Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2022;77:e32212, www.laakarilehti.fi/e32212

TS: Hoitajapula sulki Tyksissä tarkkailuosaston

Tarkkailuosaston sulkeminen on äärimmäisen harvinaista.

Leikkauspotilaiden valvontaa voidaan jonkin verran järjestää tavallisella vuodeosastolla.

Minna Kaarisalo

Turun yliopistollisen sairaalan ortopedinen yksikkö joutui hoitajapulan takia sulkemaan Kirurgisessa sairaalassa Luolavuorentiellä olevan tarkkailuosastonsa loppuviikoksi, kertoo Turun Sanomat .

Sulku alkoi keskiviikkona ja jatkuu vappuaattoon asti. Syynä on se, ettei henkilökuntaa ole tarpeeksi sairaanhoitajien sairauslomien sekä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon takia.

Leikkauksen jälkeen tarkkailuosastolla hoidetaan yleensä ikääntyneitä, monisairaita potilaita. Koska yhä vanhemmille potilaille tehdään leikkauksia, tarve tehostetulle tarkkailulle on jatkuva. Tarkkailuosaston sulkeminen on äärimmäisen harvinaista.

Suunnitellut leikkaukset pyritään tekemään

Suunnitellut leikkaukset pyritään kuitenkin tekemään. Leikkauspotilaiden valvontaa voidaan jonkin verran järjestää tavallisella vuodeosastolla. Potilaita voidaan lisäksi kuljettaa T-sairaalassa sijaitsevalle teho-osastolle leikkauksen jälkeen ambulanssilla.

Lue myös

Turun Sanomien mukaan Tehyn ja Superin 20. huhtikuuta julistama ylityö- ja vuorovaihtokielto kunta-alalle vaikuttaa erityisesti jononpurkuun ja päivystystoimintaan. Suurinta vaikutus on ollut synnytysosastolla ja leikkaussalitoiminnassa. Kiireellisimmät toimenpiteet on kuitenkin saatu tehtyä.

Tehy on pyytänyt jäseniään tekemään aville ilmoituksen potilasturvallisuuden vaarantumisesta tilanteissa, joissa henkilökuntaa on liian vähän. Kampanja alkoi viikko sitten. Tyksiä koskevia ilmoituksia on tehty kymmeniä, jopa sata.

Tyksin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toivoo Turun Sanomien mukaan, että pian päästäisiin kaikkia osapuolia tyydyttävään sopimusratkaisuun ja normaalitilanteeseen.

Kirjoittaja

Minna Kaarisalo

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030