Terveydenhuolto

Työterveyshuoltoa käyttäneiden määrä vaihtelee hyvinvointialueilla 

Alueiden välisiin eroihin vaikuttavat muun muassa työllisyystilanne ja työstä aiheutuvat riskit.

Ulla Toikkanen

Työterveyshuollossa kirjattiin vuonna 2023 noin 1,8 miljoonaa työkyvyttömyysjaksoa 674 000 henkilölle THL:n mukaan . Eniten sairauspoissaoloja aiheuttivat akuutit ylähengitystieinfektiot, masennus, ahdistuneisuushäiriöt sekä selkäsäryt.

Työterveyshuollon palveluja käyttäneiden 25–64-vuotiaiden työllisten osuudet vaihtelivat hyvinvointialueittain 73:n ja 88 prosentin välillä vuonna 2022.

Vuonna 2023 työterveyshuollon palveluissa kävi 1,7 miljoonaa asiakasta, mikä on noin 65 prosenttia kaikkien työllisten määrästä. 

– Alueiden välisiin eroihin väestön työterveyshuollon palvelujen käytössä vaikuttvat esimerkiksi alueen työllisyystilanne sekä erilaiset työstä aiheutuvat riskit ja työterveyspalvelujen tarjonta, kertoo THL:n erikoistutkija Markku Satokangas tiedotteessa .

Raportit on uudistettu 

THL julkaisee uudet, perusterveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin (Avohilmo) tietoihin pohjautuvat työterveyshuollon tietokantaraportit. Aiemmat THL:n raportit on nyt uudistettu ja täydennetty yhteistyössä THL:n ja Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa. 

Uutta tietoa on esimerkiksi työkyvyttömyysaikojen pituuksista ja syistä sekä ennaltaehkäisevästä toiminnasta työterveyshuollossa.  

– Raportit avaavat työterveyshuollon toimintaa, käyntisyitä ja työkyvyttömyysaikoja ajantasaisesti ja uudessa laajuudessa. Toivomme, että työterveyshuollon esimerkki kannustaa myös muita terveydenhuollon toimijoita tuottamaan työkyvyttömyysaikatiedot Avohilmoon. Tämä tarkentaisi kokonaiskuvaa työikäisille kirjoitetuista sairauspoissaoloista, sanoo TTL:n ylilääkäri Satu Soini .

Lue lisää: Työkykyyn liittyvien käyntien luokittelussa vaihtelua

Lue lisää: Sairastuttaako työelämä?

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030