja pitovoimaa:

1. Sote-alaa koskevien muutosten vaikutuksia työhön, työhyvinvointiin ja työkykyyn tulee tutkia ja seurata järjestelmällisesti. 

2. Työn kehittämisen tapoja pitää uudistaa. Sote-alan kehittämistyön painopiste tulee siirtää työyksiköissä tapahtuvaan työn kehittämiseen ja sujuvoittamiseen. 

3. Työn kuormituksen hallitseminen ja palautumiseen panostaminen on nostettava keskiöön sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi. 

Työpuntari-suositukset julkaistaan hyvinvointialueiden ja sote-alan johdon, esihenkilöiden ja kehittäjien hyödynnettäväksi. Suositukset kokonaisuudessaan perusteluineen, kehittämistyökaluineen ja oppaineen on julkistettu Työpuntarin sivuilla, ja ne jaetaan muun muassa hyvinvointialueiden johdolle.

– Esihenkilöillä pitää olla työaikaa työhyvinvoinnin edistämiseen osana työn sujuvuuden kehittämistä ja työyhteisön osallistamiseen tähän työhön. On tärkeää, että tämä on otettu huomioon esihenkilöiden tehtävänkuvissa, Laitinen muistuttaa.

Lue lisää: Mistä saa voimaa työhön?

Lue lisää: Sote-esihenkilöille uusi opas 

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030