Terveydenhuolto

THL julkaisi suositukset päihteitä käyttävien raskaana olevien palveluihin

Monet jäävät ilman oikea-aikaista ja kokonaisvaltaista apua.

Sari Kosonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut työkalupakin päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden ja perheiden palvelujen parantamiseksi. Monet heistä jäävät vaille oikea-aikaista ja kokonaisvaltaista apua.

– Tällä hetkellä ammattilaiset tekevät hyvää työtä, mutta he työskentelevät usein erillään toisistaan ja tuntematta koko palvelukokonaisuutta. Tällöin moniammatillinen yhteistyö vaikeutuu eikä perheiden tilanteista ja palvelutarpeesta saada kattavaa kokonaiskuvaa. Halusimme vastata näihin ongelmiin tarjoamalla käytännön suosituksia ja toimintamalleja palveluiden parantamiseksi, sanoo THL:n ylilääkäri Margareeta Häkkinen tiedotteessa .

Raskaana olevien päihteidenkäyttöä ei tunnisteta palveluissa riittävän varhain. THL on julkaissut uuden päihdeseulontalomakkeen, jonka käyttöönottoa suositellaan äitiys- ja lastenneuvoloiden laajoissa terveystarkastuksissa sekä muissa tilanteissa, joissa päihteidenkäyttö voisi nousta esiin.

Raskaudenaikaisen alkoholinkäytön seulomiseksi THL:ssa on kehitetty herkän fosfatidyylietanolin (PEth) mittausmenetelmä, jonka käyttöä neuvoloiden seulontatutkimuksena tulisi selvittää ja pilotoida.

– Meillä on ensimmäistä kertaa olemassa menetelmä, jolla voisimme kattavasti ja helposti seuloa alkoholinkäyttöä myös raskauden aikana. Varhainen alkoholinkäytön tunnistaminen auttaisi perheet hoidon ja tuen piiriin. Alkoholin aiheuttamia sikiövaurioita voitaisiin estää sen sijaan, että asiaan puututaan vasta lapsen jo synnyttyä, Häkkinen sanoo. 

Kun päihteidenkäyttö tulee esiin, siihen vastataan päihdehoidolla ja -kuntoutuksella. Perheitä tulee hoitaa kokonaisuutena ja huomioida myös puolison palveluiden tarve ja saatavuus. Kun lastensuojelun asiakkuus alkaa, kaikille vanhemmille suositellaan rutiinimaista päihdekartoitusta. 

Työpaperi on osa vuosina 2021–2024 toteutettua hankekokonaisuutta, jossa oli mukana viisi yhteistyöaluetta. Hankkeen tavoitteena oli luoda hyvinvointialueille yhtenäiset ja toimivat palvelurakenteet, tehostaa päihteidenkäytön varhaista tunnistamista palveluissa, vahvistaa sote-ammattilaisten osaamista sekä parantaa tilasto- ja rekisteritietopohjaa.

Lue lisää: Kysymättä mikään ei muutu – eikä ilman tahtotilaa kysytä

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030