”THL muuttumassa kovan luokan tutkimuslaitoksesta konsulttitoimistoksi”
– Irtisanottavien joukossa on varmasti myös lääkäreitä, sanoo lääkärien varapääluottamusmies Markus Perola.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) muutosneuvottelut iskevät rankasti kansantautien tutkimukseen, kertoo lääkärien varapääluottamusmies, tutkimusprofessori Markus Perola (Akava/Juko/SLL).
Muutostoimenpiteitä aiotaan kohdistaa THL:n biopankkiin, joka muun muassa tukee väestön terveyttä edistäviä tutkimuksia ja selvittää kansantautien syitä. Muutoksia tulee niin ikään biomarkkerilaboratorioon, joka on tuottanut terveyteen liittyviä väestötutkimuksia.
Lisäksi lakisääteistä laaturekisteritoimintaa aiotaan muuttaa merkittävästi. Kaikkein suurimmat euromääräiset leikkaukset tulevat Terveysturvaajien osastoon.
– Terveysturvaajien leikkaukset ajavat alas seurantaa, neuvontaa ja laboratoriotoimintaa, joilla on tuettu kuntia.
Kansanterveyteen liittyvät supistukset mahdollisesti siirtävät toimintoja yliopistoihin.
– THL on muuttumassa kovan luokan tutkimuslaitoksesta konsulttitoimistoksi. Ennen kilpailimme Karolinska Institutetin kanssa julkaisujen impakteilla ja lukumäärillä. Nyt tämä tutkimus ajetaan rankasti alas.
Irtisanottavien määristä ei vielä tietoa
THL kertoi helmikuun lopussa aloittavansa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut. Sopeutustarve on noin 12 miljoonaa euroa.
Toiminnan menot ja laitokselle osoitetut määrärahat ovat olleet jo useiden vuosien ajan epätasapainossa. Tänä vuonna THL:n osuus valtion talousarviorahoituksesta on 78 miljoonaa euroa. Lisäksi laitoksella on ulkopuolista rahoitusta 40 miljoonaa.
Edessä on vielä kaksi neuvottelukierrosta. Irtisanomiset alkavat toukokuun puolivälissä.
Oikeuslääkintä on suljettu irtisanomisten ulkopuolelle.
Irtisanottavien määrä on vielä auki. Perolan mukaan tässä joukossa on varmasti myös lääkäreitä.
Hän ymmärtää taloudelliset ongelmat, mutta ihmettelee linjauksia. Iso osa kansantautien tutkimusrahoituksesta tulee ulkopuolelta. Tämänkin vuoksi niiden alasajo on hänen mukaansa kyseenalaista.
– Leikkaukset ovat alun perin kohdistaneet henkilöt, jotka eivät ole kyseisten alojen sisällön asiantuntijoita. Ne suunnataan juuri THL:n merkittäville osaamisalueille. Toivon, että järki vielä voittaa.
THL:ssä on paljon kansainvälisiä tutkimusprojekteja, joihin on sitouduttu ja joita STM ja EU ovat olleet mukana rahoittamassa.
– Suomesta syntyy huono maakuva, jos emme lähde niihin mukaan ja muuta kansallista toimijaa ei niihin löydy.