Terveydenhuolto

Tätä en unohda: Uusi palsta avaa lääkärien mieleen jääneitä tapauksia

Ei tarvitse olla sankaritarina, sanoo toimittaja Mari Heikkilä.

Tiiamari Pennanen

Lääkärilehdessä alkaa uusi palsta, jossa kollegat kertovat unohtumattomista tapauksista. Miten valikoit tapaukset, palstan vetäjä, toimittaja Mari Heikkilä?

– En aio ohjata liikaa. Jos tapaus on jäänyt itselle mieleen, se on ollut jollain tapaa opettavainen ja sen kuulemisesta voi olla hyötyä myös toisille. Toivon, että lääkärit kertovat rehellisesti omakohtaisista kokemuksistaan.

Lue lisää: Jatkuvasti paheneva olkapääkipu

– Tapauksen ei tarvitse olla eksoottinen, poikkeuksellinen tai sankaritarina. Ne voivat olla myös epäonnistumisia.

Pidit samantyyppistä, suosittua Vaikea tapaus -palstaa Mediuutisissa yhdeksän vuoden ajan. Mikä yhdistää vaikeita tapauksia?

– Tapausten kirjo on runsas. Osa on kliinisesti tai diagnostisesti monimutkaisia, osa kertoo omaisen tai potilaan kohtaamisesta, osassa taas korostuu työyhteisön ja kollegiaalisuuden merkitys. Niitä yhdistää usein se, että tapaus on herättänyt tunteita; iloa tai surua. Monesti ne ovat uran alkuvaiheilta, koska ensimmäiset epäonnistumiset ja onnistumiset varmaan jäävät vahvemmin mieleen. Tapaus on voinut vaikuttaa jopa koko uran kulkuun tai erikoisalan valintaan.

– Jotkut kertovat myös tapauksista, joissa hoidettavana ollut tuttava on kuollut. Itselleni on jäänyt mieleen tapaus, jossa päivystyksessä lääkäri kuuli kollegoiden puhuvan onnettomuusauton rekisterinumerosta ja ymmärsi, että hänen isänsä on joutunut ensihoitoon.

Mitä tapaukset ovat opettaneet sinulle lääkärin työstä?

– Myötätuntoa lääkäreitä, erityisesti nuoria lääkäreitä, kohtaan. He joutuvat toisinaan kohtaamaan tilanteita, jotka ovat psyykkisesti hyvin kuormittavia. Olen huolissani siitä, saavatko he vaikeiden tilanteiden käsittelyyn riittävästi tukea.

– Koen, että etenkin nuorten lääkärien jaksamiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. En ole ihan vakuuttunut, että jälkipuinnin järjestäminen on vieläkään riittävällä tolalla. Ja vaikka työyhteisössä asia olisi hoidettu, mikä on tilanne niillä nuorilla, jotka tekevät keikkatöitä ja kulkevat paikasta toiseen?

Mitä toivot, että nyt alkava palsta antaa lukijoille?

– Muiden rehelliset kertomukset voivat antaa vertaistukea. Voi olla voimaannuttavaa kuulla, ettei olekaan ainoa, joka painiskelee tiettyjen asioiden kanssa.

– Kertomukset voivat auttaa myös arkityössä vastaantulevissa tilanteissa, esimerkiksi harvinaisemman sairauden tunnistamisessa, haastavassa potilaskohtaamisessa tai kollegalta avun pyytämisessä.

Lue lisää: Älä jätä työkaveria yksin

Lue lisää: Puheongelmien ekspertti

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen


Faktat

Mari Heikkilä

Vapaa tiedetoimittaja, joka on keskittynyt lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan aiheisiin.

Kirjoittaa juttuja useisiin lehtiin, muun muassa Lääkärilehteen ja Tiede-lehteen. Lisäksi tekee Tiedeykkönen radio-ohjelmaa Ylelle.

Piti Mediuutisten Vaikea tapaus -palstaa vuodesta 2016, kunnes lehti lakkautettiin viime vuoden lopussa.

Kirjoittanut ja toimittanut myös tietokirjoja sekä pitänyt tieteen popularisoinnin koulutuksia tutkijoille.

Koulutukseltaan mikrobiologi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030