Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43534, www.laakarilehti.fi/e43534

Työote-toimintamalli laajenee perusterveydenhuoltoon

Työterveyshuolto ottaa entistä suuremman roolin työkyvyn tukemisessa.

Ulla Toikkanen

Kaikilla hyvinvointialueilla erikoissairaanhoidossa on jo käytössä Työote-toimintamalli. Nyt se on tulossa myös perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyöhön. Tällöin työikäisten potilaiden työkyvyn tuki tehostuu ja pystytään toivottavasti välttämään sairauspoissaoloja tai vähentämään niitä. 

Työterveyslaitoksen ylilääkäri Pauliina Kangas  kertoo, että terveysasemilla jää entistä enemmän aikaa keskittyä perusterveydenhuollon ydintehtäviin, kun pitkäaikainen työkyvyn arviointi ja sairauspoissaoloihin liittyvät B-lausunnot siirtyvät työterveyshuoltoon.

Tällä hetkellä Työote-toimintaa toteutetaan osana Mielenterveyden työkalupakki -hanketta, joka kuuluu Suomen kestävän kasvun ohjelmaan. Hankkeen rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGeneration EU) sosiaali- ja terveysministeriön kautta.

Yksilöllistä tukea

Työterveyshuolto ottaa mallissa entistä suuremman roolin työkyvyn tukemisessa. Monet työikäiset asioivat sekä julkisessa terveyshuollossa että työterveyshuollossa, mutta sairaanhoito saattaa olla suppea työterveyshuoltosopimuksen vuoksi. Työote-mallin tavoitteena on käyttää niukat sote-resurssit viisaasti.

– Sovitaan sujuvia ohjausmalleja ja vähennetään päällekkäistä työtä. Malli edistää myös palveluintegraatiota.

Potilaan työkykyä on mahdollista tukea aiempaa yksilöllisemmin, kun työkyvyn arviointi ja tukitoimien suunnittelu siirtyvät työterveyshuoltoon.

Työikäisellä henkilöllä, jonka työterveyshuoltoon kuuluu suppea sairaanhoito tai ei ollenkaan sairaanhoitoa, todetaan esimerkiksi masennus. Häntä on hoitanut terveyskeskuslääkäri ja ehkä myös depressiohoitaja omalla terveysasemalla. Jos henkilö joutuu jäämään pois töistä ja työhön palaaminen pitkittyy, kuntoutuksen ja työhön palaamisen suunnittelu voidaan ohjata työterveyshuoltoon. 

Tavoitteena ottaa käyttöön tänä vuonna 

Suurimmassa osassa hyvinvointialueita on aloitettu mallin suunnittelu. Kankaan mukaan toimintaa on tarkoitus kehittää kunkin alueen omista lähtökohdista. Vastaanotto alueilla on ollut hyvin myönteinen.

– Hyvinvointialueet sopivat tarkemmin käytännöistä, miten tieto siirtyy työterveyshuoltoon ja millaisissa tilanteissa potilaan voi lähettää sinne. 

Työote-malli on tarkoitus ottaa käyttöön suuressa osassa terveysasemia tämän vuoden aikana.

Lue lisää: Päiväkirurgian potilaat palaavat töihin aiempaa nopeammin Keski-Pohjanmaalla

Lue lisää: Työote-toimintamalli lyhensi toipilasaikoja

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030