Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43570, www.laakarilehti.fi/e43570

Tiedekuvia esillä taidegalleriassa

Luut pyörivät animaatiolla, ja laboratoriovälineet muodostavat seinäkollaasin.

Ulla Ora

Tiedekuvittaja Sole Lätin kuvituksia on esillä ensimmäistä kertaa taidegalleriassa.

Helsingin Galleria Kuvituksen Ihon alaiset -näyttelyssä pääsee tutustumaan bio- ja lääketieteen kuvituksiin. Näyttelyssä on esillä kuvia ihmiskehon rakenteesta ja biotekniikasta. Kuvitukset on tehty lukion ja terveysalan oppikirjoja varten. Lisäksi näyttelyssä on esillä muutamia oppimateriaalista jatkotyöstettyjä teoksia.

– Näyttely liikkuu taiteen, tiedon ja tieteen rajalla.

Lätti sai ajatuksen kuvien esille tuomisesta galleriaan, kun mediataiteilija Soile Mottisenkangas halusi tehdä hänen kuvituksistaan animaation, joka on nyt esillä galleriassa.

– Tein animaatiota varten mandalat, ja saimme luut pyörimään.

Näyttelyssä on esillä myös kollaasi lähihoitajien Ihon alle -oppikirjasta ja kollaasi laboratoriovälineistä. Näyttelyssä havainnollistetaan piirrosten avulla myös kuvitusten tekoprosessia.

Kuvitusten tekeminen voitti tiedeuran

Sole Lätin ura tiedekuvittajana alkoi 2000-luvun alussa, jolloin hän teki kuvitukset ensimmäiseen oppikirjaan. Hän työskenteli silloin väitöskirjatutkijana laboratoriossa ja mietti, halusiko tiedeuralle.

– Kaverit väittelivät, mutta minulla ei ollut samaa draivia tutkijan hommaan. Sen sijaan aloin piirtää soluja mikroskoopin avulla. Siihen aikaan tulivat myös ensimmäiset Photoshopit ja keksin, että voisin alkaa piirtää tiedettä.

Lätti tekee työkseen oppikirjakuvitusten lisäksi havainnekuvia. Hän on kuvittanut myös Lääkärilehden tiedeartikkeleja 15 vuoden ajan. Askartelua harrastava Lätti taittaa myös taidekirjoja. Näyttelyssä on esillä tiedekuvia taitettuna värikkäiksi haitarikirjoiksi.

– Olen aina tuntenut erityistä vetoa kirjoihin ja taitan niitä mieluusti paperista. Näyttelyn haitarikirjoissa on realistista oppimateriaalia. Voikin kysyä, ovatko ortopedian kuvat haitariksi taitettuina uskottavia, ja mikä ylipäätään tekee kuvituksesta uskottavan. Voi myös kysyä, ovatko nämä kuvitusta, askartelua vai kaunotaidetta.

Kirjakuvitus mahdollisimman luonnonmukaista

Lätti tekee kuvitukset tietokoneella, koska niihin tulee yleensä paljon muutoksia. Käsin piirtämällä korjauksiin menisi kohtuuttomasti aikaa. Työssään hän pitää tärkeänä, että kuvitukset ovat esimerkiksi väriltään luonnollisia.

– Objektiivista käyttökuvitusta ei voi keksiä itse. Verisuonet ja hermot on oltava omanväriset. Olemme myös tuoneet näyttelytilaan mikroskoopin, jossa vierailijat voivat tutkia verisoluja.

Lätti nauttii työstään kuvittajana ja siitä, että on saanut rakentaa oman ammattikuvan.

– Koen merkitykselliseksi, että saan tehdä töitä tieteen ja taiteen parissa.

Näyttelyn avajaisia vietettiin viime viikon torstaina. Lätti iloitsee ensimmäisen viikon kävijämääristä. Näyttelyyn on tutustunut myös useita ryhmiä.

Ihon alaiset -näyttelyyn voi tutustua Galleria Kuvituksessa (Hämeentie 28) 16.3. asti.

Lue lisää: Hoitavat kuvat – kuinka taide vaikuttaa hoivaympäristöissä

Lue lisää: Miten tanssi vaikuttaa mieleen ja aivoihin?

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030