Terveydenhuolto

Työterveyshuollon asiakkaista valtaosa matalasti koulutettuja

Käyntisyyt pysyneet samoina, kärjessä tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä hengityselinten sairaudet.

Tiiamari Pennanen
Adobe

Työterveyslaitoksen tutkimushankkeessa tarkasteltiin, miten sukupuoli, ikä, sosioekonominen asema ja koulutustaso vaikuttavat työterveyspalvelujen käyttöön.

Lääkäreiden, terveydenhoitajien ja fysioterapeuttien kirjaamista palvelutapahtumista 62 prosenttia kohdistui alemman koulutusasteen suorittaneille.

Sen sijaan psykologien luona asioivista yli puolet oli korkeasti koulutettuja. Asiakkaat olivat myös nuorempia kuin muilla ammattiryhmillä ja valtaosa oli naisia.

Lääkäreiden ja sairaanhoitajien asiakkaat olivat useimmiten 40–49-vuotiaita ja fysioterapeuteilla 50–59-vuotiaita.

Tutkimuksen aineisto kerättiin kahden palveluntuottajan potilasrekisteristä 2019–2022. Se sisältää lähes 12 miljoonaa palvelutapahtumaa ja yli 7 000 ammattilaista.

Työterveyshuollon yleisimmät käyntisyyt olivat tarkastelujakson aikana tuki- ja liikuntaelinten ja sidekudoksen sairaudet sekä hengityselinten sairaudet.

Näiden jälkeen yleisimpiä olivat mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt, silmän ja korvan sairaudet sekä vammat ja myrkytykset.

Käyntisyiden diagnooseissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia, lukuun ottamatta hengityselinten sairauksien nousua tules-sairauksien ohi vuonna 2022. Syynä tähän olivat todennäköisesti koronapandemia ja uudet diagnoosikoodit.

Lue lisää: Tuki- ja liikuntaelinsairaudet vavisuttavat yhteiskunnan perustuksia

Lue lisää: Tervehdys työterveyslääkäriltäsi!

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030