Terveydenhuolto

Sote-alan hiilijalanjälkeä halutaan pienentää 

Ympäristövaikutusten vähentämiseksi esitetään kansallista ohjaus- ja seurantamallia.

Sari Kosonen

Vuoden 2019 aineiston perusteella tehdyn laskelman mukaan sote-alan osuus on 6,5 prosenttia Suomen hiilijalanjäljestä.

Suurimpia päästölähteitä ovat rakennusten käyttämä kaukolämpö, polttoaineet ja sähkö, kuljetuspalvelut, asiantuntijapalvelut sekä ruoka ja majoitus.

Laskelma perustuu Ekologisesti kestävä sosiaali- ja terveydenhuolto (Eko-sote) -hankkeen selvitystyöhön. Hankkeessa esitettiin kansallisia ohjaustoimia sosiaali- ja terveydenhuollon hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja ekologisen kestävyyden tukemiseksi.

– Ympäristövaikutusten vähentämiseen tarvitaan laajamittaista kansallista ohjausta, joka on suunnattu erityisesti sote-sektorille, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Saija Iivonentiedotteessa.

Lue myös

Hankkeen asiantuntijat ehdottavat, että kansalliseksi tavoitteeksi asetetaan hiilineutraali ja ympäristökuormaa minimoiva sosiaali- ja terveydenhuolto vuoteen 2035 mennessä. Alkuvaiheen ohjausmekanismi olisi tavoitteen sisällyttäminen alan valtakunnalliseen strategiseen ohjaukseen.

Hyvinvointialueiden ja muiden toimijoiden kanssa yhdessä laadittuun ehdotukseen kuuluu myös sosiaali- ja terveysministeriön koordinoiman kansallisen verkoston muodostaminen, kohdennettu hankerahoitus ja alan ekologisen kestävyyden seuraaminen vähimmäisindikaattoreilla.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030