Selvitys: Syntyperään liittyvä eriarvoisuus näkyy monin tavoin lasten ja nuorten elämässä
Yhdenvertaisuus ei toteudu.
Syntyperään ja etnisyyteen liittyvät erot ja eriarvoisuudet näkyvät voimakkaasti lasten ja nuorten elämän eri osa-alueilla, kuten koulutuksessa, työelämässä, terveydessä, hyvinvoinnissa, osallisuudessa, perhe-elämässä ja turvallisuudessa. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) katsauksesta alle 30-vuotiaiden etnisen yhdenvertaisuuden toteutumisesta Suomessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin haasteet korostuvat joillakin etnisillä vähemmistöillä. Esimerkiksi mielenterveysoireet ovat yleisempiä. Myös palveluihin pääsyssä on haasteita.
– Esimerkiksi Venäjältä ja Virosta Suomeen muuttaneista 20–29-vuotiaista naisista kolmanneksella oli ollut itsemurha-ajatuksia edellisen vuoden aikana. Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta Suomeen muuttaneista nuorista miehistä taas peräti seitsemän kymmenestä oli kokenut syrjintää, kuvailee tutkimusprofessori Anu Castaneda THL:sta tiedotteessa .
Selvityksen mukaan erot ovat suuria erityisesti poikien ja nuorten miesten osalta.
– Ulkomaista syntyperää olevat pojat kokevat useammin väkivaltaa, osattomuutta ja yksinäisyyttä, ja heidän on vaikeampi päästä kouluterveydenhuollon palveluihin, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Mona Eid .
Valtioneuvoston kanslian tilaamassa selvityksessä käytettiin lähteinä valtioneuvoston ylläpitämän perusoikeusseuranta.fi-sivuston tietoaineistoja sekä muita laajoja väestötutkimuksia.
Selvityksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluja tulisi kehittää saavutettavammiksi kaikille.