Tiedekustantajat myyvät tutkimusartikkeleita tekoälyn kouluttamiseen
Ilmiö herättää närää osassa tutkijoita, kertoo Nature-lehti.
Tiedekustantajat myyvät tutkimusartikkeleita ja muuta aineistoaan teknologiayrityksille tekoälymallien kouluttamisen tarpeisiin, kertoo Nature-lehti .
Lehden mukaan esimerkiksi brittiläinen Taylor & Francis ja yhdysvaltalainen Wiley ovat ansainneet miljoonia dollareja antamalla teknologiayritysten hyödyntää sisältöjään.
Asia on herättänyt harmitusta osassa tutkijoita, koska kauppoja on solmittu kysymättä heiltä.
Tutkimusartikkelit ovat arvokasta materiaalia tekoälyn kehittäjille niiden laadun, pituuden ja aiheiden vuoksi. Ne auttavat tekoälyä ymmärtämään monimutkaisia tieteellisiä sisältöjä. Siksi esimerkiksi PubMedin kaltaiset avoimet tietokannat ja maksumuurin takana olevien artikkelien avoimet tiivistelmät ovat suosittua materiaalia.
Jos tutkimusartikkelisi ei vielä ole ollut koulutuskäytössä, kohta se on, uumoillaankin Naturen jutussa.
Ilmiö herättää kysymyksiä muun muassa tekijänoikeuksista. Kustantajien mukaan tekijänoikeudella suojatun tekstin käyttö tekoälyn kouluttamiseen ilman lupaa on rikkomus. Teknologiayritysten vasta-argumentti kuuluu, että laajat kielimallit eivät kopioi mitään, vaan keräävät tietoa aineistosta ja käyttävät oppimaansa uuden tekstin tuottamiseen.
Naturen mukaan yksittäisellä kirjoittajalla ei ole juurikaan vaikutusmahdollisuuksia siihen, jos heidän kustantajansa päättää myydä sisältöjen oikeudet tekoälyn koulutukseen.
Julkisesti saatavilla olevien artikkelien kohdalla ei ole vielä vakiintunutta keinoa osoittaa, onko tekstiä käytetty.