THL:ssä alkoivat uudet yt-neuvottelut
Lääkäreitä aiotaan vähentää 4–5.
THL:stä aiotaan poistaa tutkimustoimintoja viime kevään strategisen päätöksen mukaisesti. Yt-neuvottelut koskevat pariakymmentä henkilöä. Monet heistä ovat kokeneita tutkijoita, joilla on oma tutkimusryhmä. Lääkäreitä heistä on 4–5.
Lääkärien varapääluottamusmies, tutkimusprofessori Markus Perola (Akava/Juko/SLL) kertoo tuntevansa pettymystä, koska tähän on päädytty.
Laitoksessa puhutaan tutkimustoimintojen siirtämisestä yliopistoihin. Hänen mukaansa kyse on myös siitä, ottavatko yliopistot tutkimukset vastaan.
Neuvottelut yliopistojen kanssa eivät ole sujuneet kaikin puolin toivotusti. Tutkimusten oli tarkoitus siirtyä liikkeenluovutuksina, mutta tämä ei sopinut yliopistoille.
Yt-neuvotteluille on tuotannollis-taloudelliset perusteet. Perolan mielestä peruste on hieman heikko.
– Ilmeisesti rahaa ei juurikaan säästetä, jos lainkaan, koska kaikki tutkimusryhmät ovat hyvin rahoitettuja ja toimivat pääsääntöisesti ulkopuolisilla rahoilla. Pitkän työuran tehneitä huippuluokan tutkijoita ollaan ajamassa laitoksesta pois.
Henkilökohtaisen lääketieteen osaaminen vähenee
Perolan mielestä THL kääntyy selkeästi pois kovan luokan biolääketieteellisestä tutkimuksesta johonkin muuhun. Hänelle ei ole vielä selvinnyt, mikä tämä muu suunta on.
Hän arvioi, että henkilökohtaisen lääketieteen osaaminen ja modernin teknologian analyysien käyttäminen vähenevät selvästi THL:ssä.
– Poistuvilla tutkimusryhmillä on projekteja, joista useat ovat alkaneet jo Kansanterveyslaitoksen aikana. Nyt katsotaan, etteivät ne sovi THL:n portfolioon.