THL: Terveydenhuollon varautumista pitkittyviin helteisiin pitää parantaa
Yli puolet helleaaltoihin liittyvistä kuolemista tapahtuu Suomessa sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla.
Monet suomalaiset perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sairaalat eivät ole varautuneet riittävästi pitkittyneestä helteestä aiheutuviin haittoihin, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatimasta katsauksesta. Se julkaistiin Aikakauskirja Duodecimin Terveysturvallisuus-teemanumerossa 29. kesäkuuta.
Katsauksen mukaan sisätilojen kuumentuminen helleaaltojen aikana on sairaaloissa yleinen ongelma. Vuodeosastoilla hoidettaville potilaille kuumuus on vakava terveysriski. Yli puolet helleaaltoihin liittyvistä kuolemista tapahtuu Suomessa sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla.
THL kertoo tiedotteessaan, että helleaaltojen aikana tarvitaan nopeita ja ajantasaisia toimenpiteitä, joilla suojataan hoitolaitoksiin sijoittuvia sekä kotona asuvia riskiryhmiin kuuluvia. Lisäksi tarvitaan pidemmän aikavälin toimia, kuten passiivisten ja aktiivisia jäähdytyskeinojen lisäämistä hoitolaitoksiin. Näillä parannetaan toimitilojen lämpö- ja kosteusolosuhteiden hallintaa pitkittyvän helteen aikana.
– Ilmatieteen laitoksen julkaisemia hellevaroituksia tulisi kehittää niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat saisivat automaattisesti tiedon varoituksen antamisesta ja viranomaisten toimintaohjeista, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.
Hoitolaitosten varautumista voitaisiin edistää myös määrittämällä erilaisille toimitiloille kesäajan korkeita sisälämpötiloja koskevat ohje- tai raja-arvot, jotka ottavat huomioon potilasturvallisuusnäkökulman.
THL muistuttaa, että ilmaston lämmetessä ja väestön ikääntyessä helteeseen liittyvät terveysriskit lisääntyvät entisestään.
THL:n verkkosivuille on koottu tietoa ja ohjeita, kuinka kuumuuteen voi varautua hoitolaitoksissa.