Terveydenhuolto

Some vaarantaa potilasturvallisuutta, uskoo moni terveydenhuollossa

Hyötyäkin siitä on, kun potilas oppii ymmärtämään paremmin sairauttaan ja sen hoitoa.

Anne Seppänen

Sosiaalinen media ja internet vaarantavat potilasturvallisuutta, uskoo yli puolet Tampereen yliopiston kyselytutkimukseen vastanneista lääkäreistä ja hoitajista.

Tutkimuksen mukaan terveydenhuollon asiantuntijoilla on ristiriitainen suhde sosiaaliseen mediaan. Viidennes heistä on kohdannut ristiriitatilanteita, joissa potilas tai hänen omaisensa on saanut sosiaalisesta mediasta tai internetistä väärää informaatiota.

Toisaalta verkon terveysinformaatiosta on myös hyötyä. Vastaajien mukaan sosiaalinen media ja internet auttavat potilasta ymmärtämään sairautta ja sen hoitoa sekä selviytymään paremmin sairautensa kanssa.

Some on myös tuonut paremmin esille hoidon saajien kokemuksia ja näkemyksiä terveydenhuollosta. Se on kyseenalaistanut niin terveydenhuollon asiantuntijoiden kuin koko instituution auktoriteettiasemaa.

Harva puuttuu väärään tietoon somessa

Vaikka vastaajat pitivät virheellistä terveysinformaatiota uhkana, suurin osa heistä ei puuttunut sosiaalisessa mediassa havaitsemaansa virheelliseen tietoon.

– Salassapitovelvollisuus on keskeinen syy olla puuttumatta virheelliseen tietoon. Moni vastaaja katsoo, että ammatin kertominen ja keskusteluihin puuttuminen saattaa vaarantaa salassapidon. Sosiaalinen median käyttö työaikana ei ole vastaajille sallittua, ja vastaajat haluavat pitää työn ja vapaa-ajan erillään, yliopistotutkija Sinikka Torkkola  sanoo tiedotteessa .

Vaikka suurin osa terveydenhuollon asiantuntijoista ei osallistu vuorovaikutukseen potilaiden kanssa sosiaalisessa mediassa, se on kuitenkin läsnä niin potilaiden hoidossa kuin laajemmin terveydenhuollon ja kansalaisten välisessä vuorovaikutuksessa.

– Tutkimuksen perusteella on selvää, että tulevaisuudessa terveydenhuollon asiantuntijoiden työssä on aiempaa enemmän muutakin viestinnällistä työtä kuin kiinteästi hoitoon liittyvää vuorovaikutusta, Torkkola näkee.

Lue lisää: Kuka saa tulla neuvomaan lääkäreitä?

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030