Terveydenhuolto

Taysin päivystys Acutan tilanne on kriittinen

Potilaita ei saada eteenpäin täynnä oleville erikoissairaanhoidon vuodeosastoille, jotka taas eivät saa potilaita eteenpäin perussairaanhoidon vuodeosastoille.

Anne Seppänen

Husin yhteispäivystysten kriisiytyminen on ollut otsikoissa viime päivät. Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystyksessä Acutassa ollaan hiukan paremmassa tilanteessa, mutta samat kriisiytymisen ainekset vallitsevat sielläkin.

– Tilanne on kriittinen. Vaikeaa ruuhkaa on ollut kuukausia, ja syksy lokakuusta alkaen on ollut erittäin haastava. Kapasiteettimme on ollut äärirajoilla jatkuvasti, kertoo vastuualuejohtaja, ylilääkäri Mikko Franssila.

Kriisin suurin syyllinen on puute jatkohoitopaikoista. Potilaita, joilla todetaan sairaalahoidon tarve, ei saada päivystyksestä eteenpäin erikoissairaanhoidon osastoille. Ne taas eivät saa omia, jo parempikuntoisia potilaitaan eteenpäin perusterveydenhuollon akuuttivuodeosastoille, koska niissä on potilaita, jotka jonottavat ympärivuorokautiseen hoivaan.

– Tilanne näkyy sitten päivystyksessä. Potilaita, joilla todetaan sairaalahoidon tarve, ei saada päivystyksestä eteenpäin, vaan he joutuvat odottamaan tunteja, jopa vuorokausia, Franssila kertoo.

Kaiken takana on hoitajapula niin hoivassa kuin päivystyksessäkin. Osittain vaikuttaa myös hoitajamitoitus, jonka takia hoivayksiköihin voidaan ottaa aiempaa vähemmän asukkaita. Acutasta taas on lähtenyt kovaan työkuormitukseen väsyneitä hoitajia.

– Jos hoitajia olisi riittävästi, tilanne ei olisi näin kriittinen. Meillä olisi mahdollista avata lisäpaikkoja vaikka väliaikaisesti.

Hoivaa tarvitsevien nopea lisääntyminen yllätys

Paljon hoivaa tarvitsevien vanhusten nopeasti lisääntynyt määrä on yllättänyt kaikki. Franssila pohtii, voisiko se johtua osin siitä, että ikäihmiset jäivät kotiin ja pois harrastuksista ja sosiaalisesta kanssakäymisestä koronarajoitusten myötä. Toki myös sairastettu korona on raju tauti, josta toipuminen vie pitkään.

Franssilan mielestä nyt pitäisi miettiä tilanteeseen pitemmän aikavälin ratkaisuja, jottei kaikki kaatuisi päivystysten niskaan.

– Pitäisi miettiä, millaisia palveluja meillä on tarjota tilanteessa, jossa vanhuksen toimintakyky on sellainen, ettei hän pärjää ja kotihoitaja käy 3–5 kertaa vuorokaudessa. Kyseessä on akuutti sairastuminen tai pidemmän aikavälin kehitys. Ei voi olla niin, että erikoissairaanhoito ja sairaanhoito vastaavat tähän tilanteeseen. Tarvitaan kuntouttavaa välimuotoista asumista, jossa katsotaan, kuntoutuuko vanhus niin, että pärjää kotihoidossa.

– Päivystyksessä meidän pitäisi pystyä keskittymään perustehtäväämme, eli erikoissairaanhoitoon, päivystyspotilaisiin ja kiireelliseen hoitoon. Hoivaan liittyvät asiat pitäisi hoitaa muualla.

Lue myös

Taysissa jatkuvasti 100–120 jatkohoidon odottajaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että Taysin sairaalat ovat ruuhkautuneet ja vuodepaikat täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista. Kiireettöminä toimenpiteitä joudutaan tämän takia siirtämään, mutta kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan.

Taysin sairaaloissa odottaa tällä hetkellä kymmeniä potilaita joko turvallista kotiutumista tai perustasoista hoito- tai asumispaikkaa. Myös Acuta on ruuhkautunut vuodepotilaista. Erityisesti niiden potilaiden hoitoajat ovat venyneet erittäin pitkiksi, jotka eivät ole kriittisesti sairaita.

Jatkohoitoon jonottavien potilaiden muodostaman ruuhkan takia Tays joutuu loppuvuoden aikana siirtämään kiireettömiä toimenpiteitä, jotka aiheuttaisivat osastohoidon tarvetta. Tammikuussa Taysiin perustetaan myös erillinen jatkohoito-osasto.

Tämän vuoden aikana Taysissa on ollut jatkuvasti noin 80–120 jatkohoitoa odottavaa potilasta. Heidän hoitamisensa on sitonut noin 100–120 hoitajaa, jotka ovat olleet pois Taysin normaalista toiminnasta.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030