Suomi saa uuden kansallisen kohortin – "Valtaisa tietopankki"
Mukana ovat kaikki vuosina 2025–2029 syntyvät vauvat perheineen.
Suomeen perustetaan uusi kansallinen syntymäkohortti. Suurhanketta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ja rahoitus tulee Suomen Kulttuurirahastolta.
Kohortissa ovat mukana kaikki vuosina 2025–2029 syntyvät vauvat perheineen. Heitä seurataan koko elämänkaaren ajan. Mukaan otetaan myös maahan muuttavat perheet, joissa on samalla ajanjaksolla syntynyt lapsi.
Rekisteritietojen keruu vastasyntyneiltä käynnistyi vuoden alussa. Lisäksi noin puolet perheistä kutsutaan vastaamaan jatkokyselyihin, ja heiltä pyydetään lupaa hyödyntää veri- ja seulontanäytteitä, joita kerätään raskaus- ja vauva-aikana.
Huomisen Suomi -hankkeen johtavan tutkijan Annamari Lundqvistin tiedossa ei ole vastaavaa yhtä laajaa kohorttia kansallisesti tai muualla.
– Tästä saadaan valtaisa ja monipuolinen tietopankki tutkijoiden hyödynnettäväksi, hän iloitsee.
Uusia kysymyksiä ja vastauksia
Lundqvistin mukaan Suomessa on tarvetta uudelle kattavalle syntymäkohortille. Viimeisimmät ovat vuosina 1987 ja 1997 syntyneistä vauvoista ja heidän biologisista vanhemmistaan. Lisäksi on tehty pienempiä kohortteja, jotka keskittyvät tiettyihin kysymyksiin.
– Maailma muuttuu nyt nopeasti. Asioihin, joiden kanssa tällä hetkellä työskennellään, kuten ilmastonmuutos, nuorten pahoinvointi ja syrjäytyminen tai maahanmuutto, ei pysty aiemmista kansallisista kohorteista oikein vastaamaan, hän sanoo.
Uudessa kohortissa huomioidaan biologisten tekijöiden lisäksi vahvasti yhteiskunnassa ja elinympäristössä tapahtuvat muutokset.
Rekisteri-, näyte- ja kyselytietojen yhdistäminen luo monipuolisen tietopankin, joka mahdollistaa erilaisia tutkimusasetelmia lääketieteessä ja muilla tieteenaloilla.
– THL kokoaa perustietopohjan, mutta sanoisin, että tämä on kansallinen yhteisponnistus. Aineisto kerätään siten, että sen käyttö tulevaisuudessa olisi mahdollisimman sujuvaa koko tiedeyhteisölle. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi erilaisten interventioiden tutkimukseen, Lundqvist sanoo.