Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43371 www.laakarilehti.fi/e43371

Suomen ASH ei sallisi mitään makuja nikotiinipusseissa

Järjestö vaatii pusseille hallituksen esitystä matalampaa nikotiinirajaa ja 20 vuoden ikärajaa nikotiinituotteiden ostoon.

Anne Seppänen

Mintun ja mentolin makuja ei tule sallia nikotiinipusseissa, sillä ne houkuttelevat nuoria nikotiinituotteiden kokeiluun ja käyttöön, varoittaa terveysjärjestö Suomen ASH.

Nykyisessä tupakkalaissa kaikki tupakka- ja nikotiinituotteiden makuaineet on kielletty, ja näin tulee järjestön mukaan olla myös nikotiinipusseissa.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, jossa savuttomista nikotiinituotteista kiellettäisiin kaikki tunnusomaiset maut ja tuoksut lukuun ottamatta mintun ja mentolin makuja. Suomen ASH näkee, että tämä vaarantaa nuorten terveyden ja tupakkalain tavoitteen. Se näkee, että makujen tarkoitus on tehdä tuotteista houkuttelevia ja ne pitäisi kieltää kokonaan.

Tiukkaa sääntelyä vaaditaan

Nikotiinipussit on kielletty Belgiassa. Niiden kieltoa on suunniteltu esimerkiksi Ranskassa.

– Suomessa mennään nyt väärään suuntaan. Kun nikotiinipusseja ei Suomessa kielletä, olisi erityisen tärkeää säännellä niitä tiukasti. Jos hallitus haluaa suojella lapsia ja nuoria ja estää uuden nikotiiniriippuvaisen sukupolven synnyn, uusien nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn on ehdottomasti panostettava, sanoo Suomen ASH:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska tiedotteessa .

Hallitus esittää nikotiinipussien nikotiinirajaksi 16,6 mg/g. ASH:n mukaan uudet tutkimukset kertovat, että nikotiini näyttää imeytyvän nikotiinipusseista paremmin ja aikaansaavan korkeamman huippupitoisuuden veressä kuin nuuska. Siksi nikotiinipussien korkein sallittu nikotiinimäärä tulisi asettaa THL:n esittämään 6–8 mg/g.

Suomen ASH myös nostaisi nikotiinituotteiden ostoikärajaa 20 vuoteen.

Lue lisää: Nikotiini sotkee nuorten ja lasten diagnosointia

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030