THL suunnittelee muutoksia kansallisten laaturekisterien toimintaan, taustalla säästösyyt
– Toiminta vaatii uudistuksia, mutta mitään laaturekistereitä ei olla lopettamassa, pääjohtaja Mika Salminen sanoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suunnittelee muutoksia terveydenhuollon kansallisten laaturekisterien toimintaan. Taustalla ovat säästösyyt.
– Toiminta vaati uudistuksia, mutta mitään laaturekistereitä ei olla lopettamassa, pääjohtaja Mika Salminen sanoo.
Salminen kertoo, että THL on joutunut tiukoille budjetin leikkausten vuoksi. Viime keväällä muutosneuvotteluissa irtisanottiin yli 200 henkilöä ja lopetettiin tutkimuslinjoja. Neuvottelujen sopeutustarve oli 12 miljoonaa euroa.
Muutosneuvottelujen yhteydessä nousi esiin tarve tarkastella myös laaturekisterien toimintamallia.
– Kun THL:n resursseja on voimakkaasti karsittu, meillä on iso haaste hoitaa kaikkia tehtäviä, jotka on meille laissa määrätty, Salminen sanoo.
Kansallisten laaturekisterien ylläpito siirtyi THL:n vastuulle vuonna 2019 voimaan tulleella lakimuutoksella. Aiemmin niitä kehitettiin paikallisissa hankkeissa yliopistosairaaloissa, joista osassa THL oli mukana kumppanina.
Hoitojen kehittäminen ei kuulu perustehtävään
Rekisteritiedon tavoitteena on seurata hoidon vaikuttavuutta sekä kehittää palveluiden laatua kaikkialla Suomessa.
Salmisen mukaan kliinisten hoitojen kehittäminen ei kuulu THL:n perustehtävään, eikä siihen voida taata laitoksen sisältä riittävää erikoisalakohtaista erityisosaamista. Sitä löytyy sen sijaan yliopistosairaaloilta.
– Meidän mielestämme parempi yhtälö olisi, että THL hoitaa edelleen tietojen ylläpitämisen ja säilyttämisen, mutta varsinainen tietojen tulkinta ja hoitojen kehittäminen olisi yliopistosairaaloiden tehtävä, sanoo Salminen.
Keskustelut ovat käynnissä eri toimijoiden kesken. Tarkoituksena on miettiä yhdessä kokonaisuus sellaiseksi, että vastuut jakautuvat järkevästi ja rahat riittävät.
Tällä hetkellä kansallista laaturekisteriä ylläpidetään yhdeksästä aiheesta: diabeteksesta, HIV:sta, munuaistaudista, psykooseista, selästä, suun ja hampaiden sairauksista, sydämestä, tehohoidosta sekä tulehduksellisista reumasairauksista.
Salmisen mukaan nyt ei ole mahdollisuutta ottaa uusia rekistereitä, koska resurssit eivät riitä. Paineita siihen silti olisi.
– Jatkoakin ajatellen on hyvä luoda systeemi, joka toimii nykyistä paremmin ja jota voi helpommin monistaa uusiin aiheisiin, hän toteaa.