Terveydenhuolto

Tukes puolustaa uskomushoito-termin käyttöä

Sopivasta termistöstä on keskusteltu pitkään: sana "vaihtoehtohoito" ei puolestaan miellytä lääketieteen edustajia.

Anne Seppänen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes puolustaa eduskunnan oikeusasiamiehelle lähettämässään selvityksessä uskomushoito-termin käyttöä.

Asiasta kertoi STT laajalti eri medioissa julkaistussa jutussaan.

Tukesin mukaan vaihtoehto- ja uskomushoito -termistä luopuminen voi hämärtää tieteellisen ja tieteeseen perustumattoman hoidon rajaa. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa ihmisille terveydellistä vaaraa.

Suomen Terveyskauppiaiden liitto ja 11 muuta yhdistystä kantelivat huhtikuussa eduskunnan oikeusasiamiehelle siitä, että Tukes käyttää verkkosivuillaan uskomushoito-termiä. Kantelijat pitävät tätä loukkaavana ja epäasiallisena.

Tukes toimitti selvityksensä eduskunnan oikeusasiamiehelle heinäkuussa. Sen mukaan sopivasta termistöstä on keskusteltu pitkään.

Lue myös

– Vaihtoehtohoito-sanaa puolestaan on esimerkiksi lääkäreiden ja lääketieteen ammattilaisten edunvalvontajärjestön toimesta kritisoitu, koska sen katsotaan viestivän, että hoitoa voi käyttää lääketieteellisen hoidon sijaan, Tukes kirjoittaa selvityksessään.

Tukes on tiedustellut myös Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) näkemystä asiaan. Sen vastauksessa todetaan muun muassa, että sanoja uskomushoito ja uskomuslääkintä voi käyttää asiatekstissä.

Tukesin tehtävänä on valvoa, että kuluttajille suunnatut palvelut ovat turvallisia. Se ei kuitenkaan voi ottaa kantaa siihen, ovat palveluista esitetyt väitteet tieteellisesti todistettuja tai oikeita.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030