Tiedejulkaisemisen tutkijat kokoontuvat Chicagossa
Kongressissa esitetään tuloksia vertaisarviointia ja muita tiedejulkaisemiseen liittyviä aiheita koskevista tutkimuksista.
Kolmipäiväinen kansainvälinen vertaisarvioinnin ja tieteellisen julkaisemisen kongressi (Congress for Peer Review and Scientific Publication) alkoi torstaina Chicagossa, Yhdysvalloissa.
Laatuaan yhdeksäs kongressi kokoaa yli 500 osallistujaa 57 maasta kuulemaan vertaisarviointia ja muita tiedejulkaisemiseen liittyviä aiheita koskevia tutkimustuloksia. Kolmasosa osallistujista seuraa kongressia virtuaalisesti, ja myös osa esityksistä toteutuu etäyhteydellä.
Kunkin päivän avausluennon jälkeen kuullaan lyhyitä esityksiä uusista tutkimustuloksista, ja tuloksia esitetään myös postereina.
Lääkärilehdessä on tutkittu puoliavoimesta vertaisarvioinnista kaksoissokkoutettuun arviointiin siirtymisen vaikutuksia, ja tuloksia esitellään viimeisenä kongressipäivänä lauantaina.
Vertaisarviointikongressit aloitti aikaisemmin JAMA-tiedelehdessä työskennellyt Drummond Rennie vuonna 1985. Vaikka vertaisarviointia pidetään tieteelliselle julkaisemiselle välttämättömänä, sitä itseään ei ollut tutkittu lainkaan. Kongresseja on sittemmin järjestetty neljän vuoden välein, mutta tämänkertainen lykkääntyi koronatilanteen vuoksi vuodella.
Vertaisarvioinnin lisäksi kongressien aihepiiriin kuuluvat monenlaiset julkaisueettiset kysymykset. Nyt tarkastellaan myös sitä, miten koronapanemia vaikutti tieteelliseen julkaisemiseen ja millainen oli korona-aiheisten esijulkaisujen ja artikkelien laatu.
Aluksi kongressit keskittyivät vain lääketieteelliseen julkaisemiseen, mutta jo edellisessä, vuoden 2017 kongressissa näkökulmaa pyrittiin laajentamaan muillekin tieteenaloille.