Suurin osa uusista syöpälääkkeistä tulee korvattaviksi Pohjoismaissa
Uudet syöpälääkkeet otettiin korvausjärjestelmään nopeimmin Ruotsissa.
Valtaosa vuosina 2010–2021 myyntiluvan saaneista syöpälääkkeistä on tullut korvattaviksi Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa, ja noin puolet Tanskassa ja Islannissa, kertoo Kelan tutkimus .
Tuona aikana myyntiluvan on saanut 67 syöpälääkettä, joita voidaan käyttää avohoidossa.
Järjestelmien eroavaisuudet maiden välillä selittävät osan eroista. Lääkkeet voidaan eri maissa jaella eri tavoin, eivätkä sairaaloista jaeltavat lääkkeet tule korvattaviksi avohoidossa.
– Maiden vertaileminen luotettavasti on haastavaa, koska jakelu-, hinnoittelu- ja korvausjärjestelmät ovat erilaisia. Näyttää kuitenkin siltä, että Pohjoismailla on yhtenäinen linja korvattavuuspäätöksissä, sanoo Kelan erikoistutkija Kati Sarnola tiedotteessa .
Tutkimus tehtiin kyselytutkimuksena pohjoismaisille viranomaisille, jotka toimivat esimerkiksi julkisten palveluiden rahoittajina tai järjestäjinä. Siinä tutkittiin vuosien 2010–2021 aikana 67 syöpälääkkeen, jotka olivat saaneet myyntiluvan EU:ssa, käyttöönottoa Pohjoismaissa. Joukossa oli esimerkiksi veri-, keuhko-, eturauhas- ja rintasyöpien lääkkeitä.
Korvattavaksi tulon vauhdissa eroja
Vaikka suurin osa syöpälääkkeistä tulee korvattaviksi Pohjoismaissa, on eroja siinä, kuinka pitkä aika eri maissa kuluu myyntiluvan myöntämisestä korvattavuuteen.
Uudet syöpälääkkeet otettiin korvausjärjestelmään nopeimmin Ruotsissa, keskimäärin hieman yli vuodessa myyntiluvan myöntämisestä. Norjassa ja Suomessa vastaava aika oli noin kaksi vuotta. Tanskassa aika oli pisin, noin kaksi ja puoli vuotta.
– Myyntiluvasta korvattavuuteen kuluvaan aikaan vaikuttavat paitsi eri maiden erilaiset arviointiprosessit, myös se, missä vaiheessa lääkeyritykset hakevat uusille lääkkeilleen korvattavuutta eri maissa, Sarnola toteaa.
Riskinjakosopimuksia tehtiin eniten Suomessa
Uusia lääkkeitä pyritään saamaan nopeasti potilaiden käyttöön kaikissa Pohjoismaissa. Yksi keino tähän ovat viranomaisten ja lääkeyritysten tekemät riskinjaksosopimukset.
Tavanomaisimpia ovat sopimukset, joissa lääkkeen julkisesta hinnasta on saatu alennusta. Alennusprosentti ei ole julkista tietoa. Esimerkiksi Suomessa tähän asti tehdyt sopimukset ovat juuri tällaisia.
Tutkimuksen mukaan riskinjakosopimuksia tehdään kaikissa Pohjoismaissa. Vuosina 2010–2021 markkinoille tulleista syöpälääkkeistä sopimuksia on tehty eniten Suomessa ja Norjassa ja hieman vähemmän Tanskassa ja Ruotsissa. Islannissa sopimuksia on tehty selvästi vähiten, kolme kappaletta.
Sarnolan mukaan riskinjakosopimuksia tehdään, koska uusia lääkkeitä halutaan entistä nopeammin potilaiden käyttöön. Samaan aikaan tutkimusnäyttöä uusien lääkkeiden vaikuttavuudesta ja turvallisuudesta tarvitaan vielä lisää.