Terveydenhuolto

Tulehduskipulääkkeet ovat vaarallisia väestötasolla

Minttu-Maaria Partanen

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esitti joidenkin itsehoitolääkkeiden myynnin laajentamista apteekkien ulkopuolelle. Farmakologian emeritusprofessori Hannu Raunio ei näe uudistuksessa lääketieteellistä hyötyä.

Tulehduskipulääkkeet, erityisesti ibuprofeeni ja parasetamoli, kuuluvat vaarallisimpiin lääkkeisiin väestötasolla. Näin sanoo lääkkeiden yhteisvaikutuksiin perehtynyt farmakologian emeritusprofessori Hannu Raunio .

– Vaara johtuu siitä, että niitä käytetään massiivisen paljon. Käytännössä kaikki suomalaiset aikuiset ovat käyttäneet niitä jossain vaiheessa elämäänsä, Raunio toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti torstaina, että sen asettaman työryhmän mukaan joidenkin itsehoitolääkkeiden myynti voitaisiin laajentaa apteekkien ulkopuolelle. Aluksi myynti vapautettaisiin valmisteisiin, joiden käyttö ei edellytä lääkeneuvontaa, kuten vitamiineihin.

Työryhmä listasi muut itsehoitolääkkeet kahteen riskiryhmään, joiden myynnin laajentaminen edellyttäisi neuvontaa. Keskitason riskin valmisteisiin kuuluvat esimerkiksi flunssa- ja allergialääkkeet.

Tulehduskipulääkkeet ibuprofeeni ja parasetamoli kuuluvat korkeimpaan riskiluokkaan, joiden turvallinen käyttö edellyttäisi farmaseutin tai proviisorin lääkeneuvontaa.

Työryhmän mukaan lääkeneuvonnan antaminen erilaisissa myyntikanavissa vaatisi kuitenkin muutoksia lainsäädäntöön. Esityksen itsehoitolääkkeiden jakelun vapauttamisesta on tarkoitus tulla eduskuntaan syksyllä 2025.

Särkylääkkeiden kulutus kasvaa

Tulehduskipulääkkeiden kulutus Suomessa kasvaa jo nyt. Suomen Tilastokeskuksen lääkekatsauksen 2022 mukaan ibuprofeenin käyttö lisääntyi pelkästään vuodesta 2021 vuoteen 2022 kymmenen prosenttia, samoin parasetamolin. Ibuprofeeni oli Suomen seitsemänneksi ja parasetamoli yhdeksänneksi käytetyin lääkeaine.

Lääkeinformaatiopalveluita tarjoavan Pharmaca-yrityksen lääketietojen perusteella suomalaisten itsehoitosärkylääkkeiden kulutus vuonna 2022 oli suurempaa kuin koskaan aiemmin.

Ruotsissa itsehoitolääkkeiden myynti vapautettiin jo vuonna 2009. Myynnin vapauttaminen johti lääkkeiden käytön lisääntymiseen. Maan sosiaali- ja terveysministeriön tänä vuonna julkaiseman selvityksen mukaan lääkkeiden valvonnassa esiintyy edelleen puutteita. Esimerkiksi vain yli 18-vuotiaille tarkoitettuja lääkkeitä on myyty alaikäisille.

Särkylääkkeistä vaaratilanteita riskipotilaille

Hannu Raunion mukaan tulehduskipulääkkeistä syntyy haittavaikutuksia sekä lääkkeiden itsensä takia että yhteisvaikutuksessa muiden lääkkeiden kanssa. Jos lääkkeiden käyttö lisääntyy, myös haittavaikutusten määrä lisääntyy. Suurimmat ongelmat liittyvät ibuprofeeniin, jota käytetään eniten. Pahimmillaan haittavaikutukset voivat johtaa jopa potilaan kuolemaan.

Vakavia haittoja syntyy erityisesti riskipotilailla, joilla on vatsahaavalle tai munuaisvauriolle altistavia tekijöitä. Ibuprofeenin liiallinen käyttö ilman riskitekijöitäkin voi johtaa suolistoverenvuotoon.

– Vakavia yhteishaittavaikutuksia voi syntyä myös yhteiskäytössä verenohennuslääkkeiden kanssa. Lisäksi tulehduskipulääkkeet heikentävät melkein kaikkien verenpainelääkkeiden tehoa, Raunio muistuttaa.

Parasetamoli on turvallinen normaaliannoksilla, mutta annoksen ylittyessä lääke muuttuu nopeasti maksalle haitalliseksi. Raunion mukaan jo nyt päivystyksissä on arkipäivää hoitaa potilaita, joilla on tahallinen parasetamolin yliannostus.

Lääketieteellisesti uudistuksesta ei ole hyötyä

Hannu Raunio ei näe uudistuksessa hyötyä lääkäreiden työhön.

– Puhtaasti lääketieteellisestä näkökulmasta uudistuksesta ei ole hyötyä. Lääkkeiden saatavuuskin on hyvä, sillä Suomen apteekkiverkko on tiheä, ja hinta nykyisellään alhainen.

Mikäli uudistus toteutuu, lääkäreiden pitäisi vielä tiukemmin muistuttaa potilaita lääkkeiden yhteis- ja haittavaikutuksista.

– Kun vastaanottoajat ovat lyhyitä, on haaste saada kaikki tärkeät asiat kerrottua. Apteekkien hyvä puoli on, että siellä neuvontaan on aikaa ja se on ilmaista, jos potilas sitä vain haluaa käyttää, Raunio toteaa. 

Lue lisää: Itsehoitolääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella toteutettava hallitusti

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030