Terveydenhuolto

Syöpärekisteri: Seulonta on vaikuttavaa

Tavoitteena on vähentää syöpäkohtaisia kuolemia, ja Suomessa se toteutuu kaikissa seulontaohjelmissa.

Anne Seppänen

Syöpäseulontaohjelmat ovat vaikuttavia ja perustuvat vankkaan tutkimusnäyttöön, painottaa Suomen Syöpärekisteri tiedotteessaan .

Syöpäseulontojen tavoitteena on vähentää kuolemia seulottavaan syöpään. Tavoite toteutuu Syöpärekisterin mukaan kaikissa nykyisissä Suomen syöpäseulontaohjelmissa.

Syöpäseulontojen vaikuttavuutta on vastikään kyseenalaistettu JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin pohjalta. Tutkimuksessa arvioitiin satunnaistettuihin tutkimuksiin perustuen, että seulonnoilla ei ole ollut vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen. Tutkimuksesta on julkaistu juttu myös Lääkärilehdessä .

Syöpäkohtainen kuolleisuus tärkein mittari

Syöpärekisteri tähdentää, että seulontojen arviointi kaikkien kuolemien perusteella on ongelmallista, sillä seulottavat syövät vastaavat hyvin pientä osaa kaikista kuolinsyistä. Tärkeimpänä syöpäseulonnan vaikuttavuuden mittarina käytetään yleisesti syöpäkohtaista kuolleisuutta.

Kysymys on siitä, voidaanko seulonnan avulla löytää syövät tai niiden esiasteet varhaisemmin, jolloin niiden eloonjäämisen ennuste on parempi.

Lue myös

– Tämä yksittäinen tutkimus ei muuta sitä isoa kuvaa, että Suomen valtakunnalliset seulontaohjelmat perustuvat vankkaan tutkimusnäyttöön ja vähentävät seulottavista syövistä aiheutuvaa kuolleisuutta, sanoo Suomen Syöpärekisterin kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen tiedotteessa.

Kohdunkaulasyöpä on harvinaistunut

Partanen muistuttaa, että kohdunkaulasyöpä on seulontaohjelman myötä harvinaistunut Suomessa. Seulonnan ansiosta vältetään yli 250 kohdunkaulasyövän aiheuttamaa kuolemaa vuosittain. Rintasyöpäseulontaan kutsuttujen naisten kuolleisuus on ollut 22 prosenttia pienempi verrattuna tilanteeseen, jossa seulontaa ei olisi järjestetty. Suolistosyöpäseulonnan on todettu vähentävän kuolleisuutta suolistosyöpään 10-40 prosenttia.

– Seulontaohjelmia kehitetään ja niiden hyötyjä ja haittoja terveydenhuoltojärjestelmälle ja seulottavalle väestölle arvioidaan jatkuvasti. Nykyisissä seulontaohjelmissamme hyödyt ovat tutkitusti haittoja suurempia, Partanen sanoo.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030